Logo De Belofte

ELST - Rijnstate opent over drie jaar een nieuw ziekenhuis in Elst. Doel is om zorg in de regio Arnhem-Nijmegen een stuk toegankelijker te maken. Volgende maand behandelt de gemeente Overbetuwe de plannen. Is er vervolgens niemand die bezwaar heeft, dan opent het gebouw begin 2023 de deuren.

Inwoners van de regio Arnhem-Nijmegen hebben al een tijdje behoefte aan een nieuwe zorgvoorziening. Daarom zette Rijnstate in 2018 haar zinnen op Overbetuwe, dat precies tussen de twee gemeenten in ligt. Toevallig hadden ze daar nog een flinke lap grond liggen. “Wij waren op zoek naar een maatschappelijke voorziening bij het treinstation en Rijnstate zocht een locatie in Elst”, begint wethouder Wijnte Hol. “Toen werden we allemaal steeds enthousiaster.”

Het ziekenhuis heeft al een hoofdvestiging in Arnhem Noord, met nevenlocaties in Zevenaar, Velp en Arnhem Zuid. Deze laatste twee zijn verouderd en niet goed bereikbaar. Het nieuwe pand moet die versoberde nevenlocaties vervangen. “De hoofdlocatie blijft in Arnhem Noord. De vestiging in Elst wordt kleiner, maar erg innovatief in planbare zorg. Alle technologische hoogstandjes worden straks hier gerealiseerd”, weet Hol. “Bovendien staat het gebouw straks naast het station, waardoor zorg toegankelijker wordt voor mensen uit onder meer Overbetuwe, Lingewaard, Neder-Betuwe en Arnhem Zuid.”

‘Gezondheidshub’

Verder gaat het pand mogelijk ook dienen als meldkamer voor de ambulance en komt er ruimte voor startups die werken aan medische innovaties. “Rijnstate onderzoekt al een poosje hoe we zorg op afstand effectiever kunnen aanbieden, zodat we patiënten beter kunnen monitoren”, vertelt Willem Jan Hanegraaf, programmadirecteur binnen Rijnstate. “Dat is één van de technologieën die we daar verder uitwerken. Door de coronacrisis zie je dat het zorglandschap een stuk sneller verandert. Daar proberen we met dit soort innovaties op in te spelen.”

De komende tijd worden de gemeentelijke plannen verder uitgewerkt, zodat de nieuwe ‘gezondheidshub’ begin 2023 de eerste patiënten mag ontvangen. “Alle politieke stukken die nog vastgesteld moeten worden komen in november bij ons op tafel te liggen. Volgend jaar januari gaat de raad daarover stemmen. Als er verder niemand is die bezwaar heeft, gaat in mei de schop de grond in", besluit wethouder Hol.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Lingewaard

 • Nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen mogelijk al in 2023

  29 oktober 2020
  ELST - Rijnstate opent over drie jaar een nieuw ziekenhuis in Elst. Doel is om zorg in de regio Arnhem-Nijmegen een stuk toegankelijker te maken. Volgende maand behandelt de gemeente Overbetuwe de plannen. Is er vervolgens niemand die bezwaar heeft, dan opent het gebouw begin 2023 de deuren.
 • Oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks en D66: meer betaalbare woningen in Lingewaard

  08 oktober 2020
  BEMMEL - De gemeenteraad van Lingewaard behandelt volgende week donderdag de Nota Wonen. In deze nota legt de raad onder meer vast welke woningen er de komende tien jaar gebouwd moeten worden. D66, GroenLinks, PvdA en SP willen dat er meer betaalbare woningen komen en doen daarom een aantal voorstellen.
 • Buurgemeente maakt bezwaar tegen Nijmeegse asowoningen

  14 november 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Lingewaard heeft bezwaren tegen de komst van vijf Skaeve Huse, in de volksmond ook wel asowoningen. Die woningen komen net over de gemeentegrens aan de Stationsstraat in Nijmegen. Er is inmiddels een bezwaarschrift ingediend.
 • SP vraagt aandacht voor giflozingen op rivieren

  08 juli 2019
  DOORNENBURG - De SP is vandaag met de actie Gifspot begonnen. De partij wil dat de overheid vaart maakt met een verbod op giftige benzeenlozingen op de Gelderse rivieren.
 • Wonen: welke beloftes doet Lingewaard?

  04 juni 2018
  BEMMEL - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend