Logo De Belofte

RENKUM - De Renkumse inwoner gaat volgend jaar fors meer belasting betaling. Met een totale verhoging van ruim 21 procent op de onroerende zaakbelasting (ozb) voor huizenbezitters wil de gemeente 1,5 miljoen euro ophalen. Dat kost een burger met een woning van rond de 300.000 euro jaarlijks zo'n 68 euro extra.

Daar bovenop zal de afvalstoffen- en rioolheffing ook enkele tientjes per jaar duurder worden. Nieuwe plannen hoeft de inwoner daar niet voor te verwachten. Er werd zelfs afgesproken de komende twee jaar niet met initiatieven te komen die geld kosten. De belastingverhoging is puur bedoeld om de financiële gaten te dichten en extra bezuinigingen te voorkomen.

Bodem in zicht

Op een aantal punten is de broekriem nog iets strakker aangehaald. Zo wordt er op de rem getrapt bij het vergroenen van tuinen en aanleggen van watertappunten, worden de 'klimaattafels' stopgezet en levert de zwemvereniging wat in, net als de jongerenraad.

Ondanks de maatregelen worden de financiële cijfers in Renkum de komende jaren allerminst rooskleuriger. Dit jaar en volgend jaar geeft de gemeente bij elkaar nog altijd 5,4 miljoen euro meer uit dan er binnenkomt, waardoor de bodem van de spaarpotjes zichtbaar wordt. Vanaf 2022 hoopt de gemeente de jaren wel weer met een positief saldo af te sluiten.

Toekomstperspectief gemeente?

De schulden lopen op en de solvabiliteit, het cijfer dat aangeeft in welke mate je aan je verplichtingen kunt voldoen, daalt onder de norm die de provincie daar als toezichthouder voor stelt. Gezien de risico's die zij ziet wil wethouder Marinka Mulder dan ook het gesprek met de provincie aan over het toekomstperspectief van de gemeente, stelt zij in haar begroting. Extra uitgaven voor een nieuw gemeentehuis, doet zij voorlopig dan ook maar niet.

'Uitvoeringsbureau van Den Haag'

"We worden behandeld als een uitvoeringsbureau van Den Haag", ziet fractievoorzitter Eveline Vink (GroenLinks). "Er is geen ruimte meer voor eigen doelen." Kun je als lokaal politicus dan nog wel van toegevoegde waarde zijn in deze gemeente? Op dat kantelpunt zit Renkum wel, erkent Vink. "Het is niet leuk als een burger met een enthousiast verhaal naar je toekomt, terwijl je op voorhand weet dat er toch geen geld voor is."

Tegelijkertijd zit Renkum ook nog middenin een bestuurscrisis nadat D66 de stekker uit de coalitie met GroenLinks, VVD en PvdA trok. Er werd gezocht naar een samenwerking met de hele gemeenteraad, de begrotingsbehandeling moest daar een belangrijk onderdeel van zijn. Toch stemden alleen de voormalig coalitiepartners voor en de volledige oppositie tegen. Of dat betekent dat het lijmen van de breuk de enige logische optie is?

'Oude politiek: wij tegen zij'

"Het lijkt inderdaad een verhaal te worden van: iedereen deed een plas, en het blijft zoals het was", ziet Coen Geerdes (CDA). Danielle Bondt (D66) vindt het teleurstellend dat de oppositiepartijen niet 'over hun schaduw heen zijn gestapt'. "Iedereen wilde toch een eenheid, om samen een nieuwe koers te varen en de problemen te lijf te gaan. Dit is vasthouden aan oude politiek van wij tegen zij."

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Renkum

  • Stank Renkumse papierfabriek 'onwenselijk voor gezondheid' omwonenden

    03 augustus 2021
    RENKUM - De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.
  • Inwoners van Renkum gaan veel meer belasting betalen

    09 november 2020
    RENKUM - De Renkumse inwoner gaat volgend jaar fors meer belasting betaling. Met een totale verhoging van ruim 21 procent op de onroerende zaakbelasting (ozb) voor huizenbezitters wil de gemeente 1,5 miljoen euro ophalen. Dat kost een burger met een woning van rond de 300.000 euro jaarlijks zo'n 68 euro extra.
  • Buurtbewoners zijn 'rottende, chemische stank' van fabriek helemaal beu

    27 oktober 2020
    RENKUM - Het raam van de werkkamer zet Marion Blees niet open in haar Renkumse woning. Dat komt door de vieze geur die papierfabriek Parenco verspreidt. Hoe erg die is? Daar moet onderzoek snel duidelijkheid over geven.
  • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

    24 september 2020
    RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
  • Coalitie in Renkum valt, D66 trekt de stekker eruit

    07 september 2020
    RENKUM - D66 heeft maandagmiddag de samenwerking opgezegd met coalitiepartners VVD, GroenLinks en PvdA. Hun wethouder Jasper Verstand liet onlangs weten zijn functie neer te leggen en D66 wilde hem vervangen. Dat zouden de andere partijen niet gewild hebben. En dus trekken de sociaal-liberalen de stekker eruit. Maar de overige fracties hebben een hele andere lezing van de gang van zaken.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend