Logo De Belofte

ARNHEM - "Ik had de raad eerder en vollediger kunnen informeren", erkende wethouder Ronald Paping over zijn plannen gratis mondkapjes naar Arnhemse minima te sturen. Hij betreurt dat niet te hebben gedaan. Maar om hem tot die bekentenis te krijgen, had heel wat voeten in de aarde.

Verschillende partijen wilden woensdagavond met Paping in debat over zijn plan om 230.000 euro uit te trekken om 20.000 inwoners met een laag inkomen twee mondkapjes toe te sturen.

Zie ook: Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

'Zet ze op Marktplaats'

Deze mensen hebben er niet om gevraagd en bovendien had het veel goedkoper gekund, ziet de VVD. "Een slecht gekozen cadeautje, betaald met gemeenschapsgeld. Wat ons betreft zet de wethouder ze op Marktplaats", stelt raadslid Rebin Maref, die al vernomen had dat de wethouder de koop niet meer terug kan draaien.

Veel ruimte om de plannen nog te wijzigen was er niet en voorstellen daartoe werden ook niet aangenomen. En juist het feit dat de volksvertegenwoordigers er niet meer over mee konden beslissen, stuitte op weerstand.

Zie ook: Boosheid over dure mondkapjes, maar Arnhem kan er niet onderuit

'Recht niet gerespecteerd'

Toen duidelijk werd dat er een motie van treurnis tegen het handelen van de wethouder boven de markt hing, die mogelijk op steun kon reken van coalitiepartijen VVD en D66, leidde dat tot ellenlange schorsingen en driftig overleg. In dat voorstel werd Paping verweten dat hij de raad hun recht om over het geld te beslissen niet heeft gerespecteerd en hen niet op de juiste manier van informatie heeft voorzien. Ook wordt gesteld dat de kwart miljoen euro grotendeels niet efficiënt is besteed.

'Partijen pislink'

Na de eerste serie schorsingen vertelde Paping nog dat dat allemaal binnen zijn bevoegdheden valt. In de daarop volgende onderbreking waren VVD en D66 'pislink', weet CDA-raadslid Jan Hutten die de motie indiende. "Paping zou door het stof gaan en met dit antwoord waren ze niet blij."

Even later kwam het hoge woord er dan toch uit. "De wethouder gaf toe dat dit proces beter had gemoeten. Dat is de reflectie waar wij behoefte aan hadden", verklaart Sabine Andeweg (D66) waarom ze het voorstel uiteindelijk niet steunde. En ook Maref vindt het goed dat de wethouder ziet dat het de volgende keer beter kan.

Met steun van de twee partijen had de raad in meerderheid zijn treurnis richting de wethouder uitgesproken. Zijn knieval, voorkwam dat.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend