Logo De Belofte

DRUTEN - Als het aan de burger ligt, komt er geen fusie tussen Wijchen en Druten. Hoewel raadsleden nog officieel moeten stemmen over de herindeling, zegt een meerderheid nu al dat het plan van de baan is. Reden voor tegenstanders om een flinke fles champagne open te trekken.

Burgers van Wijchen en Druten willen niet dat de twee gemeenten fuseren, zo blijkt uit een recente opiniepeiling. Daarom worden lokale politici door hun colleges geadviseerd om niet verder te gaan met de herindeling. En hoewel de meeste raadsleden in beide gemeenten vorige maand nog positief gestemd waren, geven ze nu aan dat de fusie waarschijnlijk wordt afgeblazen. Op 1 december nemen zij een definitief besluit, maar de strijd lijkt al gestreden.

Zie ook: Streep door fusie Wijchen-Druten? Inwoners zien het niet zitten

‘We respecteren de uitkomst’

“We kunnen er niet meer omheen. De mening van onze inwoners staat altijd centraal”, begint Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten. “De stap die we zagen als tussenstap naar een grote gemeente in het Land van Maas en Waal gaat wat ons betreft niet gezet worden. Over de uitdagingen die voor ons aanleiding waren om het fusietraject te starten, gaan we nog in gesprek.”

Ook de lokale dorpslijsten leggen zich neer bij het oordeel van de burger. Daarmee wil een meerderheid van de Drutense raad nu niet meer fuseren. “Dit respecteren wij”, zegt Mustafa Enkür namens de fracties. “Dat betekent dat wij geen voorstander zijn van verdere stappen wat betreft een herindeling met Wijchen.”

'Het ijs is te dun'

In buurgemeente Wijchen worden dezelfde conclusies getrokken. “Het ijs is te dun”, reageert Twan van Bronkhorst, fractievoorzitter van Kernachtig Wijchen. “Wij hebben steeds gezegd de stap naar een fusie te willen zetten als daar genoeg draagvlak voor is. Dat draagvlak is er nu niet. Dan moet je luisteren naar de samenleving en niet verder gaan.”

De opiniepeiling zou in eerste instantie uitgevoerd worden op basis van een steekproef. Op aandringen van onder meer de Wijchense CDA ontving uiteindelijk de hele bevolking een enquête.

“We hebben er hard voor geknokt om iedereen een stem te geven”, stelt fractievoorzitter Björn Derksen. “Je ziet wel hoe belangrijk dat is geweest. De Wijchenaar wil het niet. Het lijkt me duidelijk dat we er nu mee stoppen. Dit is precies de reden waarom we iedereen een luisterend oor wilden bieden.”

Champagne voor de tegenstander

Maar niet iedereen is teleurgesteld. Wat betreft Welzijn Druten zijn de resultaten reden voor een feestje. “We zien dit echt als een overwinning voor de lokale democratie”, vertelt Haci Aslan, fractievoorzitter van de partij. Samen met zijn collega’s trok hij een fles champagne open om de uitkomst te vieren.

Vanaf het begin waren zij al sceptisch over de fusie. “Dat is niet voor niets geweest, zo blijkt wel. De bevolking heeft gelukkig helder aangegeven dat er geen ruimte is om verder te gaan met het traject.”

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Nieuwe campagne tegen discriminatie

  08 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten start dit najaar een campagne tegen discriminatie. Het Rijk stelt hiervoor ruim 30.000 euro ter beschikking. De campagne is met name bedoeld om de inwoners bewust te maken van allerlei vormen van discriminatie. De gemeente wil dat alle inwoners zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
 • Speciale raadsvergadering Druten over MFA De Lier

  06 juli 2021
  DRUTEN - De gemeente Druten belegt op 23 september een speciale gemeenteraadsvergadering die geheel wordt gewijd aan de mogelijke realisering van een MFA De Lier in Puiflijk.
 • Wethouder: “Keuzes in fusieproces waren logisch en passend gezien maatschappelijke situatie”

  24 juni 2021
  WIJCHEN - De keuzes die het Wijchense college gemaakt heeft in het afgebroken proces op weg naar een bestuurlijke fusie met Druten waren logisch en passend en zouden ook weer opnieuw gemaakt worden. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) namens het college als reactie op het kritische onderzoeksrapport over dat fusieproces. Daarin wordt onder andere beschreven dat Wijchen het nagelaten heeft het gebruikelijke proces te volgen voor een bestuurlijke fusie door niet eerst een principebesluit te nemen en daarna pas de maatschappelijke discussie aan te gaan. Volgens Gerrits wilde het college het sentiment in de samenleving dat de toekomst van de gemeente al bepaald was op deze manier ontkrachten.
 • CDA vraagt opheldering over ‘blokhutgesprekken’ over bestuurlijke fusie Wijchen-Druten

  26 mei 2021
  WIJCHEN - De Wijchense CDA-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend om opheldering te vragen over gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden in 2019 over een bestuurlijke fusie van Wijchen en Druten. Deze zogenaamde ‘blokhutgesprekken’ worden genoemd in een onderzoeksverslag over de stukgelopen fusie dat deze week gepresenteerd is. Bij die gesprekken in het verblijf van een Drutense wethouder zouden wethouders, raadsleden en bestuursleden van ‘betrokken’ fracties aanwezig geweest zijn. Volgens het CDA is naar andere partijen en Wijchense inwoners toe gecommuniceerd dat een artikel in de Wegwijs van januari 2020 de aanleiding was om de voorgenomen fusie verder in gang te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend