Logo De Belofte

ARNHEM - Nu stoppen met diftar, het betalen per afvalzak, zou onverstandig zijn. Dat schrijft het Arnhemse college in een reactie op het SP-initiatief. Dat wethouder Cathelijne Bouwkamp dat standpunt inneemt, wekt geen verbazing. Het is de socialisten dan ook vooral te doen om een referendum af te dwingen. "En dat gaat zeker lukken", is fractievoorzitter Gerrie Elfrink overtuigd.

Na vele mislukte pogingen van hem en andere partijen om het veelbesproken systeem de nek om te draaien, vindt Elfrink het tijd om het volk naar hun mening te vragen. Daarvoor moest er eerst een formeel voorstel liggen waar de burger straks ja of nee op kan zeggen. Volgens de regels had het college vervolgens vier weken de tijd om daarop te reageren. Dat gaf Bouwkamp de gelegenheid om nog eens uiteen te zetten waarom diftar volgens haar een goed systeem is.

Zie ook: Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

'1,5 miljoen euro duurder'

De hoeveelheid restafval moet namelijk omlaag en resultaten uit andere steden laten zien dat dat met diftar kan, constateert Bouwkamp. De financiële prikkel waarbij 'de vervuiler betaalt' zou daar een goed middel voor zijn. Zonder diftar zouden de totale kosten voor afvalverwerking 1,5 miljoen euro duurder uitvallen, rekent de wethouder voor.

De ondergrondse containers weer 'van het slot halen' leidt ertoe dat bedrijven en inwoners van omliggende gemeenten daar hun afval komen deponeren. Toen het pasjessysteem tijdelijk was uitgeschakeld, nam de hoeveelheid restafval namelijk met 4 procent toe, ziet Bouwkamp. Het openzetten van de containers en weer vergroten van de trommels, zou bovendien tot een investeringsverlies van ruim een miljoen euro leiden.

Wel ziet Bouwkamp de nadelige effecten van de grote verandering. Zij erkent de toename van afvaldumpingen en zwerfafval. Daarvoor zet zij extra in op handhaving en communicatie.

'Gaat gruwelijk mis'

Maar de mensen geloven niet in dat verhaal, meent Elfrink. "Dat bewijs zien ze elke dag in hun wijken, waar afval naast de container gooien wordt beloond." Deze reactie toont volgens hem eens te meer aan dat het referendum er moet komen. "Vooral in de kwetsbare wijken gaat het momenteel gruwelijk mis."

'Referendum in maart'

De volgende stap is om uiterlijk drie dagen voor er over het voorstel gestemd wordt 750 handtekeningen bij elkaar te hebben die een referendum ondersteunen. "Dat is natuurlijk wel wat werk, maar dat hebben we er graag voor over", zegt Elfrink.

Hij mikt erop om de volksraadpleging gelijktijdig met de Tweede Kamerverkiezingen in maart plaats te laten vinden. "Dat is makkelijker en goedkoper. Anders moeten mensen er apart voor naar de stembus."

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Winkelaanbod Steenstraat moet diverser: 'Wel erg veel kappers en telefoonzaken'

  24 juni 2021
  ARNHEM - Wethouder Jan van Dellen is bezig om de invulling van het type winkels dat zich in de Arnhemse Steenstraat vestigt meer te reguleren. Dat liet hij woensdagavond weten na een voorstel van DENK Verenigd Arnhem.
 • Minder parkeerboetes voor maaltijdbezorgers, wethouder wil er niets van weten

  24 juni 2021
  ARNHEM - Wethouder Roeland van der Zee is niet van plan zijn handhavers opdracht te geven minder parkeerboetes uit te schrijven wanneer maaltijdbezorgers van Arnhemse horeca in overtreding zijn. Dat liet hij woensdagavond weten na een voorstel van DENK Verenigd Arnhem dat aandacht vraagt voor de ondernemers die soms wel twee keer binnen een dag bekeurd zouden worden.
 • Marcouch laat regenboogvlag wapperen na EK-rel

  23 juni 2021
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft woensdag de regenboogvlag laten hijsen bij het Arnhemse stadhuis. Hij doet dit als reactie op de rel die tijdens het EK voetbal is ontstaan.
 • 'We geven onze droom op', groot deel van woonboten uitgekocht

  23 juni 2021
  ARNHEM - Tien van de vijftien woonboten in de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk in Arnhem zijn daar inmiddels uitgekocht door de gemeente. Voor twee boten betekent dat een verplaatsing, de overige gaan een onderkomen aan wal zoeken. Wat dat tot nu toe heeft gekost, wil de gemeente niet zeggen. Met de resterende vier eigenaren van vijf woonboten zijn nog gesprekken over een oplossing.
 • Tientallen bekeuringen uitgedeeld op eerste dag afsluiting Rijnkade

  22 juni 2021
  ARNHEM - Het verbod voor auto's op de Rijnkade en een deel van de Boterdijk heeft op de eerste dag 37 bekeuringen opgeleverd. Verkeer dat zonder geldige reden de kade betrad werd geattendeerd op de nieuwe verkeersborden, kreeg een boete en kon vervolgens omkeren. De regels zijn bedoeld om straatraces en overlast door alcohol, drugs en lachgas tegen te gaan.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend