Logo De Belofte

WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.

"Niet de populairste burgemeester"

Wijchen Lokaal is géén voorstander van een bestuurlijke fusie en noemt het ‘de grootste politieke fout in de geschiedenis van Wijchen’. “Eerst even over u”, zo begon Herms zijn betoog richting Van Beek. “De inwoners van Wijchen weten wel waarom u gekomen bent. U gaat vast de boeken in als de eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente Wijchen, maar zeker niet als de populairste. U gaat de gemeente Wijchen van ons afpakken in naam van de Commissaris van de Koning.” Daarna maakte Herms nog verschillende scherpe verwijten aan het adres van verschillende fracties over hun rol in het proces richting een bestuurlijke fusie.

"Ongekend, ongehoord en ongepast"

Andere fracties reageerden verbolgen op de woorden van Herms. “Dit is ongekend, ongehoord en ongepast”, vindt Bjorn Derksen (CDA). “Zo horen we hier niet met elkaar om te gaan.” Twan van Bronkhorst (Kernachtig Wijchen): “Het is niet de burgemeester die ons dwingt om keuzes te maken, daar zijn we zelf volwassen en verstandig genoeg voor. Ik vind het ongepast om zulke grote woorden te gebruiken.” Peter Gatzen (PvdA) noemt de woorden van Herms ‘klinkklare onzin’.

Excuses

Na nadrukkelijk aandringen op excuses maakte Herms deze ook. “Ik wil u mijn welgemeende excuses aanbieden voor mijn verkeerde woordkeus. Dit zijn spontane reacties die bij mij binnenkomen.” Van Beek accepteerde de excuses en dankte de fractievoorzitters die er iets over zeiden.

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

  23 oktober 2020
  ARNHEM - Alle Arnhemmers vanaf 13 jaar met een laag inkomen, krijgen de komende weken twee gratis mondkapjes thuisgestuurd. Het Arnhemse modelabel Fraenck gaat ze maken, cliënten van zorgverlener Siza pakken ze in en medewerkers van Scalabor verzenden de mondmaskers.
 • Centrum Borculo krijgt flinke opfrisser

  22 oktober 2020
  BORCULO - Het centrum van Borculo krijgt de komende jaren een flinke opfrisser. Ondernemers en inwoners uit Borculo hebben de afgelopen maanden zelf een manifest geschreven met de titel Leef! in Borculo. Hierin staan plannen om hun centrum aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur van Berkelland is enthousiast en wil 2,5 miljoen euro bijdragen.
 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend