Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Een politieke doodzonde. Zo noemde PvdA-raadslid Rita Weeda de conclusie dat het Renkumse gemeentebestuur de raad te laat en onvolledig heeft geïnformeerd. In een digitale vergadering werd dinsdagavond gesproken over de 'onthutsende conclusies' uit het rapport over de gang van zaken rondom de Horsa Glider.

De Horsa Glider is het zweefvliegtuig dat voor de herdenking van Market Garden naar Oosterbeek werd gehaald. Lange tijd bleef onduidelijk hoeveel dit project zou kosten. Volgens Weeda was er bij het college onvoldoende besef dat de financiële besluiten niet zonder betrokkenheid van de gemeenteraad konden worden genomen.

Zie ook: Beschuldigingen van fraude en intimidatie rond binnenhalen Horsa Glider

"Het rapport liegt er niet om", ziet ook VVD'er Wouter Hoge. "Er zijn zaken duidelijk niet goed gelopen." Dat 'de hoofdrolspeler' niet meer aanwezig is, maakt het volgens hem lastig. Daarmee doelt hij op de inmiddels opgestapte wethouder Jasper Verstand.

'Niet objectief en sturend'

D66, de partij van oud-wethouder Verstand, is als enige uitermate kritisch op het rapport. Raadslid Peter Kraak laat weten niet blij te zijn met de manier van verhoren.

Het was volgens hem niet objectief en de vragen waren sturend. "Getuigen verhoren is een kunst, dat doe je niet zomaar even. Daarbij is de commissie ernstig in gebreke gebleven."

'Willen ervan leren'

Burgemeester Agnes Schaap trekt namens het college het boetekleed aan. Het onvoldoende en niet tijdig informeren van de raad is volgens haar niet de intentie geweest. "Maar we willen er wel van leren."

Ze belooft deze week met een uitgebreidere schriftelijke reactie te komen. Daarnaast zal de burgemeester een onderzoek instellen naar de vermeende fraude en intimidatie, waarover het rapport ook spreekt.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend