Logo De Belofte

DOETINCHEM - De vervanging van de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem is maandag van start gegaan. De kosten voor de herstelwerkzaamheden bedragen rond de 2,5 miljoen euro.

“Het was een vervelend boek, maar dat kunnen we nu gaan sluiten", zegt directeur Charles Droste. Na een lange juridische strijd van een aantal jaren tussen Amphion en de aannemer kan er nu eindelijk worden begonnen met het herstel. Hopelijk kunnen we september volgend jaar de heropening vieren van de nieuwe buitenkant.”

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De bestaande gevel van de schouwburg, die problemen gaf, wordt vervangen door een zinken gevel. “Eerst wordt de stenen muur gestript”, vertelt Droste. “Op het moment dat ze aan één kant van het gebouw klaar zijn met strippen, start meteen het herstel van de gevel en zo werken ze het hele gebouw rond.”

Gemeente betaalt 2,3 miljoen euro mee

De gemeente Doetinchem staat garant voor 2,3 miljoen van de herstelkosten. “Dat is niet niks”, zegt wethouder Maureen Sluiter. “Daar is ook heel goed over nagedacht. Het gaat om een van de parels van Doetinchem en het is een schouwburg voor de regio.”

De gemeente Bronckhorst draagt 90.000 euro bij. Bij Oude IJsselstreek en Montferland staat nog een verzoek uit tot een financiële bijdrage.

'Bizarre samenloop van omstandigheden'

Op dit moment is de schouwburg slechts bij enkele voorstellingen open voor maximaal dertig bezoekers. De werkzaamheden starten dan ook in een periode waarin het theater door corona in zwaar weer zit. “Dat is een bizarre samenloop van omstandigheden”, zegt Droste.

“Ondanks dat zijn we heel bij dat het twee parallelle trajecten zijn. Natuurlijk zitten we in de problemen door corona, maar het traject van het gevelherstel loopt al een aantal jaren.” De herstelwerkzaamheden duren een jaar en moeten volgend jaar september zijn afgerond.
 

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Vijfduizend bomen uitgedeeld in Doetinchem

  12 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft de afgelopen jaren bijna vijfduizend gratis bomen uitgedeeld. Sinds 2016 konden inwoners van kernen en wijken om beurten een keuze maken uit meer dan vijftien verschillende soorten.
 • Doetinchemse politiek omarmt groeiambitie naar 70.000 inwoners

  06 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond de begroting voor 2021 unaniem aangenomen. Volgens de verschillende partijen is samenwerking in deze coronacrisis belangrijk, waarbij politieke verschillen even naar de achtergrond verdwijnen.
 • 'Parel van de Achterhoek' in de steigers voor miljoenenrenovatie

  03 november 2020
  DOETINCHEM - De vervanging van de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem is maandag van start gegaan. De kosten voor de herstelwerkzaamheden bedragen rond de 2,5 miljoen euro.
 • Werkzaamheden aan Gaswal in centrum Doetinchem gestart

  19 oktober 2020
  DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem is maandag gestart met werkzaamheden aan de Gaswal in het centrum van de stad. De werkzaamheden zijn onderdeel van een breder plan om de Oude IJssel meer bij de binnenstad te betrekken.
 • Sportbedrijf Doetinchem in 2021 van start

  29 september 2020
  DOETINCHEM - Sportcentrum Rozengaarde, Sportservice Doetinchem en het beheer en de exploitatie van de binnensportaccommodaties (Buha) gaan vanaf 1 januari 2021 samen verder als het Sportbedrijf Doetinchem. De gemeenteraad heeft daar positief over besloten.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend