Logo De Belofte

EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.

De programmabegroting werd donderdagavond besproken. Dat is één van de belangrijkste vergaderingen van het jaar, waar de plannen voor de toekomst vastgelegd worden. "In Ede zijn we gewend om dit samen te doen. constructief", zegt Nico van der Poel (SGP), fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij. "Maar daar merk ik nu niks meer van." 

"Wat doen wij hier nog?"

De ChristenUnie deed er niet geheimzinnig over. Fractievoorzitter Cora Otter gaf meteen al aan geen wijzigingsvoorstellen in te zullen dienen er ook geen van andere partijen te zullen steunen. De partij wilde vanwege de crisistijd genoegen nemen met de plannen die er lagen, waar ze al "ontzettend dankbaar" voor was.

"En toen had ik echt zo iets van wat doen wij hier nog?", zegt Ellen Wijnsouw (fractie Wijnsouw). Andere coalitiepartijen bleken dezelfde insteek te hebben. 

Protest-signaal 

Toch dienden de oppositiepartijen eerst nog verschillende plannen in, elf moties en vijf amendementen. Zo werd er voorgesteld om zwaaistenen voor ouderen te introduceren in de gemeente en een plan uit te werken voor een tunnel ter hoogte van de Kerkweg voor bewoners van Ede-Zuid. Maar toen eenmaal echt duidelijk werd dat ieder plan zou sneuvelen, kwamen de partijen in protest. 

Ze besloten uiteindelijk al hun moties en amendementen in te trekken. Niet omdat de partijen het geen goede plannen meer vonden, maar omdat ze er toch geen meerderheid voor gingen krijgen. "Het heeft geen zin om moties of amendementen in te dienen", zei Raşit Görgülü (DKE). Want de coalitiepartijen hadden immers al besloten geen van alle plannen te steunen. 

Burgemeester

Burgemeester René Verhulst probeerde de gemoederen wat te sussen. Hij benadrukte dat het college veel van de wensen van de coalitie wel heeft overgenomen in de vorm van toezeggingen. En wijst erop dat Ede de gelukkigste gemeente is van Nederland. "Koester dat wat we met elkaar hebben", zegt hij.

Hij vindt het "jammer" dat de raad het zo oneens is over de begroting. "Op dit moment hoor ik de voorzitter van het college en niet van de raad", besluit Harry van Huijstee (PvdA). 

Bij de Rhedense gemeente-oppositie ontstond eerder donderdag een soortgelijke politieke frustratie.

Zie ook: 'Heel dom', interne VVD-mail uitgelekt

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Omwonenden niet blij met groot zonnepark: 'Misschien meer lawaai moeten maken'

  06 maart 2021
  LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend