Logo De Belofte

ERMELO - Alle wethouders in Ermelo twijfelen aan het functioneren van burgemeester André Baars. Dat staat in een schriftelijke verklaring die de gemeente naar buiten heeft gebracht. De burgemeester laat zelf weten te willen aanblijven.

De verklaring van de gemeente is een reactie op een kritisch onafhankelijk rapport over het gemeentebestuur. Daarin staat dat alle fractievoorzitters in juli het vertrouwen in de burgemeester hebben opgezegd, nadat eerder wethouders aangaven dat er een onwerkbare situatie was.

Zie ook: Rapport: 'Baars was zondebok Ermelo in bestuurscrisis'

Het opzeggen van het vertrouwen is niet naar buiten gebracht. Formeel moet de gemeenteraad als geheel een oordeel uitspreken, dan heeft het gevolgen voor de burgemeester. "Feitelijk ligt er geen raadsbeslissing, maar alleen een constatering van de wethouders dat er een onwerkbare situatie is", zegt hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen over het rapport. "Er zijn ook geen feiten gevonden over de integriteit van de burgemeester of besluiten die niet zijn uitgevoerd door hem."

Volgens het rapport lijkt het erop dat de burgemeester wordt aangewezen als een zondebok, maar is het nog maar de vraag of met een eventueel vertrek van de burgemeester de problemen verdwijnen.

Twijfels over functioneren

De wethouders uiten in een gezamenlijke verklaring echter hun twijfels over het functioneren van de burgemeester. Ze laten verder weten dat er in hun ogen geen sprake is van een bestuurscrisis in Ermelo. De fractievoorzitters willen niet in gaan op het rapport en de vertrouwenskwestie. Zij maken hun standpunten komende week duidelijk. Daarna praat de gemeenteraad erover.

Burgemeester wil aanblijven

Burgemeester André Baars zelf omarmt de conclusies en ziet het als een bevestiging dat hij niet de enige is die iets te verwijten valt. 'Het is duidelijk te lezen dat niet alleen de burgemeester debet is aan de ontstane situatie, maar het een samenspel is van alle bestuurders.' Baars zegt aan te willen blijven als burgemeester. 

'Verzoenen met het verleden'

Het initiatief voor het kritische rapport lag bij commissaris van de Koning John Berends. Hij gaf er samen met de fractievoorzitters uiteindelijk de opdracht ervoor. Berends ziet graag dat de partijen zich verzoenen met elkaar en het verleden. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Ruben van der Scheer

Het laatste nieuws uit Ermelo

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend