Logo De Belofte

ERMELO - Alle wethouders in Ermelo twijfelen aan het functioneren van burgemeester André Baars. Dat staat in een schriftelijke verklaring die de gemeente naar buiten heeft gebracht. De burgemeester laat zelf weten te willen aanblijven.

De verklaring van de gemeente is een reactie op een kritisch onafhankelijk rapport over het gemeentebestuur. Daarin staat dat alle fractievoorzitters in juli het vertrouwen in de burgemeester hebben opgezegd, nadat eerder wethouders aangaven dat er een onwerkbare situatie was.

Zie ook: Rapport: 'Baars was zondebok Ermelo in bestuurscrisis'

Het opzeggen van het vertrouwen is niet naar buiten gebracht. Formeel moet de gemeenteraad als geheel een oordeel uitspreken, dan heeft het gevolgen voor de burgemeester. "Feitelijk ligt er geen raadsbeslissing, maar alleen een constatering van de wethouders dat er een onwerkbare situatie is", zegt hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen over het rapport. "Er zijn ook geen feiten gevonden over de integriteit van de burgemeester of besluiten die niet zijn uitgevoerd door hem."

Volgens het rapport lijkt het erop dat de burgemeester wordt aangewezen als een zondebok, maar is het nog maar de vraag of met een eventueel vertrek van de burgemeester de problemen verdwijnen.

Twijfels over functioneren

De wethouders uiten in een gezamenlijke verklaring echter hun twijfels over het functioneren van de burgemeester. Ze laten verder weten dat er in hun ogen geen sprake is van een bestuurscrisis in Ermelo. De fractievoorzitters willen niet in gaan op het rapport en de vertrouwenskwestie. Zij maken hun standpunten komende week duidelijk. Daarna praat de gemeenteraad erover.

Burgemeester wil aanblijven

Burgemeester André Baars zelf omarmt de conclusies en ziet het als een bevestiging dat hij niet de enige is die iets te verwijten valt. 'Het is duidelijk te lezen dat niet alleen de burgemeester debet is aan de ontstane situatie, maar het een samenspel is van alle bestuurders.' Baars zegt aan te willen blijven als burgemeester. 

'Verzoenen met het verleden'

Het initiatief voor het kritische rapport lag bij commissaris van de Koning John Berends. Hij gaf er samen met de fractievoorzitters uiteindelijk de opdracht ervoor. Berends ziet graag dat de partijen zich verzoenen met elkaar en het verleden. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Ruben van der Scheer

Het laatste nieuws uit Ermelo

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend