Logo De Belofte

DIDAM - De Montferlandse gemeenteraad omarmde donderdagavond de motie om de post huishoudelijke hulp uit de Wmo te halen en over te hevelen naar de bijzondere bijstand. De raad roept hiermee het college op om met andere gelijkgestemde Achterhoekse gemeentes een signaal af te geven aan de Tweede Kamer.

De invoering van het inkomstenonafhankelijke vaste tarief van negentien euro voor Wmo-voorzieningen bezorgt veel gemeentes in Nederland kopzorgen. Hoewel het gaat om een overheidsbesluit, is de financiële compensatie vanuit het Rijk nihil. Met een tekort van anderhalf miljoen euro drukt huishoudelijke verzorging zwaar op de begroting. Het probleem zit volgens initiatiefnemer Henk Groote, fractievoorzitter van Lijst Groot Montferland, in het feit dat iedereen die aan de voorwaarden voldoet, kans maakt op huishoudelijke hulp: “Ook mensen met een inkomen van 100.000 euro kunnen nu voor negentien euro huishoudelijke hulp krijgen. De overige kosten voor de hulp zijn voor de gemeente.”

Groote werd getriggerd door eenzelfde motie in Oldenzaal. Doel is om de drempel voor aanvraag van huishoudelijke hulp flink te verhogen. “Door deze post over te hevelen naar bijzondere bijstand maken alleen inwoners met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon kans op de extra huishoudelijke verzorging”, zegt Groote. Met het aannemen van de motie hoopt Montferland een signaal af te geven aan de Tweede Kamer, dit tot grote tevredenheid van wethouder Ruth Mijnen: “Ik ben erg blij met deze motie en neem het mee naar overleggen met andere Achterhoekse gemeentes. Samen kunnen we een signaal afgeven.”

 

Door: Mediapartner REGIO8

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend