Logo De Belofte

NIJMEGEN - Groenschool Helicon aan de Energieweg in Nijmegen gaat daar weg omdat er grote zorgen zijn over de gezondheid van leerlingen en docenten. Aanleiding is de tijdelijke toename van 500 procent uitstoot door de asfaltcentrale aan de overkant van de straat. De rook bevat kankerverwekkend benzeen.

De school zegt dat de gemeente altijd de indruk heeft gewekt dat de industrie in de omgeving zou afnemen. Helicon was zelfs bezig met nieuwbouw, maar de grens is nu bereikt. Al decennia is de mbo-school gevestigd aan de Energieweg. De vmbo-afdeling zit elders in de stad. Het terrein aan de Energieweg is ongeveer drie hectare groot. 

Heel gevaarlijke stof

Jaren is Helicon al in gesprek met de gemeente over nieuwbouw, omdat het gebouw aan de Energieweg verouderd is. Het idee was om de mbo-school en de vmbo-school daar te combineren. 

Helicon ontdekte bij toeval de 500 procent verhoging van de uitstootnorm. Directeur Arjen Jaarsma: "Benzeen is een heel gevaarlijke stof. Je blijft daarmee onder de maximale norm van Nederland en Europa, maar het is 3,5 keer de norm die de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) hanteert."

Zelf meetapparatuur opgehangen

De school is door de gemeente meermaals voorgespiegeld dat de industrie voor de deur minder zou worden. "Er werd ons een beeld geschetst van appartementen aan het water, onder andere." De school heeft apparatuur laten ophangen die de concentratie van benzeen meet.

Voor Helicon is de grens bereikt. Ondanks grote investeringen, de architect was bijvoorbeeld al bezig, hebben ze nu besloten de bouw stop te zetten. Medewerkers van de gemeente hebben aangegeven dat het een keuze van de school zelf was om aan de rand van een terrein met zware industrie te willen bouwen en dat je jongeren vanzelfsprekend niet aan een dergelijke uitstoot moet blootstellen.

Leerlingen op het terrein van de school. Op de achtergrond de asfaltcentrale. (Foto: Omroep Gelderland)

Vreemd

De Raad van State vernietigde eerder een ontwerpbestemmingsplan voor het industriegebied. Het bleek onder andere niet aanvaardbaar om de asfaltcentrale te laten groeien in combinatie met een aanvaardbaar woon- een leefklimaat. Voor de school alle reden om aan te nemen dat de uitstoot eerder kleiner dan groter zou worden.

"We hebben besloten om maar helemaal weg te gaan, omdat we dit toch geen plek vinden voor een school. Pal onder de schoorsteen van een asfaltcentrale die ook nog eens de komende jaren meer mag gaan uitstoten. En wij zijn natuurlijk niet de enige school op de Energieweg, er zijn er nog twee. Dan vind ik dit vreemd. Zeker voor een links college", zegt Jaarsma.

'ZwartLinks'

Eerder al uitten omwonenden hun zorgen over hun gezondheid. De gemeente benadrukt dat het om een tijdelijke verruiming van de uitstoot gaat voor een landelijke proef met duurzamer asfalt. Er is "mogelijk is er heel af en toe extra uitstoot, maar dat hoeft niet eens per se het geval te zijn", stelt een woordvoerder.

Volgens de gemeente is de gezondheid van bewoners niet in gevaar. "Is het nou GroenLinks of is het ZwartLinks?", zegt omwonende Roel Van Tiel verwijzend naar de grootste Nijmeegse partij. Over een pand aan dezelfde straat zei GroenLinks-wethouder Noël Vergunst eerder dat je er vanwege de luchtkwaliteit niet zou moeten willen wonen. Binnenkort praat de gemeenteraad over de kwestie.

Zie ook:

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Blinden kunnen maar in vijf gemeenten zelfstandig stemmen

  13 maart 2021
  NIJMEGEN - Zelfstandig kunnen stemmen. Voor de 350.000 blinden en slechtzienden in ons land is dat geen vanzelfsprekendheid. Alleen met een zogeheten stemmal kunnen zij zonder hulp en in alle privacy hun stem uitbrengen. Deze kan nu voor het eerst ook bij Tweede Kamerverkiezingen worden ingezet. Maar dat is nog maar in 5 van de 51 Gelderse gemeenten geregeld.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
 • Wethouder: 'We willen Kronenburger Forum weer terug als overlegorgaan voor Nijmegen-West'

  13 januari 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
 • Minder betaald parkeren dan voorgesteld in Nijmegen-West, goedkopere parkeervergunning

  25 november 2020
  NIJMEGEN - Er komt betaald parkeren in het gebied rondom het Nijmeegse stationsgebied en het Waalfront, waar vele woningen toegevoegd gaan worden de komende jaren. Maar de gemeenteraad zorgde er woensdagavond in de besluitronde over de veelbesproken parkeernota wel voor dat dat gebied kleiner wordt dan voorgenomen en de eerste bewonersvergunning buiten het centrum slechts één euro per maand gaat kosten. Ook wordt het voorgestelde aantal vrije bezoekersuren verdubbeld en hoeven mantelzorgers niet te betalen voor parkeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend