Logo De Belofte

ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.

De fractievoorzitters schrijven dat woensdag in een reactie op het onderzoeksrapport naar de bestuurscrisis in de gemeente. Dat rapport, opgesteld onder leiding van professor Paul Frissen, is afgelopen donderdag gepresenteerd.

Uit het verslag blijkt dat diezelfde fractievoorzitters in juli - in het geheim en zonder overleg met hun fracties - het vertrouwen in de burgemeester hebben opgezegd. 

Zie ook: Rapport: 'Baars was zondebok Ermelo in bestuurscrisis'

Het blijkt al maandenlang te rommelen in de gemeente. De fractievoorzitters vormen een klankbord voor de burgemeester en voeren gesprekken mét en over hem. Over het functioneren van Baars blijken in het gemeentehuis veel twijfels te bestaan. Zo spraken de wethouders van een onwerkbare situatie.

Ook buiten het gemeentehuis spelen verschillende kwesties en dossiers. Verschillende actiegroepen en stichtingen hebben het aan de stok met de gemeente. Een aantal van die dossiers ligt op het bureau van de burgemeester. Zijn aanpak en houding leiden volgens verschillende groepen tot frustraties.

'Positie burgemeester was onhoudbaar'

In de brief die woensdag naar buiten komt, leggen de fractievoorzitters uit waardoor ze het vertrouwen in Baars kwijtraakten. In de verklaring zeggen ze zich grote zorgen te maken. 'Dit was een zware beslissing voor ons, welke niet lichtzinnig is genomen.'

Ze kregen herhaaldelijk signalen dat er sprake was van een onwerkbare situatie binnen het college van burgemeester en wethouders. Ondanks hun zorgen, beschreef de burgemeester hen een volstrekt tegengesteld beeld.

In vervolggesprekken met de wethouders en de gemeentesecretaris vroegen ze of de situatie verbeterde. Toen daaruit bleek dat er nog steeds sprake was van een onwerkbare situatie, zonder zicht op verbetering, hakten ze de knoop door: het vertrouwen in Baars werd opgezegd. 

Vraagtekens rondom uitleg gemeentesecretaris

Wel zijn de fractievoorzitters verbaasd iets anders in het rapport te lezen, dan zij van de gemeentesecretaris hebben gehoord. De gemeentesecretaris is de algemeen directeur van een gemeente en geeft leiding aan de ambtenaren.

Dat deze persoon én de wethouders het signaal van een onwerkbare situatie afgaven, zonder uitzicht op verbetering, was voor de fractievoorzitters belangrijk in hun afweging. 'Wij voelden dat de positie van de burgemeester onhoudbaar was geworden.'

Baars gaf afgelopen vrijdag zelf ook kort een schriftelijke verklaring. Daarin zegt hij door te willen gaan als burgemeester. Of dat ook daadwerkelijk kan, moet donderdag 28 oktober blijken. Dan spreekt de voltallige gemeenteraad van Ermelo de hele avond over het rapport en de bestuurlijke kwestie. De fractievoorzitters beloven dan in ieder geval volledige transparantie over hun handelen. 

Zie ook: Ermelo stoeit verder na kritisch rapport, burgemeester wil blijven

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Ruben van der Scheer

Het laatste nieuws uit Ermelo

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend