Logo De Belofte

ARNHEM - Schulden lopen op, potjes worden leeg getrokken en de financiële stabiliteit daalt, blijkt uit de woensdag gepresenteerde begroting van de gemeente Arnhem voor de komende jaren. Het is een logisch gevolg van de Arnhemse keuzes om juist in deze crisistijd extra te investeren. "Er bestaat nu eenmaal geen gratis geld", constateert wethouder Ronald Paping.

Toch is de wethouder uitermate trots op zijn financiële cijfers. "We moesten dekking zoeken voor alle kosten. Het is een huzarenstukje dat ons dat is gelukt." Er ligt een reëel en onderbouwd plan, meent Paping. Daarin wordt duidelijk hoe onder meer het 'coronaherstelplan' van 19 miljoen euro, naast de vele losse maatregelen, gefinancierd wordt.

4300 euro schuld per inwoner

Schulden lopen stevig op, en dan zit de lening die moet worden aangegaan om het Stadstheater voor 83 miljoen euro op te knappen daar volgens Paping nog niet bij. De schuldenberg wordt de komende jaren groter dan de totale uitgaven van de gemeente in een heel jaar. Per Arnhemmer heeft de gemeente volgend jaar een schuld van ruim 4300 euro. "Maar we lenen tegen een lage rente", verdedigt Paping de keuzes. Dat het geleende geld desondanks toch een keer moet worden terugbetaalt, erkent hij ook.

Kaalplukken

Ook een aantal reservepotjes worden aangesproken, omdat de wethouder ze niet meer nodig zegt te hebben voor het doel waar ze voor dienden. Een verantwoorde keuze volgens de wethouder, maar hij erkent dat je dat geld maar een keer aan kunt spreken. Daarna is het op. "We blijven onszelf ook niet kaalplukken, maar dit is wel het moment om het te doen", meent Paping.

Dan is er nog het cijfer dat aangeeft hoe goed je in staat bent om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Dat noemen we solvabiliteit. Die zit al jaren onder de norm die de provincie daar als toezichthouder voor stelt. Reden voor hen om de financiële boekhouding van de Rijnstad als matig te beoordelen. In deze begroting holt dat verder achteruit.

'Uitdagingen en perspectief'

Maar daar maakt Paping zich geen zorgen over. "Er zijn nu gewoon een aantal uitdagingen die je te lijf moet gaan." Veel gemeenten hebben het financieel moeilijk, ziet hij. "Dus als wij een probleem zouden hebben, dan ken ik er nog wel een paar", wijst hij naar buurgemeenten als Rheden en Renkum die het zwaarder hebben om het hoofd boven water te houden.

De Arnhemse buffer die nodig is om financiële risico's op te vangen, is wel binnen de norm die de partijen daarover afspraken, wil Paping graag benadrukken. "En als jij me zo uitdaagt, wil ik mezelf toch graag nog een keer op de borst kloppen", reageert de wethouder op de in zijn ogen kritische vraagstelling van uw verslaggever.

Het college kiest ervoor om juist nu de knip te trekken. Of dat dan ook betekent dat we straks in goede tijden de broekriem aanhalen? "Ik zou mijn opvolger niet aanraden om op onnatuurlijk wijze op de rem te gaan staan", kijkt Paping vooruit. Wel wijst hij erop dat er vanaf 2024 weer jaarlijks zo'n 5 miljoen euro aan de spaarpot wordt toegevoegd. "Maar voor nu moeten we de inwoners vooral perspectief bieden."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Straatcoaches moeten jongeren op het rechte pad houden

  11 mei 2021
  ARNHEM - Door het inzetten van straatcoaches in de wijken Malburgen en Presikhaaf hoopt de gemeente criminaliteit en overlast onder de jongeren en jongvolwassenen weg te nemen. Daarmee wil Arnhem voorkomen dat de jeugd afglijd in ernstige criminaliteit.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Marcouch furieus over bedreiging van agent

  29 april 2021
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft geen goed woord over voor de filmpjes van een agent die viral gaan omdat hij geweld zou hebben gebruikt om bezoekers dinsdag het Sonsbeekpark uit te krijgen. Bij de rondgestuurde filmpjes staan teksten waarin de diender bedreigd wordt en zijn mensen openlijk op zoek naar zijn huisadres. "Kwaadaardig, onacceptabel en bovendien strafbaar", stelt Marcouch.
 • Burgemeester Arnhem tevreden over handhaving na koningsdagincidenten

  28 april 2021
  ARNHEM - Tijdens Koningsdag waren er in Arnhem meerdere incidenten op verschillende plekken. Een demonstratie op de Markt trok veel meer bezoekers dan afgesproken, voetbalhooligans wilden de stad bezoeken om te knokken met de harde kern van Vitesse en het Sonsbeekpark moest worden ontruimd omdat feestvierders lak hadden aan de coronaregels. Wel is burgemeester Ahmed Marcouch zeer tevreden over de handhaving.
 • Binnenstad klaar voor bezoekersstroom: 'Ik heb zin om weer op een terrasje te zitten'

  28 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse binnenstad is klaar voor de versoepelde winkelopeningen en terrasbezoeken, die vanaf vandaag weer mogelijk zijn. Wethouder Jan van Dellen denkt dat de stad de toestroom van bezoekers op een corona-verantwoorde manier aankan. "We stoffen het plan van vorig jaar af", vertelt hij. Toen ging de opening na de lockdown volgens hem ook 'best goed'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
 • Straatcoaches moeten jongeren op het rechte pad houden

  11 mei 2021
  ARNHEM - Door het inzetten van straatcoaches in de wijken Malburgen en Presikhaaf hoopt de gemeente criminaliteit en overlast onder de jongeren en jongvolwassenen weg te nemen. Daarmee wil Arnhem voorkomen dat de jeugd afglijd in ernstige criminaliteit.
 • Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek in de steigers

  11 mei 2021
  GROESBEEK - Deze maand wordt gestart met een grote restauratie van het dak van de Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek. Het betreft houtrotherstel, vervangen kilkepers, dakdekkerswerk, vervangen goten, verstevigen loopbruggen, extra hemelwaterafvoeren, stucwerk en schilderwerk.
 • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

  11 mei 2021
  ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend