Logo De Belofte

ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.

De fractievoorzitters schrijven dat woensdag in een reactie op het onderzoeksrapport naar de bestuurscrisis in de gemeente. Dat rapport, opgesteld onder leiding van professor Paul Frissen, is afgelopen donderdag gepresenteerd.

Uit het verslag blijkt dat diezelfde fractievoorzitters in juli - in het geheim en zonder overleg met hun fracties - het vertrouwen in de burgemeester hebben opgezegd. 

Zie ook: Rapport: 'Baars was zondebok Ermelo in bestuurscrisis'

Het blijkt al maandenlang te rommelen in de gemeente. De fractievoorzitters vormen een klankbord voor de burgemeester en voeren gesprekken mét en over hem. Over het functioneren van Baars blijken in het gemeentehuis veel twijfels te bestaan. Zo spraken de wethouders van een onwerkbare situatie.

Ook buiten het gemeentehuis spelen verschillende kwesties en dossiers. Verschillende actiegroepen en stichtingen hebben het aan de stok met de gemeente. Een aantal van die dossiers ligt op het bureau van de burgemeester. Zijn aanpak en houding leiden volgens verschillende groepen tot frustraties.

'Positie burgemeester was onhoudbaar'

In de brief die woensdag naar buiten komt, leggen de fractievoorzitters uit waardoor ze het vertrouwen in Baars kwijtraakten. In de verklaring zeggen ze zich grote zorgen te maken. 'Dit was een zware beslissing voor ons, welke niet lichtzinnig is genomen.'

Ze kregen herhaaldelijk signalen dat er sprake was van een onwerkbare situatie binnen het college van burgemeester en wethouders. Ondanks hun zorgen, beschreef de burgemeester hen een volstrekt tegengesteld beeld.

In vervolggesprekken met de wethouders en de gemeentesecretaris vroegen ze of de situatie verbeterde. Toen daaruit bleek dat er nog steeds sprake was van een onwerkbare situatie, zonder zicht op verbetering, hakten ze de knoop door: het vertrouwen in Baars werd opgezegd. 

Vraagtekens rondom uitleg gemeentesecretaris

Wel zijn de fractievoorzitters verbaasd iets anders in het rapport te lezen, dan zij van de gemeentesecretaris hebben gehoord. De gemeentesecretaris is de algemeen directeur van een gemeente en geeft leiding aan de ambtenaren.

Dat deze persoon én de wethouders het signaal van een onwerkbare situatie afgaven, zonder uitzicht op verbetering, was voor de fractievoorzitters belangrijk in hun afweging. 'Wij voelden dat de positie van de burgemeester onhoudbaar was geworden.'

Baars gaf afgelopen vrijdag zelf ook kort een schriftelijke verklaring. Daarin zegt hij door te willen gaan als burgemeester. Of dat ook daadwerkelijk kan, moet donderdag 28 oktober blijken. Dan spreekt de voltallige gemeenteraad van Ermelo de hele avond over het rapport en de bestuurlijke kwestie. De fractievoorzitters beloven dan in ieder geval volledige transparantie over hun handelen. 

Zie ook: Ermelo stoeit verder na kritisch rapport, burgemeester wil blijven

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Ruben van der Scheer

Het laatste nieuws uit Ermelo

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend