Logo De Belofte

ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.

Jeroen Poot en Laura van Ommen, de bestuursleden in kwestie, zijn niet te spreken over de houding van Andeweg. Poot noemt haar eerdere reactie aan Omroep Gelderland 'loze beloftes en een zoethoudertje voor de media'.

'Deur staat open'

Waarom er nog geen gesprek is geweest? Andeweg: "Mijn deur staat altijd open. Ik communiceer niet met hen via de media. Ondertussen ga ik onverminderd door om voor mensen in Arnhem het verschil te maken."

Tijdens de ledenvergadering donderdag in het Arnhemse Stadstheater vertelde interim-voorzitter Marian Louppen een 'constructief gesprek' met Poot en Van Ommen te hebben gehad. Volgens Poot gebeurde dat op zijn initiatief.

Doofpotcultuur

Maar van Andeweg hoorde hij niets, nadat hij tegenover Omroep Gelderland sprak over intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen binnen de lokale afdeling. Ook zou er sprake zijn van een doofpotcultuur.

Louppen erkent dat de standpunten van beide kanten in het gesprek weleens verschilden. Maar dat er gedeelde principes waren, zoals 'iedereen moet kunnen zeggen wat hij wil en zich ook veilig voelen om dat te doen', dat ervoer Poot wel.

'Hopen dat ze iets geleerd heeft'

Toch is hij van mening dat het met een 'dominante en intimiderende' politiek leider als Andeweg ingewikkeld wordt om dat in de praktijk te brengen.

Oud-bestuurslid Van Ommen vond het gesprek met het bestuur 'niet zo constructief' en vindt het jammer dat Andeweg niet het initiatief neemt om haar te spreken. "Alleen net even, over koetjes en kalfjes." Van Ommen zegt alleen maar te hopen dat Andeweg er iets van heeft geleerd.

Emotie klinkt in haar stem

Tijdens de ledenvergadering vraagt een lid Andeweg: "Wat ga jij veranderen? In die tweeënhalf jaar dat ik nu lid ben, zijn we negatief in het nieuws gekomen bij het rapport Frissen, de val van de coalitie en nu weer. Alle drie de keren werd jij genoemd vanwege je houding", werpt hij Andeweg toe. "Dat gaat schadelijk worden voor de partij."

Andeweg heeft duidelijk moeite met de vraag; de emotie klinkt door in haar stem. "Er gebeuren soms dingen die niet fijn zijn. Dat is vervelend. Je wilt liever dat alles perfect gaat en er nooit een woordenwisseling is. Maar uiteindelijk gaan we voor het resultaat."

'Ze slaat soms door' 

Ze draaide er omheen, constateert de vragensteller na afloop. "Andeweg heeft vaak zo'n sterke, felle houding", ervaart hij. "Daar is niks mis mee, want in de politiek moet je je mannetje staan. Maar ze slaat soms door. Dat is niet altijd nodig."

Hij is bang dat als het stof weer is neergedaald, iedereen op dezelfde voet verder gaat.

Roerige tijden, vooruitkijken

Over anderhalve maand moeten de leden een nieuw bestuur kiezen. Hoe de geleerde lessen daarin meegenomen worden, wil een dame op de tweede rij weten. "Ik kan natuurlijk niet over mijn graf heen regeren", weet Louppen.

"Maar situaties waarin je zo tegenover elkaar komt te staan, wil je voorkomen." Hoe er met elkaar wordt omgegaan, verdient volgens haar dan ook de aandacht.

Andeweg constateert dat het 'roerige tijden' zijn voor de partij. Als het 'onderling misgaat', dan doet dat volgens haar ook pijn in de fractie. "Maar we kijken weer vooruit."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Verbijsterend rancuneus', forse kritiek op Arnhemse coalitiebreuk

  07 maart 2021
  ARNHEM - Vanuit collega's is vooral afkeur te horen over de keuze van GroenLinks, VVD en PvdA om de stekker uit de Arnhemse coalitiesamenwerking met D66 te trekken. Het zou, zeker in crisistijd, een onverantwoorde beslissing zijn. Bovendien zouden niet-functionerende wethouders de hand boven het hoofd worden gehouden.
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
 • 'Moskee is prima, maar niet hier', moslims zoeken al 20 jaar

  04 maart 2021
  ARNHEM - Het is het verhaal van 20 jaar zoeken, vertelt voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie na afloop van het debat over een volgende mogelijke nieuwe plek voor de Arnhemse Ayasofya-moskee aan Omroep Gelderland. "Het komt altijd op hetzelfde neer: een moskee is prima, maar niet hier."

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend