Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Als er voor 25 november geen zicht is op een 'werkbare meerderheid' voor een Renkumse coalitie, dan stapt ook de VVD eruit. Dat laat de partij donderdagmiddag weten. "Wij gaan niet als minderheid het vuile werk doen met een zwaar gehavend college", stelt raadslid Raymond den Burger.

De bestuurscrisis ontstond toen D66 begin september de coalitiesamenwerking met GroenLinks, VVD en PvdA verbrak. Reden was dat zij dachten dat hun opgestapte wethouder Jasper Verstand niet vervangen zou worden. Inmiddels is afgesproken om een deeltijdwethouder aan te stellen.

'Echt onhoudbaar'

Er werd geprobeerd een akkoord met alle partijen te sluiten, maar dat ziet de overgebleven coalitie als mislukt. De begroting moest daar namelijk een onderdeel van zijn en daar stemde de volledige oppositie tegen. De drie bondgenoten stelden dat elke fractie die verantwoordelijkheid wil nemen, zich voor 25 november kan melden. En daar verbindt de VVD nu dus ook concrete consequenties aan.

De huidige situatie is 'echt onhoudbaar', stelt Den Burger. "Laat de oppositie dan maar een minderheidscoalitie vormen, als ze het allemaal zo goed weten."

'Commentaar van de zijlijn'

Volgens fractievoorzitter Wouter Hoge is de hand naar alle partijen uitgestoken. "Ik constateer alleen dat niemand verantwoordelijkheid wil nemen en dat ze het allemaal prima vinden om vanaf de zijlijn commentaar te leveren."

Voor de opgestapte Jasper Verstand is nog geen vervanger gevonden en ook wethouder Leonie Rolink is tijdelijk uitgevallen vanwege de hoge werkdruk. Als na D66 ook de VVD uit de coalitie stapt, zal dat de bestuurlijke zorgen verder vergroten in Renkum.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend