Logo De Belofte

ARNHEM - Zwarte en bruine pieten tijdens de Arnhemse Sinterklaasintocht behoren voortaan tot het verleden. Dat laat de intochtcommissie weten in een brief aan de gemeenteraad. Daarmee komen ze tegemoet aan de wens van de raad, die anders geen subsidie of andere ondersteuning meer zou geven.

Daar waren we wel redelijk snel uit, vertelt secretaris Albert van den Brul over het gesprek dat hij daar met zijn vrijwilligers over had. "Maar niet iedereen was er blij mee. Er zullen ook wel mensen afvallen, voor wie het op deze manier niet meer hoeft."

Eerder stapten meerdere bestuursleden nog op vanwege de pietendiscussie. Zij vielen vooral over de houding van de inmiddels overleden voorzitter Bram van de Worp.

Zie ook: Exit Zwarte Piet? Het is haalbaar, zegt organisatie Arnhemse intocht

Geld en ondersteuning

De commissie hoopt dat de gemeente nu alsnog met geld en ondersteuning over de brug komt. Niet alleen de gebruikelijke subsidie, maar ook voor de kosten die gemaakt moeten worden om de intocht zonder de 'gewraakte karakteristieken' te organiseren.

Daarnaast verwacht Van den Brul vanwege corona uit te moeten wijken naar een andere locatie dan de Arnhemse binnenstad. Platform Binnenstad Arnhem, dat de belangrijkste sponsor van het evenement is, zou daardoor als geldschieter wegvallen. De commissie hoopt dat de gemeente ook dat tekort wil compenseren. "We zijn volledig afhankelijk van subsidie en sponsorbijdragen."

Plannen voor alternatief feest

Of de intocht coronaproof door kan gaan en hoe die eruit zal zien, is nog onduidelijk. Van den Brul legde al wel wat ideeën neer bij de gemeente. "Maar dat is nu nog te vaag en weinig concreet. Allemaal concepten."

Maar de intentie om 'iets' te doen is er wel bij Van den Brul. "Als dat lukt en we krijgen de medewerking van de gemeente: waarom zou je dan geen mooi Sinterklaasfeest vieren?"

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend