Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het Nijmeegse college komt met een nieuw afwegingskader voor de verdeling van voetbalvelden in de stad. Met behulp van bepaalde criteria kan nu voor iedere voetbalvereniging op dezelfde manier bepaald worden of uitbreiding nodig en mogelijk is, of dat er juist sprake is overcapaciteit en gebrek aan ‘vitaliteit’. De verdeling van velden moet hierdoor transparanter en objectiever worden.

Accommodaties actief exploiteren

Het college wil dat sportaccommodaties actief geëxploiteerd worden, en dat vraag en aanbod daarbij de basis vormt. “Tot op heden waren de criteria voor de verdeling van velden te willekeurig”, zegt wethouder Bert Velthuis (SP). “Het kwam nogal eens voor dat grote clubs precies de weg wisten om aan meer velden of kunstgrasvelden te komen. We hebben nu de instrumenten gecreëerd om dit beter, transparanter en objectiever voor alle verenigingen en accommodaties te waarborgen, zodat we de beschikbare velden op een zo eerlijk mogelijke manier kunnen verdelen. Deze methode heeft ook de goedkeuring van de Federatie Amateurvoetbalclubs Nijmegen (FAN).” Voor de gemeentelijke sportaccommodaties waar voetbalverenigingen actief zijn, kan dit betekenen dat voetbalvelden ook worden ingezet voor andere buitensportbehoeften. “Niet alleen de behoefte aan velden van voetbalverenigingen is bepalend, maar ook de vraag van andere sportaanbieders.”

Groei leidt niet automatisch tot meer velden

Een groei van een voetbalvereniging kan, maar hoeft niet automatisch te leiden tot toewijzing van meer velden of ombouw naar kunstgrasveld, zo staat geformuleerd in het afwegingskader. “Het bestaande sportpark kan bijvoorbeeld onvoldoende bestemmingsplanruimte bieden, uitbreiding kan botsen met andere activiteiten of de groei kan in stadsbreed opzicht opgevangen worden. Uitgangspunt is en blijft dat in relatie tot het aantal normteams (leden) de kwaliteit van de velden gegarandeerd moet blijven.”

Bovengrens: uitbreidingsmogelijkheden onderzocht

Om de bovengrens te toetsen, wordt een schema met criteria gevolgd. Daarbij moet worden aangetoond dat er momenteel capaciteitsproblematiek en dus behoefte en noodzaak aan uitbreiding is. Ook wordt gekeken naar de groeiprognose: laat de ledenontwikkeling ook de toekomstige noodzaak zien? Verder wordt in overweging genomen of er een vitale verenigingsstructuur staat die op de juiste manier gebruik maakt van de gemeentelijke sportaccommodatie, waarbij beleid, financiën en sportiviteit en respect meegenomen worden. Ook wordt er bekeken of het bestemmingsplan wel ruimtelijke mogelijkheden biedt. “Als op alle criteria ‘ja’ kan worden geantwoord, dan is er sprake van een noodzaak én fysieke mogelijkheid tot uitbreiding voor de voetbalvereniging. De opties voor mogelijke realisatie daarvan worden nader met elkaar verkend.”

Ondergrens: plan op maat met verschillende mogelijke uitkomsten

Ook is voorzien in het overwegen van de mogelijkheid dat een voetbalvereniging te veel capaciteit heeft. Er wordt dan gekeken naar de behoefte van de vereniging: is er sprake van te weinig normteams en dus inefficiënt gebruik van de accommodatie? Ook wordt bekeken of er een vitale verenigingsstructuur is die qua leden, organisatie, financiën, beleid en strategie en sportiviteit en respect voldoet. “Zodra er minimaal op het criterium ‘belemmeringen rondom financiën’ ‘ja’ wordt geantwoord en er sprake is van inefficiënt gebruik van de voetbalaccommodatie in combinatie met het niet nakomen van zakelijke verplichtingen, neemt de gemeente Nijmegen actief het initiatief tot het gesprek met de voetbalvereniging. Er moet dan een plan op maat worden opgesteld. Verbetermaatregelen worden geformuleerd die betrekking hebben op de onderdelen waar de vereniging ‘niet-vitaal’ op scoort. De vereniging en de gemeente Nijmegen stellen in gezamenlijkheid met de FAN en de verenigingsondersteuner van de KNVB de verbetermaatregelen op. De uitkomst hierbij kan verschillend van aard zijn, bijvoorbeeld dat een voetbalvereniging doorgaat als zelfstandige vereniging, de samenwerking zoekt en aangaat met een andere voetbalvereniging ofwel afstand moet doen van de gemeentelijke sportaccommodatie.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend