Logo De Belofte

NIJMEGEN - Inwoners van Nijmegen-West doen een dringend beroep op wethouder Harriët Tiemens om hen te behoeden voor de gevolgen van het kankerverwekkende benzeen dat over hun hoofden uit een schoorsteen waait. Die schoorsteen is van de asfaltcentrale APN vlak bij hen in de buurt. Voor een school tegenover de centrale is het zelfs reden om te verhuizen.

In een brief aan de wethouder, die ook is verstuurd aan alle raadsleden, leggen de inwoners van Nijmegen-West uit waarom ze zo bezorgd zijn en actie verwachten om het probleem aan te pakken.

De brief is opgesteld door de Vereniging Dorpsbelang Hees, die namens haar leden een reactie verwacht, 'maar feitelijk [namens] alle inwoners van Weurt, Waterkwartier, Wolfskuil, Hees, Neerbosch-Oost en kinderdorp Neerbosch.' In dat gebied wonen meer dan 20.000 mensen. 

Zorgwekkende constatering

In de brief staat dat er weliswaar opluchting heerst over het niet doorgaan van de tijdelijke verhoging van de norm voor de uitstoot van benzeen met 500%, maar dat daarmee het probleem niet weg is. Alleen de verergering ervan is weggenomen. In de vorige week ingetrokken aanvraag om vijf keer meer benzeen uit te mogen stoten staat volgens de briefschrijvers een 'zorgwekkende constatering', gedaan door Dura Vermeer zelf, de eigenaar van de asfaltcentrale.

Namelijk dat er metingen zijn gedaan waaruit blijkt dat bij vier van de zes Gelderse asfaltcentrales de uitstoot significant is te noemen, en dat die bij twee bedrijven niet aan de norm voldoet. Hierop is door twee van de zes bedrijven een maatwerkbesluit tot ophoging van deze norm aangevraagd, waaronder de Nijmeegse asfaltcentrale.

Geen veilige niveaus

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat benzeen een welbekende oorzaak is van kanker. De organisatie voegt daar aan toe dat er 'geen veilige niveau’s van blootstelling kunnen worden aanbevolen.'

Volgens omwonenden past dit in het beeld van een bijzonder matige luchtkwaliteit in Gelderland, waarbij GGD’s in de provincie concluderen dat Gelderlanders gemiddeld een jaar korter leven.

De luchtkwaliteit in de provincie is te vergelijken met het meeroken van zes sigaretten per dag. "De gemeente Nijmegen steekt hier nog eens met kop en schouders bovenuit, resulterend in gemiddeld een bijna 400 dagen korter leven", houden de briefschrijvers de wethouder voor.

Beeld: “Luchtkwaliteit in Gelderland”, GGD (2019)

'Asfaltbranche heeft echt een probleem'

De gemeente Nijmegen heeft samen met het Rijk en andere gemeenten het Schone Lucht Akkoord getekend. Dat akkoord streeft onder meer naar de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. En die geeft dus aan dat er wat betreft benzeen geen veilige adviesniveaus zijn.

Volgens de omwonenden van de asfaltcentrale in Nijmegen zou dit sluiting van benzeen uitstotende bedrijven moeten betekenen. Wethouder Tiemens zei onlangs zelf in een vergadering met raadsleden: "De asfaltbranche heeft echt een probleem. Ze stoten soms te veel benzeen uit."

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat nu de proef niet doorgaat, de centrale weer wordt gehouden aan de gebruikelijke norm en dat Nijmegen als grootste stad van Gelderland in de hele stad aan de Europese luchtkwaliteitsnormen voldoet, maar meer wil. Plannen daarvoor zijn er. 

Heb jij ook met een dergelijke kwestie te maken? Wij horen graag van je. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • College: gebied station Nijmegen-Goffert 'sterk verdichten' met woningbouw, smart industry en commerciële functies

  17 november 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil ruimte maken om in de omgeving van station Nijmegen-Goffert 987 woningen en 114 short stay-woningen voor de huisvesting voor onder andere werknemers van bedrijven op Winkelsteeg die tijdelijk in Nederland verblijven. Ook moet er ruimte komen voor uitbreidingsmogelijkheden van de Novio Tech Campus en commerciële functies zoals een koffiebar en een sportschool. Om dit te kunnen realiseren moeten wel de Neerbosscheweg en Graafseweg deels verlegd worden.
 • Noodkreet om asfaltcentrale: 'Maak einde aan kankerverwekkende situatie'

  17 november 2020
  NIJMEGEN - Inwoners van Nijmegen-West doen een dringend beroep op wethouder Harriët Tiemens om hen te behoeden voor de gevolgen van het kankerverwekkende benzeen dat over hun hoofden uit een schoorsteen waait. Die schoorsteen is van de asfaltcentrale APN vlak bij hen in de buurt. Voor een school tegenover de centrale is het zelfs reden om te verhuizen.
 • Leerlingen in kankerverwekkende rook, school vertrekt

  05 november 2020
  NIJMEGEN - Groenschool Helicon aan de Energieweg in Nijmegen gaat daar weg omdat er grote zorgen zijn over de gezondheid van leerlingen en docenten. Aanleiding is de tijdelijke toename van 500 procent uitstoot door de asfaltcentrale aan de overkant van de straat. De rook bevat kankerverwekkend benzeen.
 • Nieuw afwegingskader moet verdeling voetbalvelden Nijmegen objectiever en transparanter maken

  03 november 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college komt met een nieuw afwegingskader voor de verdeling van voetbalvelden in de stad. Met behulp van bepaalde criteria kan nu voor iedere voetbalvereniging op dezelfde manier bepaald worden of uitbreiding nodig en mogelijk is, of dat er juist sprake is overcapaciteit en gebrek aan ‘vitaliteit’. De verdeling van velden moet hierdoor transparanter en objectiever worden.
 • Regio Nijmegen vreest 'vuurwerktoerisme' bij verbod

  29 oktober 2020
  NIJMEGEN - In Nijmegen geldt vanaf komende jaarwisseling een totaalverbod voor het afsteken van vuurwerk. Omliggende gemeenten vrezen nu 'vuurwerktoerisme'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend