Logo De Belofte

DIDAM - Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.

“Ons hebben signalen bereikt dat mensen huilend aan de telefoon hingen”, zegt Els Rutting, fractievoorzitter van PvdA, die de motie voor gratis mondkapjes voor minima indiende. “De mondkapjes zijn best wel prijzig. Als je een redelijk gezin hebt, zal het een enorme aanslag zijn op het leefbudget van de mensen (met een minimum inkomen, red.).”

Rutting werd getriggerd door eenzelfde voorstel in Bronckhorst. “Mensen die om en nabij het minimuminkomen hebben, hoeven op deze manier geen obstakel te ervaren bij het aanschaffen van een mondkapje”, aldus de initiatiefneemster. Ze ziet het ook als een bescherming voor alle inwoners van Montferland en wil naar eigen zeggen het zekere voor het onzekere nemen met dit voorstel: “Zo kunnen ook mensen aan de onderkant van samenleving de veiligheidsmaatregelen, die straks verplicht worden door het rijk, in acht nemen.”

Het voorstel van Rutting is om de mondkapjes onder de zogeheten 'meedoenregeling' te laten vallen. Deze regeling is een puntensysteem waarbij mensen met een laag inkomen de mogelijkheid krijgen om mee te doen aan activiteiten in de samenleving. Om haar voorstel te realiseren hoopt Rutting op medewerking van diezelfde samenleving: “Ik zou echt onvoorstelbaar trots zijn als onze gemeenschap met een initiatief zou komen, dat zij de mondkapjes zouden aanleveren.” Fractievoorzitters Ap Dieker (CDA) en Henk Groote (Lijst Groot Montferland) steunen de motie en mogelijke initiatieven. Zij benadrukken wel dat de gemeente bij gebrek aan initiatieven zelf moet zorgen voor de gratis mondkapjes.

D66 stemt tegen
De motie werd maandagavond met een ruime meerderheid aangenomen tijdens de raadsvergadering. Alleen coalitiepartij D66 stemde als enige partij tegen de motie. Volgens raadslid Mark Heebing niet omdat zij tegen mondkapjes voor minima zijn, maar hij vraagt zich af op dit een probleem is dat de gemeente op moet lossen: “We zien initiatieven vanuit de samenleving dat deze mensen van allerlei kanten geholpen worden en dat niemand zonder mondkapje zit. Er zit volgens mij voldoende kracht in de samenleving om die vrij te laten.”

Door: Mediapartner REGIO8

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend