Logo De Belofte

WIJCHEN - Wat vindt de Wijchenaar van een fusie met Druten? Dat blijkt binnenkort uit een enquête die verstuurd wordt naar alle kiesgerechtigden van de gemeente. Dat voorstel werd dinsdag unaniem gesteund door de Wijchense raad.

Raadsleden in Wijchen en Druten stemmen op 22 september over een draagvlakpeiling die in beeld moet brengen wat de burger vindt van een gemeentelijke fusie. Dat zou eigenlijk een steekproefonderzoek worden, maar dat vonden partijen niet democratisch genoeg. Daarom diende het CDA Wijchen een verzoek in om alle kiesgerechtigden bij de peiling betrekken. Dinsdag werd dat voorstel unaniem gesteund door een meerderheid van de raad.

“We vangen links en rechts signalen op dat bewoners hier een sterke mening over hebben. Daar moet je gehoor aan geven”, vindt Björn Derksen, fractievoorzitter van het CDA. Daarom ligt er op 1 oktober bij zo’n 33.000 Wijchenaren een enquête op de mat. “Met minder respondenten krijg je natuurlijk nog steeds een representatief beeld van de situatie, maar inwoners willen meepraten. Dat kunnen we niet negeren.”

‘Niemand voelt zich gepasseerd’

Eerder dit jaar voerde Kernachtig Wijchen - de grootste partij - keukentafelgesprekken met inwoners om in kaart te brengen wat ze van een fusie vinden. “Die gesprekken waren hoopvol. Zolang mensen hun paspoort op kunnen halen en hun Wijchense identiteit niet verliezen, vinden ze het prima”, meent Twan van Bronkhorst, fractievoorzitter van de partij. “Daarom kunnen we straks ook met volle vertrouwen die enquêtes uitdelen.”

De komende tijd organiseert de gemeente ook nog 21 inloopavonden over de fusie. Die planning wordt volgende week bekendgemaakt. “Daar kunnen bewoners nogmaals hun stem laten horen. Zo houden we hopelijk niemand meer over die zich gepasseerd voelt”, besluit Van Bronkhorst.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'
 • Ondanks versoepeling hopen ondernemers dat de klant thuis blijft shoppen

  09 februari 2021
  WIJCHEN - Hoewel klanten vanaf woensdag weer producten bij de voorgevel van een winkel af mogen halen, hopen Wijchense ondernemers dat iedereen thuis blijft shoppen. Plaatselijke winkeliers hebben namelijk een speciale corona-bezorgservice opgezet, wat volgens hen een veel betere oplossing is. "Zo willen we nieuwe besmettingshaarden voorkomen."
 • Coaches moeten jongeren van de straat houden, ook als er geen rellen zijn

  03 februari 2021
  WIJCHEN - Straatcoaches worden vanaf deze week het veld ingestuurd om overlast in de gemeenten Wijchen en Druten aan te pakken. Ze houden vooral jongeren in de gaten die het verkeerde pad op dreigen te gaan.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend