Logo De Belofte

ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.

De fractievoorzitters schrijven dat woensdag in een reactie op het onderzoeksrapport naar de bestuurscrisis in de gemeente. Dat rapport, opgesteld onder leiding van professor Paul Frissen, is afgelopen donderdag gepresenteerd.

Uit het verslag blijkt dat diezelfde fractievoorzitters in juli - in het geheim en zonder overleg met hun fracties - het vertrouwen in de burgemeester hebben opgezegd. 

Zie ook: Rapport: 'Baars was zondebok Ermelo in bestuurscrisis'

Het blijkt al maandenlang te rommelen in de gemeente. De fractievoorzitters vormen een klankbord voor de burgemeester en voeren gesprekken mét en over hem. Over het functioneren van Baars blijken in het gemeentehuis veel twijfels te bestaan. Zo spraken de wethouders van een onwerkbare situatie.

Ook buiten het gemeentehuis spelen verschillende kwesties en dossiers. Verschillende actiegroepen en stichtingen hebben het aan de stok met de gemeente. Een aantal van die dossiers ligt op het bureau van de burgemeester. Zijn aanpak en houding leiden volgens verschillende groepen tot frustraties.

'Positie burgemeester was onhoudbaar'

In de brief die woensdag naar buiten komt, leggen de fractievoorzitters uit waardoor ze het vertrouwen in Baars kwijtraakten. In de verklaring zeggen ze zich grote zorgen te maken. 'Dit was een zware beslissing voor ons, welke niet lichtzinnig is genomen.'

Ze kregen herhaaldelijk signalen dat er sprake was van een onwerkbare situatie binnen het college van burgemeester en wethouders. Ondanks hun zorgen, beschreef de burgemeester hen een volstrekt tegengesteld beeld.

In vervolggesprekken met de wethouders en de gemeentesecretaris vroegen ze of de situatie verbeterde. Toen daaruit bleek dat er nog steeds sprake was van een onwerkbare situatie, zonder zicht op verbetering, hakten ze de knoop door: het vertrouwen in Baars werd opgezegd. 

Vraagtekens rondom uitleg gemeentesecretaris

Wel zijn de fractievoorzitters verbaasd iets anders in het rapport te lezen, dan zij van de gemeentesecretaris hebben gehoord. De gemeentesecretaris is de algemeen directeur van een gemeente en geeft leiding aan de ambtenaren.

Dat deze persoon én de wethouders het signaal van een onwerkbare situatie afgaven, zonder uitzicht op verbetering, was voor de fractievoorzitters belangrijk in hun afweging. 'Wij voelden dat de positie van de burgemeester onhoudbaar was geworden.'

Baars gaf afgelopen vrijdag zelf ook kort een schriftelijke verklaring. Daarin zegt hij door te willen gaan als burgemeester. Of dat ook daadwerkelijk kan, moet donderdag 28 oktober blijken. Dan spreekt de voltallige gemeenteraad van Ermelo de hele avond over het rapport en de bestuurlijke kwestie. De fractievoorzitters beloven dan in ieder geval volledige transparantie over hun handelen. 

Zie ook: Ermelo stoeit verder na kritisch rapport, burgemeester wil blijven

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Ruben van der Scheer

Het laatste nieuws uit Ermelo

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend