Logo De Belofte

APELDOORN - Lachgas mag voorlopig gewoon vervoerd blijven worden in Apeldoorn. Het college wilde dit verbieden, maar dat blijkt juridisch nog onmogelijk. Wat wel mogelijk wordt, is tijdelijk cameratoezicht op 'onveilige' plekken.

Het gemeentebestuur kan niet anders dan zich schikken naar nationale en Europese wetgeving. Die staan een gemeentelijk verbod op vervoer van lachgas niet toe.

Aan banden leggen

Er lag al een voorstel klaar om, nadat Apeldoorn eerder lachgas aan banden legde, ook het transport ervan ter verbieden. Dat zou in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden opgenomen, die donderdagavond voorlag. Maar dit onderdeel moest geschrapt.

Het college laat weten dat overleg plaatsvindt met het ministerie om de juridische mogelijkheden voor het instellen van een lokaal vervoersverbod voor lachgas verder te onderzoeken.

Zie ook: Lachgas aan banden leggen: grote meerderheid raad Apeldoorn is voor

Cameratoezicht

Omdat Apeldoorn de laatste jaren een aantal keer geconfronteerd werd met ernstige schiet- en steekincidenten, is donderdagavond wel besloten om in de APV tijdelijk cameratoezicht toe te staan op bepaalde plekken.

De burgemeester krijgt de bevoegdheid tijdelijk cameratoezicht op een openbare plaats toe te staan, als dit nodig blijkt om bijvoorbeeld een onrustige plek in de gaten te houden. Dat moet een gevoel van veiligheid laten terugkeren.

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend