Logo De Belofte

WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.

De grote schoonmaakbeurt is onderdeel van het project Hart van Zuid, dat van Wijchen-Zuid een fijnere leefomgeving moet maken. Afval is één van de grootste issues die in de weg staat van dat woongenot, zo blijkt uit een gemeentelijke enquête.

'Minder bezig met omgeving' 

“Bepaalde straten zijn veel te vol gebouwd. Vooral rondom het winkelcentrum zijn in de jaren 80 een aantal flatgebouwen neergezet die we nu nooit meer op die manier zouden bouwen”, begint wethouder Paul Loermans.

“Daar wonen mensen die wat minder bezig zijn met hun omgeving. Ze slapen daar, gaan naar hun werk en komen ‘s avonds weer thuis, zonder daar echt naar om te kijken.”

Eén enthousiasteling

Afvaldumpingen, rommel op straat en vuilniszakken verloederen het straatbeeld van de wijk nu al een tijdje. Daarom hoopt de wethouder de buurt te mobiliseren om in actie te komen. “Zo is het idee van de afvalcoaches ontstaan”, voegt Loermans toe. Vooralsnog is er alvast één enthousiasteling die zich heeft aangemeld. Eerder recyclede ze haar eigen rommel niet eens, nu gaat Soufia haar buren leren hoe ze de boel een beetje proper kunnen houden.

Wat moet in welke zak?

De coach kan alles vertellen over recycling, het voorkomen van troep op straat en het aanbieden van afval, zodat zakken niet onnodig op stoep blijven staan.

“Stel je hebt een oude bank die je kwijt wilt, maar geen vervoer om hem weg te brengen. Dan kunnen mensen bij ons aan de bel trekken, zodat we samen op zoek gaan naar een oplossing”, vertelt afvalcoach Soufia Che, die zelf ook in Wijchen-Zuid woont.

“Het is mijn thuis. Ik probeer me altijd in te zetten voor de wijk, maar natuurlijk vind ik het zelf ook wel fijn als mijn straat er een beetje netjes bijligt.”

Kennis delen

Voor ze begon met haar afvaltraining, gooide coach Soufia al haar eigen rommel in één vuilnisbak. "Ik was totaal niet bezig met recyclen. En nu ben ik het officiële aanspreekpunt voor bewoners met een afvalprobleem. Dat is een flinke stap. Hopelijk kan ik mijn kennis delen met de buurt, zodat we de wijk samen mooi kunnen houden.”

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend