Logo De Belofte

RENKUM - De Renkumse inwoner gaat volgend jaar fors meer belasting betaling. Met een totale verhoging van ruim 21 procent op de onroerende zaakbelasting (ozb) voor huizenbezitters wil de gemeente 1,5 miljoen euro ophalen. Dat kost een burger met een woning van rond de 300.000 euro jaarlijks zo'n 68 euro extra.

Daar bovenop zal de afvalstoffen- en rioolheffing ook enkele tientjes per jaar duurder worden. Nieuwe plannen hoeft de inwoner daar niet voor te verwachten. Er werd zelfs afgesproken de komende twee jaar niet met initiatieven te komen die geld kosten. De belastingverhoging is puur bedoeld om de financiële gaten te dichten en extra bezuinigingen te voorkomen.

Bodem in zicht

Op een aantal punten is de broekriem nog iets strakker aangehaald. Zo wordt er op de rem getrapt bij het vergroenen van tuinen en aanleggen van watertappunten, worden de 'klimaattafels' stopgezet en levert de zwemvereniging wat in, net als de jongerenraad.

Ondanks de maatregelen worden de financiële cijfers in Renkum de komende jaren allerminst rooskleuriger. Dit jaar en volgend jaar geeft de gemeente bij elkaar nog altijd 5,4 miljoen euro meer uit dan er binnenkomt, waardoor de bodem van de spaarpotjes zichtbaar wordt. Vanaf 2022 hoopt de gemeente de jaren wel weer met een positief saldo af te sluiten.

Toekomstperspectief gemeente?

De schulden lopen op en de solvabiliteit, het cijfer dat aangeeft in welke mate je aan je verplichtingen kunt voldoen, daalt onder de norm die de provincie daar als toezichthouder voor stelt. Gezien de risico's die zij ziet wil wethouder Marinka Mulder dan ook het gesprek met de provincie aan over het toekomstperspectief van de gemeente, stelt zij in haar begroting. Extra uitgaven voor een nieuw gemeentehuis, doet zij voorlopig dan ook maar niet.

'Uitvoeringsbureau van Den Haag'

"We worden behandeld als een uitvoeringsbureau van Den Haag", ziet fractievoorzitter Eveline Vink (GroenLinks). "Er is geen ruimte meer voor eigen doelen." Kun je als lokaal politicus dan nog wel van toegevoegde waarde zijn in deze gemeente? Op dat kantelpunt zit Renkum wel, erkent Vink. "Het is niet leuk als een burger met een enthousiast verhaal naar je toekomt, terwijl je op voorhand weet dat er toch geen geld voor is."

Tegelijkertijd zit Renkum ook nog middenin een bestuurscrisis nadat D66 de stekker uit de coalitie met GroenLinks, VVD en PvdA trok. Er werd gezocht naar een samenwerking met de hele gemeenteraad, de begrotingsbehandeling moest daar een belangrijk onderdeel van zijn. Toch stemden alleen de voormalig coalitiepartners voor en de volledige oppositie tegen. Of dat betekent dat het lijmen van de breuk de enige logische optie is?

'Oude politiek: wij tegen zij'

"Het lijkt inderdaad een verhaal te worden van: iedereen deed een plas, en het blijft zoals het was", ziet Coen Geerdes (CDA). Danielle Bondt (D66) vindt het teleurstellend dat de oppositiepartijen niet 'over hun schaduw heen zijn gestapt'. "Iedereen wilde toch een eenheid, om samen een nieuwe koers te varen en de problemen te lijf te gaan. Dit is vasthouden aan oude politiek van wij tegen zij."

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Renkum

 • Inwoners van Renkum gaan veel meer belasting betalen

  09 november 2020
  RENKUM - De Renkumse inwoner gaat volgend jaar fors meer belasting betaling. Met een totale verhoging van ruim 21 procent op de onroerende zaakbelasting (ozb) voor huizenbezitters wil de gemeente 1,5 miljoen euro ophalen. Dat kost een burger met een woning van rond de 300.000 euro jaarlijks zo'n 68 euro extra.
 • Buurtbewoners zijn 'rottende, chemische stank' van fabriek helemaal beu

  27 oktober 2020
  RENKUM - Het raam van de werkkamer zet Marion Blees niet open in haar Renkumse woning. Dat komt door de vieze geur die papierfabriek Parenco verspreidt. Hoe erg die is? Daar moet onderzoek snel duidelijkheid over geven.
 • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

  24 september 2020
  RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
 • Coalitie in Renkum valt, D66 trekt de stekker eruit

  07 september 2020
  RENKUM - D66 heeft maandagmiddag de samenwerking opgezegd met coalitiepartners VVD, GroenLinks en PvdA. Hun wethouder Jasper Verstand liet onlangs weten zijn functie neer te leggen en D66 wilde hem vervangen. Dat zouden de andere partijen niet gewild hebben. En dus trekken de sociaal-liberalen de stekker eruit. Maar de overige fracties hebben een hele andere lezing van de gang van zaken.
 • Vervangen wethouder is te duur, vindt Renkumse oppositie

  22 juli 2020
  RENKUM - De opgestapte Renkumse wethouder Jasper Verstand moet niet worden vervangen, vinden oppositiepartijen GemeenteBelangen, CDA en PRD. Dat kost te veel geld, menen zij. Ook zegt de oppositie dat het gemeentebestuur, gezien haar moeilijke financiële positie, financiële verantwoordelijkheid zou moeten nemen. Dat stellen de partijen in een brief aan D66, de partij van Verstand.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend