Logo De Belofte

RENKUM - Het raam van de werkkamer zet Marion Blees niet open in haar Renkumse woning. Dat komt door de vieze geur die papierfabriek Parenco verspreidt. Hoe erg die is? Daar moet onderzoek snel duidelijkheid over geven.

"Het kan variëren van een rottende chemische stank tot een vuilverbrandingslucht", vervolgt Blees. "Een hele penetrante geur waar je wakker en misselijk van wordt en hoofdpijn van krijgt."

'Elektronische neuzen'

Afgelopen week zijn er 'elektronische neuzen' in de omgeving van de fabriek opgehangen, die de geur moeten gaan meten. Ruim 200 deelnemende inwoners uit Renkum en Heelsum krijgen twee tot drie keer per week een oproep om via een app de ervaren 'geurhinder' in te vullen. En ook Parenco zelf laat 'snuffelmetingen' in de fabriek uitvoeren.

Bekijk hier de video. De tekst gaat daaronder verder.

Dat moet begin volgend jaar meer objectiviteit brengen in de ervaren overlast. Wat de consequenties daarvan kunnen zijn, is nog niet duidelijk, vertelt Frank te Pas van de omgevingsdienst die het onderzoek in opdracht van de provincie en gemeente uitvoert.

'Last van tong en brandende ogen'

Blees hoopt dat er wat aan de stank gedaan zal worden. Zowel de overheid als Parenco nemen naar haar mening hun verantwoordelijkheid niet. "Dat vind ik niet kunnen." De klagers worden volgens haar weggezet als zeurders. "En ondertussen is het alleen maar beroerder geworden."

"Het slaat op je tong en ik heb last van brandende ogen", vult bewoonster Rien Kniest haar aan. "In de zomer moeten we alle ramen en zelfs roosters dichthouden. Dat is gewoon niet fijn. Ook van mijn dakterras kan ik nauwelijks gebruikmaken."

'Fysieke klachten of stress'

Behalve dat een vervelende geur onprettig is, kan het volgens Maron Vaal van de GGD ook tot gezondheidsklachten leiden. "Als je langdurig hinder ervaart, kun je daar fysieke klachten of stress door krijgen. Daarom zien wij het ook echt als gezondheidsprobleem en besteden daar in het onderzoek ook aandacht aan."

Parenco laat weten te hopen dat het onderzoek informatie geeft die helpt om de 'geursituatie' te verbeteren. "Daaraan werken wij hard en investeren veel tijd, geld en denkkracht." Ook rekenen ze op een bevestiging dat 'de geur van vochtig papier' in bepaalde mate nu eenmaal hoort bij een papierfabriek zo dicht naast een dorp.

Toch ervaren in dezelfde straat sommige inwoners regelmatig hinder en andere nauwelijks, volgens een woordvoerder. "Dat maakt het complex."

'Fabrieksgeur zal altijd blijven'

Maar er zal een groep inwoners zijn die 'meer hinder van ons ervaart dan dat wij graag zouden zien', erkent Parenco. "Het bedrijf is sinds 1912 aan de Veerweg gesitueerd", neemt de woordvoerder ons mee terug in de tijd. "Toen stonden er slechts enkele huizen, vooral bewoond door werknemers van het bedrijf."

"Het dorp Renkum zoals we het nu kennen is voor een belangrijk deel ontstaan doordat de papierfabriek werkgelegenheid verschafte en onderdak verzorgde voor haar werknemers. Renkum en papier maken, zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. De papierfabriek ligt hier al 108 jaar en zal hier ook altijd blijven. Dat je haar soms ruikt en hoort in de directe nabijheid, is in het gehele bestaan zo geweest en ook dat zal altijd zo blijven", aldus de woordvoerder.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth, Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Renkum

 • Inwoners van Renkum gaan veel meer belasting betalen

  09 november 2020
  RENKUM - De Renkumse inwoner gaat volgend jaar fors meer belasting betaling. Met een totale verhoging van ruim 21 procent op de onroerende zaakbelasting (ozb) voor huizenbezitters wil de gemeente 1,5 miljoen euro ophalen. Dat kost een burger met een woning van rond de 300.000 euro jaarlijks zo'n 68 euro extra.
 • Buurtbewoners zijn 'rottende, chemische stank' van fabriek helemaal beu

  27 oktober 2020
  RENKUM - Het raam van de werkkamer zet Marion Blees niet open in haar Renkumse woning. Dat komt door de vieze geur die papierfabriek Parenco verspreidt. Hoe erg die is? Daar moet onderzoek snel duidelijkheid over geven.
 • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

  24 september 2020
  RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
 • Coalitie in Renkum valt, D66 trekt de stekker eruit

  07 september 2020
  RENKUM - D66 heeft maandagmiddag de samenwerking opgezegd met coalitiepartners VVD, GroenLinks en PvdA. Hun wethouder Jasper Verstand liet onlangs weten zijn functie neer te leggen en D66 wilde hem vervangen. Dat zouden de andere partijen niet gewild hebben. En dus trekken de sociaal-liberalen de stekker eruit. Maar de overige fracties hebben een hele andere lezing van de gang van zaken.
 • Vervangen wethouder is te duur, vindt Renkumse oppositie

  22 juli 2020
  RENKUM - De opgestapte Renkumse wethouder Jasper Verstand moet niet worden vervangen, vinden oppositiepartijen GemeenteBelangen, CDA en PRD. Dat kost te veel geld, menen zij. Ook zegt de oppositie dat het gemeentebestuur, gezien haar moeilijke financiële positie, financiële verantwoordelijkheid zou moeten nemen. Dat stellen de partijen in een brief aan D66, de partij van Verstand.

Overig verkiezingsnieuws

 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
 • Straatcoaches moeten jongeren op het rechte pad houden

  11 mei 2021
  ARNHEM - Door het inzetten van straatcoaches in de wijken Malburgen en Presikhaaf hoopt de gemeente criminaliteit en overlast onder de jongeren en jongvolwassenen weg te nemen. Daarmee wil Arnhem voorkomen dat de jeugd afglijd in ernstige criminaliteit.
 • Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek in de steigers

  11 mei 2021
  GROESBEEK - Deze maand wordt gestart met een grote restauratie van het dak van de Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek. Het betreft houtrotherstel, vervangen kilkepers, dakdekkerswerk, vervangen goten, verstevigen loopbruggen, extra hemelwaterafvoeren, stucwerk en schilderwerk.
 • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

  11 mei 2021
  ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend