Logo De Belofte

GEESTEREN - Een boer uit Geesteren kan verder met de plannen om zijn bedrijf uit te breiden met stallen en een mestsilo. De gemeenteraad heeft daarvoor een verklaring van geen bedenking afgegeven.

Het agrarische bedrijf is al jaren onderwerp van gesprek in Geesteren. Het bedrijf moest tien jaar geleden vanuit Haarlo verhuizen naar de Walemaatsweg. Afgesproken werd dat er maximaal 2800 vleesvarkens en 430 zeugen zouden komen. Met de verhuizing van het bedrijf kwam de buurt in de stank te wonen. Toen bekend werd dat het bedrijf het aantal varkens wil uitbreiden naar 9000 stuks kwam de buurt in opstand. 

Innovatieve geurvangers

De afgelopen dagen spraken de buurt en agrariër nogmaals met elkaar. De agrariër wil de buurt tegemoet komen. Buurtbewoner Frank ten Berge: "De afgelopen tijd is er meer beweging in het proces gekomen dan de tien jaar daarvoor."

"De familie wil ons als omwonenden tegemoet komen. In de stal komt een innovatief systeem dat de stank moet reduceren. Het gaat om iets nieuws en als dit niet blijkt te werken, dan wil de familie alsnog een luchtwasser plaatsen." Als dit de afspraak is, dan stopt de buurt het juridisch verzet. Het college heeft de opdracht van de raad gekregen om zoveel mogelijk te helpen.

Coalitie: 'Plan voldoet aan regels'

De coalitiepartijen VVD en CDA zeggen dat het voorstel voldoet aan de regels. Ook Gemeentebelangen gaat mee en dat is anders dan een paar jaar geleden, toen ze in de oppositie zaten. "We vinden de ontwikkeling op deze plek niet passen, maar de uitbreiding voldoet aan het beleid", aldus Erika Ordelman van Gemeentebelangen.

Intensieve varkenshouderij hoort niet meer in Nederland

De partijen D66, PvdA en GroenLinks stemden tegen het voorstel. "Wij zijn tegen deze ontwikkeling. Het lijkt nu alleen te gaan om geurhinder, maar het gaat ook om de intensieve veehouderij", zegt Han Boer. GroenLinks vult bij monde van Andra Weg aan: "Intensieve veehouderij is niet meer houdbaar, niet hier en niet elders. Kijk naar de stikstofproblematiek, gezondheidseffecten en stalbranden."

Zie ook: Protest tegen megastal Geesteren

 

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend