Logo De Belofte

EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.

De programmabegroting werd donderdagavond besproken. Dat is één van de belangrijkste vergaderingen van het jaar, waar de plannen voor de toekomst vastgelegd worden. "In Ede zijn we gewend om dit samen te doen. constructief", zegt Nico van der Poel (SGP), fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij. "Maar daar merk ik nu niks meer van." 

"Wat doen wij hier nog?"

De ChristenUnie deed er niet geheimzinnig over. Fractievoorzitter Cora Otter gaf meteen al aan geen wijzigingsvoorstellen in te zullen dienen er ook geen van andere partijen te zullen steunen. De partij wilde vanwege de crisistijd genoegen nemen met de plannen die er lagen, waar ze al "ontzettend dankbaar" voor was.

"En toen had ik echt zo iets van wat doen wij hier nog?", zegt Ellen Wijnsouw (fractie Wijnsouw). Andere coalitiepartijen bleken dezelfde insteek te hebben. 

Protest-signaal 

Toch dienden de oppositiepartijen eerst nog verschillende plannen in, elf moties en vijf amendementen. Zo werd er voorgesteld om zwaaistenen voor ouderen te introduceren in de gemeente en een plan uit te werken voor een tunnel ter hoogte van de Kerkweg voor bewoners van Ede-Zuid. Maar toen eenmaal echt duidelijk werd dat ieder plan zou sneuvelen, kwamen de partijen in protest. 

Ze besloten uiteindelijk al hun moties en amendementen in te trekken. Niet omdat de partijen het geen goede plannen meer vonden, maar omdat ze er toch geen meerderheid voor gingen krijgen. "Het heeft geen zin om moties of amendementen in te dienen", zei Raşit Görgülü (DKE). Want de coalitiepartijen hadden immers al besloten geen van alle plannen te steunen. 

Burgemeester

Burgemeester René Verhulst probeerde de gemoederen wat te sussen. Hij benadrukte dat het college veel van de wensen van de coalitie wel heeft overgenomen in de vorm van toezeggingen. En wijst erop dat Ede de gelukkigste gemeente is van Nederland. "Koester dat wat we met elkaar hebben", zegt hij.

Hij vindt het "jammer" dat de raad het zo oneens is over de begroting. "Op dit moment hoor ik de voorzitter van het college en niet van de raad", besluit Harry van Huijstee (PvdA). 

Bij de Rhedense gemeente-oppositie ontstond eerder donderdag een soortgelijke politieke frustratie.

Zie ook: 'Heel dom', interne VVD-mail uitgelekt

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

  • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

    02 september 2021
    EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
  • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

    12 juli 2021
    EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

    29 juni 2021
    EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
  • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

    29 juni 2021
    EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend