Logo De Belofte

ARNHEM - Omwonenden van de Schrijnwerkersveste in het Arnhemse Schuytgraaf zijn al jaren druk met hun plan voor meer bomen en groen in hun straat. De communicatie daarover verdient geen schoonheidsprijs, erkent wethouder Cathelijne Bouwkamp na vragen van Arnhem Centraal. "Je krijgt niet het idee dat je het samen doet", ervaart bewoner Ruben Franzen.

Zijn buurvrouw vroeg twee jaar geleden al om meer bomen in de straat. Zelf ging Franzen zich een jaar geleden met de kwestie bemoeien. Het ging toen om zes extra bomen, legt hij uit. "Daar hebben we een heel plan voor gemaakt. Rekening houdend met biodiversiteit en mogelijke overlast. Ook hebben we dat met de buurt afgestemd." Iedereen was enthousiast, zag Franzen.

'Zeer demotiverend'

Vervolgens hoorde hij 'heel lang niks' van de gemeente. "Ik heb er zelf meerdere keren achteraan moeten bellen." Het duurde volgens Franzen uiteindelijk een jaar voor er uitsluitsel kwam. "Dat werkt zeer demotiverend. Je wordt lamgeslagen."

En dat uitsluitsel was ook nog eens niet positief. Vanwege leidingen in de grond kon er in plaats van zes slechts één boom worden geplaatst, vertelt Franzen. Meer groen kon wel, maar niet met bomen, kreeg hij te horen. "Bovendien moest er dan een nieuw plan komen."

'Nauwelijks hulp'

En voor het schrijven van dat plan krijg je nauwelijks richtlijnen of hulp, ziet Franzen. "Een pittige opgave. Wij zijn gelukkig hoger opgeleid, maar voor anderen zou dat een drama zijn." Zo moest hij er zelf achter komen dat je ook met bakken in de grond kunt werken om de leidingen te beschermen. "De ambtenaar was daar niet mee bekend. Terwijl dat bij het station ook zo is gedaan", weet Franzen. "Het zou worden nagekeken. Dat is nu alweer zo'n vier weken geleden."

Franzen meent dat de wethouder goede sier wil maken met klimaatambities en het vergroenen van de stad. Maar niet de daad bij het woord voegt zodra er een burgerinitiatief komt. "Dat wordt gewoon niet ondersteund." De gemeente geeft je volgens Franzen het gevoel dat je iets los probeert te peuteren, dat ze je liever niet geven. "Het wordt je niet makkelijk gemaakt."

'Constructief overleg'

Wethouder Bouwkamp kan zich voorstellen dat deze ervaring 'demotiverend kan werken'. Zij wil dit soort verzoeken voortaan beter organiseren en begeleiden. Maar het 'constructieve overleg' dat momenteel volgens Bouwkamp plaatsvindt, onderschrijft Franzen nog niet.

Volgens Martijn van Butselaar van Arnhem Centraal wordt op dit moment 'de schijn gewekt' dat de bewoners flink worden ondersteund. "Terwijl burgerinitiatieven moeten worden omarmd."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.
 • 'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

  19 september 2020
  ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiële trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend