Logo De Belofte

ARNHEM - In de eerste helft van het jaar raakte Arnhem vervuilder. Er kwam veel meer afval op straat terecht en de plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (pbd) werden minder goed gescheiden. Dat blijkt uit cijfers na navraag van de SP. "Dat gaat de verkeerde kant op", erkent wethouder Cathelijne Bouwkamp.

In de eerste zes maanden van het jaar werd er 2.326.000 kilo aan grofvuil en illegaal gedumpt afval opgehaald door de gemeente. Dat is ongeveer drie keer zoveel als in voorgaande jaren.

Dat kost Arnhem in totaal 637.500 euro extra. "De inwoner wordt beloond als die zijn afvalzak naast de container zet", verklaart SP-fractievoorzitter Gerrie Eflrink. "Of nog erger: in de verkeerde bak doet."

Bekijk hier de video. Tekst gaat daaronder verder.

Het college wijt deze toename vooral aan de effecten van corona. Toen zouden mensen hun huizen op zijn gaan ruimen en meer afval op straat hebben gezet. "Vanaf het begin van de crisis zagen we een grote toename van afval. Of die helemaal door corona werd veroorzaakt, is nooit exact vast te stellen. Maar dat dit de meest voorname oorzaak was, staat wat ons betreft buiten kijf."

Zie ook: Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

De SP wijst juist op het gewijzigde afvalbeleid van de gemeente. In deze periode waren de containers namelijk op slot en alleen te openen met een pas. Ook werden in de loop van dat half jaar de containermonden verkleind van geschikt voor 60 literzakken naar 30 literzakken.

Betalen per zak restafval hoefde de inwoner toen nog niet, dat ging in op 1 juli. En of die 80 eurocent die een Arnhemmer moet betalen voor elke storting een positief effect heeft op de neerwaartse trend?

'Verbetering in zicht'

De gemeente is daar niet negatief over. Aan de cijfers van na de invoering van diftar wordt nog gewerkt. Maar volgens Bouwkamp zal daarin een afname van de hoeveelheid restafval te zien zijn en een toename van goed gescheiden, herbruikbare afvalstromen als groente-, fruit- en tuinafval, papier en (in absolute hoeveel) ook PBD.

Want met die PBD ging het in het eerste half jaar minder goed. Werd er in 2019 nog 20 procent afgekeurd omdat die niet goed genoeg gescheiden was, in het tweede kwartaal van dit jaar steeg dat naar 51 procent. Afgekeurde afvalstromen leveren de gemeente geen geld op.

"Hele ladingen gescheiden afval waar de burger zijn best voor deed, worden alsnog verbrand", weet Elfrink. Als deze trend niet wordt gekeerd, zal de gemeente daar 150.000 euro per jaar aan inkomsten door verliezen, rekent een woordvoerder voor.

'Onacceptabel hoog'

Bouwkamp ziet ook dat op verschillende plekken in de stad de hoeveelheid afval naast de containers nog steeds 'onacceptabel hoog' is. "Dat baart ons zorgen en vinden we geen goed beeld. We willen dat de stad schoon is en dat is het op sommige plekken nu echt niet."

Het systeem functioneert dan ook nog niet goed, erkent de wethouder. "Daar moeten we goed naar kijken. Het is een ingrijpende verandering voor inwoners, waar niet iedereen het mee eens is." Toch houdt zij geloof in diftar.

Arnhemmers zullen zich binnenkort in een referendum uit mogen spreken over het huidige afvalbeleid. Elfrink hoopt dan een einde te kunnen maken aan 'dit rampzalige systeem'. Als de burgers zich daarvoor uitspreken, kunnen de containers volgens hem met één druk op de knop worden geopend. "Dan moet er alleen nog even een monteur langs, om te zorgen dat er weer een normale zak in kan."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth, Jan Sommerdijk

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend