Logo De Belofte

ARNHEM - Er was de nodige kritiek te horen, woensdagavond, op het besluit om het asielzoekerscentrum (azc) in de Arnhemse wijk Elden nog vier jaar langer open te houden. Dat zou tegen de beloftes zijn die aan omwonenden zijn gedaan. Toch steunt een raadsmeerderheid de keuze van wethouder Cathelijne Bouwkamp.

"Er moet voor iedereen een plek zijn. Maar dat moet dan ook een goed plekje zijn, waar duidelijk is waarom je er bent en voor hoe lang", betoogt CDA-fractievoorzitter Klaartje van Dillen. Samen met VVD, Arnhem Centraal, Arnhemse Ouderenpartij en de SP vindt ze dat er naar andere oplossingen in de stad of regio gezocht moet worden voor de vluchtelingenopvang.

Zie ook: Asielzoekerscentrum in Arnhem vier jaar langer open

'Vrees rechts-extremistische demonstraties'

"De afspraak was voor vijf jaar", stelt VVD'er Leendert Combee. Die toezeggingen zijn volgens hem door wethouders en de toenmalig burgemeester gedaan in woonkamers bij inwoners thuis. Onder meer omdat in die tijd gevreesd zou worden dat ze anders deelnamen aan demonstraties van de rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie.

Voor Combee raakt dit besluit de kern van 'hoe wij met Arnhemmers omgaan'. Door nu hier te verlengen, zal het volgens de liberaal in de toekomst moeilijker worden geschikte locaties te vinden. "Want als die er eenmaal zijn, zijn die er kennelijk voor de eeuwigheid."

'Dat zijn flutvoorbeelden'

Ook verwijt Combee de wethouder de ervaren overlast te bagatelliseren. "Alsof het alleen maar gaat om rommel op straat en asielzoekers die niet kunnen fietsen. Dat zijn flutvoorbeelden. Dat er ook mensen zijn die de parken niet meer durven bezoeken, wordt er niet bij verteld."

Maar volgens Bouwkamp zijn er heel veel mogelijkheden onderzocht en blijkt er simpelweg geen alternatief te zijn. "Dus niet verlengen op deze locatie, betekent stoppen met vluchtelingenopvang in Arnhem. En zolang er oorlog is in de wereld, voelen wij de verantwoordelijkheid om daaraan bij te dragen."

'Volstrekt ongeloofwaardig'

Dat de locatie in Elden de enige geschikte in de regio is, noemt SP-voorman Gerrie Elfrink 'volstrekt ongeloofwaardig'. Een overzicht van welk onderzoek ze daar dan naar heeft gedaan, vindt Bouwkamp niet nodig om te geven. Toch gaat ze op aandringen van de raad kijken wat ze daarover kan delen.

Zie ook: Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend