Logo De Belofte

ARNHEM - Nu stoppen met diftar, het betalen per afvalzak, zou onverstandig zijn. Dat schrijft het Arnhemse college in een reactie op het SP-initiatief. Dat wethouder Cathelijne Bouwkamp dat standpunt inneemt, wekt geen verbazing. Het is de socialisten dan ook vooral te doen om een referendum af te dwingen. "En dat gaat zeker lukken", is fractievoorzitter Gerrie Elfrink overtuigd.

Na vele mislukte pogingen van hem en andere partijen om het veelbesproken systeem de nek om te draaien, vindt Elfrink het tijd om het volk naar hun mening te vragen. Daarvoor moest er eerst een formeel voorstel liggen waar de burger straks ja of nee op kan zeggen. Volgens de regels had het college vervolgens vier weken de tijd om daarop te reageren. Dat gaf Bouwkamp de gelegenheid om nog eens uiteen te zetten waarom diftar volgens haar een goed systeem is.

Zie ook: Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

'1,5 miljoen euro duurder'

De hoeveelheid restafval moet namelijk omlaag en resultaten uit andere steden laten zien dat dat met diftar kan, constateert Bouwkamp. De financiële prikkel waarbij 'de vervuiler betaalt' zou daar een goed middel voor zijn. Zonder diftar zouden de totale kosten voor afvalverwerking 1,5 miljoen euro duurder uitvallen, rekent de wethouder voor.

De ondergrondse containers weer 'van het slot halen' leidt ertoe dat bedrijven en inwoners van omliggende gemeenten daar hun afval komen deponeren. Toen het pasjessysteem tijdelijk was uitgeschakeld, nam de hoeveelheid restafval namelijk met 4 procent toe, ziet Bouwkamp. Het openzetten van de containers en weer vergroten van de trommels, zou bovendien tot een investeringsverlies van ruim een miljoen euro leiden.

Wel ziet Bouwkamp de nadelige effecten van de grote verandering. Zij erkent de toename van afvaldumpingen en zwerfafval. Daarvoor zet zij extra in op handhaving en communicatie.

'Gaat gruwelijk mis'

Maar de mensen geloven niet in dat verhaal, meent Elfrink. "Dat bewijs zien ze elke dag in hun wijken, waar afval naast de container gooien wordt beloond." Deze reactie toont volgens hem eens te meer aan dat het referendum er moet komen. "Vooral in de kwetsbare wijken gaat het momenteel gruwelijk mis."

'Referendum in maart'

De volgende stap is om uiterlijk drie dagen voor er over het voorstel gestemd wordt 750 handtekeningen bij elkaar te hebben die een referendum ondersteunen. "Dat is natuurlijk wel wat werk, maar dat hebben we er graag voor over", zegt Elfrink.

Hij mikt erop om de volksraadpleging gelijktijdig met de Tweede Kamerverkiezingen in maart plaats te laten vinden. "Dat is makkelijker en goedkoper. Anders moeten mensen er apart voor naar de stembus."

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Verbijsterend rancuneus', forse kritiek op Arnhemse coalitiebreuk

  07 maart 2021
  ARNHEM - Vanuit collega's is vooral afkeur te horen over de keuze van GroenLinks, VVD en PvdA om de stekker uit de Arnhemse coalitiesamenwerking met D66 te trekken. Het zou, zeker in crisistijd, een onverantwoorde beslissing zijn. Bovendien zouden niet-functionerende wethouders de hand boven het hoofd worden gehouden.
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
 • 'Moskee is prima, maar niet hier', moslims zoeken al 20 jaar

  04 maart 2021
  ARNHEM - Het is het verhaal van 20 jaar zoeken, vertelt voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie na afloop van het debat over een volgende mogelijke nieuwe plek voor de Arnhemse Ayasofya-moskee aan Omroep Gelderland. "Het komt altijd op hetzelfde neer: een moskee is prima, maar niet hier."

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend