Logo De Belofte

APELDOORN - Zeker 1,6 ton investeerde de gemeente er al in, maar tevergeefs: Apeldoorn gooit de handdoek in de ring na de zoveelste vernieling van het speeltoestel in het Matenpark. Het wordt nu verplaatst, maar waarnaartoe is nog onduidelijk.

Het toestel was een paar jaar geleden nog niet open, of hij werd al vernield. Wethouder Detlev Cziesso: "Ik kon toen wel huilen. Het is een schitterend toestel. Als je elke keer brand of vernielingen krijgt, dan is het op een gegeven moment afgelopen. Dan staat het dus niet terecht op deze plek." 

Ongestoord stennis schoppen

Het houten gevaarte met glijbaan is dus al jaren doelwit van vandalen. Hij ligt iets verhoogd en wordt omgeven door water, met een wiebelbrug voor wie hem durft over te steken en grote stenen waarover je al hoppend de overkant kunt bereiken. 

Kijk naar een video over het park. De tekst gaat eronder verder.

Daarachter gaat het park verder en bevinden zich nog meer watertjes. Wie stennis wil schoppen, kan hier ongestoord zijn gang gaan.

'Tien knapen van een jaar of 15'

Volgens omwonenden gaat het om jongeren die zich niet kunnen beheersen. Graffiti en brandplekken ontsieren het toestel, grote panelen zijn inmiddels tegen de ingangen getimmerd.

Omwonende Klaas Feddema: "Het is hier in de laatste vier jaar wel veranderd. Het is wat verpauperd; wij komen er niet zo graag meer. Zodra daar tien knapen lopen van een jaar of 15, dan willen de kleinen toch wel vertrekken. En de ouders vinden dat ook niet zo prettig", vertelt hij. 

Toezicht is nodig

Feddema vervolgt: "Het is zonde, het ligt hier prachtig. Maar er zal toch een stukje toezicht moeten zijn." Als mogelijke nieuwe locatie oppert hij de kinderboerderij even verderop in de wijk. "Daar komen al kinderen en er is ook toezicht."

Wethouder Cziesso geeft toe dat toezicht voor de nieuwe plek wel nodig zal zijn. Want op deze manier werkt het niet. Hij rekent na: het plaatsen van het speelterrein kostte destijds 140.000 euro, de vernielingen gooiden daar nog eens 20.000 euro bovenop. 

'Ik pluk ze kaal' 

Daarom bezint de gemeente zich nu op een alternatieve plek. "Ik heb van Apeldoorners al veel reacties gehad over een andere locatie", zegt Cziesso.

En de raddraaiers dan, wat gebeurt daarmee? "Als ik ook maar enig idee had wie het gedaan kon hebben, dan zou ik hem echt kaalplukken voor de kosten." 

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • 'Stadskolos' krijgt eindelijk nieuwe bestemming

  15 oktober 2020
  APELDOORN - De weg ligt vrij voor nieuwe woningen in de stad Apeldoorn. De komende jaren mogen daar een kleine 140 woningen bijkomen. Het gaat om de herinrichting van voormalig stadskantoor Westpoint en een nog braakliggend terrein bij het station.
 • Met déze afvalcontainers zit Apeldoorn flink in de maag

  01 oktober 2020
  APELDOORN - Containers voor plastic, papier en glas bij het Apeldoornse winkelcentrum Anklaar zijn binnenkort verleden tijd. De gemeente beloofde ze weg te halen omdat omwonenden er last van hebben. Maar alternatieven zijn er niet, want ook die stuiten op bezwaren.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
 • Geen vervoersverbod op lachgas in Apeldoorn

  24 september 2020
  APELDOORN - Lachgas mag voorlopig gewoon vervoerd blijven worden in Apeldoorn. Het college wilde dit verbieden, maar dat blijkt juridisch nog onmogelijk. Wat wel mogelijk wordt, is tijdelijk cameratoezicht op 'onveilige' plekken.
 • Wethouder bedroefd na vernielingen: 'Als ik weet wie dit gedaan heeft, dan pluk ik hem kaal'

  23 september 2020
  APELDOORN - Zeker 1,6 ton investeerde de gemeente er al in, maar tevergeefs: Apeldoorn gooit de handdoek in de ring na de zoveelste vernieling van het speeltoestel in het Matenpark. Het wordt nu verplaatst, maar waarnaartoe is nog onduidelijk.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

  23 oktober 2020
  ARNHEM - Alle Arnhemmers vanaf 13 jaar met een laag inkomen, krijgen de komende weken twee gratis mondkapjes thuisgestuurd. Het Arnhemse modelabel Fraenck gaat ze maken, cliënten van zorgverlener Siza pakken ze in en medewerkers van Scalabor verzenden de mondmaskers.
 • Centrum Borculo krijgt flinke opfrisser

  22 oktober 2020
  BORCULO - Het centrum van Borculo krijgt de komende jaren een flinke opfrisser. Ondernemers en inwoners uit Borculo hebben de afgelopen maanden zelf een manifest geschreven met de titel Leef! in Borculo. Hierin staan plannen om hun centrum aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur van Berkelland is enthousiast en wil 2,5 miljoen euro bijdragen.
 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend