Logo De Belofte

BEMMEL - De gemeenteraad van Lingewaard behandelt volgende week donderdag de Nota Wonen. In deze nota legt de raad onder meer vast welke woningen er de komende tien jaar gebouwd moeten worden. D66, GroenLinks, PvdA en SP willen dat er meer betaalbare woningen komen en doen daarom een aantal voorstellen.

In de Nota Wonen is te vinden dat er de komende tien jaar 1710 woningen bij moeten komen in Lingewaard. 400 daarvan zitten in zogenoemde harde plannen, dat zijn plannen waarvan de raad het bestemmingsplan al heeft vastgesteld. Voor de overige 1310 woningen stelt het college voor de helft betaalbaar te bouwen.

"Dat zijn dus 655 sociale huurwoningen, huizen met een middenhuur, goedkopere en nog betaalbare koopwoningen", rekent PvdA-fractievoorzitter Maarten van den Bos voor. "En 655 huizen die meer dan 310.000 euro moeten kosten. Daarvan staan er in Lingewaard meer dan genoeg. Willen we starters een kans geven en zorgen dat ouderen kunnen doorstromen naar bijvoorbeeld een kleinere woning, dan moeten we wat doen’." 

Daarom stellen de oppositiepartijen gezamenlijk een andere verdeling voor. In hun voorstel komen er 900 betaalbare woningen bij: 350 sociale huurwoningen, 150 middenhuur woningen, 200 goedkopere koopwoningen met een prijs tot 220.000 euro en 200 nog betaalbare koopwoningen met een prijs tussen 220.000 en 310.000 euro. Zo blijft er ruimte voor 410 duurdere huizen.

"We zien al jaren dat het voor woningzoekenden met een laag of middeninkomen wel heel erg lastig is om een woning te vinden", zegt Brian Claassen van de SP. "Er is een enorme wachtlijst voor sociale huurwoningen, er is nauwelijks midden huur te vinden en ook zien we een fors tekort aan betaalbare koopwoningen. Er staan in Lingewaard veel meer woningen van 5 ton en duurder te koop dan koopwoningen tot 2.5 ton." 

"Lingewaard vergrijst sneller dan de gemeenten om ons heen", vult Inge Sloot namens GroenLinks aan. "We moeten wat doen, juist ook om ervoor te zorgen dat alle kernen een gezonde leeftijdsopbouw houden, dat we voldoende vrijwilligers vinden en de scholen open kunnen houden. Dan moet je zorgen voor meer betaalbare woningen." 

Naast de voorstellen voor meer betaalbare woningen willen de vier partijen ook vastleggen hoe veel die huizen precies mogen kosten. En dat voor de langere termijn. "Er zijn snel meer huurwoningen nodig, ook voor mensen die net niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning", zegt Léon Dekkers van D66. "Die huizen moeten we dus bouwen. En we moeten ervoor zorgen dat het woningen met een middenhuur blijven, ook op termijn. Daarom vragen we het college dat ook in regels vast te leggen." 

Ook willen de partijen dat het college zich inspant om in de afspraken die jaarlijks gemaakt moeten worden tussen gemeente, woningcorporaties en huurders vast te leggen dat ook de huren van sociale huurwoningen niet te hard mogen stijgen. Zodat er alles aan gedaan wordt om wonen in Lingewaard voor iedereen betaalbaar te houden. 

SP, PvdA, GroenLinks en D66 zullen deze voorstellen gezamenlijk indienen tijdens de raadsvergadering van 15 oktober en hopen uiteraard op steun van de overige fracties. 

Door: Omroep Lingewaard - Redactie

Het laatste nieuws uit Lingewaard

 • Nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen mogelijk al in 2023

  29 oktober 2020
  ELST - Rijnstate opent over drie jaar een nieuw ziekenhuis in Elst. Doel is om zorg in de regio Arnhem-Nijmegen een stuk toegankelijker te maken. Volgende maand behandelt de gemeente Overbetuwe de plannen. Is er vervolgens niemand die bezwaar heeft, dan opent het gebouw begin 2023 de deuren.
 • Oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks en D66: meer betaalbare woningen in Lingewaard

  08 oktober 2020
  BEMMEL - De gemeenteraad van Lingewaard behandelt volgende week donderdag de Nota Wonen. In deze nota legt de raad onder meer vast welke woningen er de komende tien jaar gebouwd moeten worden. D66, GroenLinks, PvdA en SP willen dat er meer betaalbare woningen komen en doen daarom een aantal voorstellen.
 • Buurgemeente maakt bezwaar tegen Nijmeegse asowoningen

  14 november 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Lingewaard heeft bezwaren tegen de komst van vijf Skaeve Huse, in de volksmond ook wel asowoningen. Die woningen komen net over de gemeentegrens aan de Stationsstraat in Nijmegen. Er is inmiddels een bezwaarschrift ingediend.
 • SP vraagt aandacht voor giflozingen op rivieren

  08 juli 2019
  DOORNENBURG - De SP is vandaag met de actie Gifspot begonnen. De partij wil dat de overheid vaart maakt met een verbod op giftige benzeenlozingen op de Gelderse rivieren.
 • Wonen: welke beloftes doet Lingewaard?

  04 juni 2018
  BEMMEL - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend