Logo De Belofte

EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.

De programmabegroting werd donderdagavond besproken. Dat is één van de belangrijkste vergaderingen van het jaar, waar de plannen voor de toekomst vastgelegd worden. "In Ede zijn we gewend om dit samen te doen. constructief", zegt Nico van der Poel (SGP), fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij. "Maar daar merk ik nu niks meer van." 

"Wat doen wij hier nog?"

De ChristenUnie deed er niet geheimzinnig over. Fractievoorzitter Cora Otter gaf meteen al aan geen wijzigingsvoorstellen in te zullen dienen er ook geen van andere partijen te zullen steunen. De partij wilde vanwege de crisistijd genoegen nemen met de plannen die er lagen, waar ze al "ontzettend dankbaar" voor was.

"En toen had ik echt zo iets van wat doen wij hier nog?", zegt Ellen Wijnsouw (fractie Wijnsouw). Andere coalitiepartijen bleken dezelfde insteek te hebben. 

Protest-signaal 

Toch dienden de oppositiepartijen eerst nog verschillende plannen in, elf moties en vijf amendementen. Zo werd er voorgesteld om zwaaistenen voor ouderen te introduceren in de gemeente en een plan uit te werken voor een tunnel ter hoogte van de Kerkweg voor bewoners van Ede-Zuid. Maar toen eenmaal echt duidelijk werd dat ieder plan zou sneuvelen, kwamen de partijen in protest. 

Ze besloten uiteindelijk al hun moties en amendementen in te trekken. Niet omdat de partijen het geen goede plannen meer vonden, maar omdat ze er toch geen meerderheid voor gingen krijgen. "Het heeft geen zin om moties of amendementen in te dienen", zei Raşit Görgülü (DKE). Want de coalitiepartijen hadden immers al besloten geen van alle plannen te steunen. 

Burgemeester

Burgemeester René Verhulst probeerde de gemoederen wat te sussen. Hij benadrukte dat het college veel van de wensen van de coalitie wel heeft overgenomen in de vorm van toezeggingen. En wijst erop dat Ede de gelukkigste gemeente is van Nederland. "Koester dat wat we met elkaar hebben", zegt hij.

Hij vindt het "jammer" dat de raad het zo oneens is over de begroting. "Op dit moment hoor ik de voorzitter van het college en niet van de raad", besluit Harry van Huijstee (PvdA). 

Bij de Rhedense gemeente-oppositie ontstond eerder donderdag een soortgelijke politieke frustratie.

Zie ook: 'Heel dom', interne VVD-mail uitgelekt

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Volgt de gemeente Ede haar burgers online?

  02 juni 2021
  EDE - Uit onderzoek blijkt dat één op de zes gemeenten in grote mate anoniem en met behulp van nepaccounts burgers online in de gaten houden. Het blijkt dat Facebookgroepen, Twitterprofielen en andere sociale media in de gaten worden gehouden om onder andere zicht te krijgen op mogelijke ongeregeldheden als rellen en demonstraties.
 • Harskamp en de Valk zeggen nee tegen zonneveld Blaakweg

  03 mei 2021
  HARSKAMP - De gemeente Ede heeft duidelijke duurzaamheidsambities en één daarvan is zonnevelden op landbouwgrond. Inmiddels zijn er vier initiatieven om een zonnepark te realiseren. In het buitengebied aan de Blaakweg in Harskamp ligt een stuk land waarop een zonneveld moet komen volgens de initiatiefnemer, maar dat zien omwonenden niet zitten.
 • Welke middelen heeft de Edese cultuursector nu?

  26 april 2021
  EDE - Cultuur voegt écht iets toe en kan de gemeenschap versterken. Dat is juist in coronatijd weer duidelijk geworden.
 • GemeenteBelangen Ede maakt zich zorgen over hekken in Bennekoms bos

  26 april 2021
  BENNEKOM - Gert Jan Koster, raadslid van GemeenteBelangen Ede ziet dat particuliere boseigenaren in Bennekom de recreatieve toegang van lang toegankelijke bospercelen en wandelpaden stopzetten door hun grond te omheinen, na de houtoogst van veelal dennen.
 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend