Logo De Belofte

ARNHEM - De provincie wil nu nog niet voor bouwplannen in Arnhem liggen om zo een beverfamilie te beschermen. De bevers zouden in de wijk Stadsblokken wonen. Statenlid Celine Berserik (GroenLinks) is het er niet mee eens: "De provincie hoort actief deze diersoorten te beschermen."

Het is de bedoeling dat in Stadsblokken-Meinerswijk wordt gebouwd. Recent onderzoek stelt dat 'onomstotelijk vaststaat' dat daar een bever woont. Volgens de provincie is het de vraag of dat ook echt zo is. Bovendien vinden er momenteel geen bouwactiviteiten plaats. En van een overtreding op de Wet natuurbescherming is pas sprake als de provincie daar weet van heeft, antwoordt het provinciebestuur op vragen van Berserik.

Zie ook: Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

'Pas ingrijpen tijdens inbraak'

Het Statenlid vraagt zich af of dat juridisch wel klopt. "Dat is hetzelfde als dat wij de politie zouden informeren over een inbraak die morgen plaatsvindt. En de politie zegt: we grijpen pas in als ze aan het inbreken zijn."

Bovendien zit er een hoog tempo in het proces, constateert Berserik. Waardoor juridische stappen die er volgens haar zeker komen, te laat zullen zijn. Het bestemmingsplan zal namelijk spoedig worden behandeld door de Arnhemse gemeenteraad. Berserik wil zich dan ook inzetten om de fracties te overtuigen tegen te stemmen.

Op voorhand een lastige opgave, gezien de stabiele meerderheid die voor de bouwplannen is. Mede omdat de burgers eerder in een referendum voor de plannen stemden. "Maar we gaan heel hard lobbyen bij andere partijen en wethouder Roeland van der Zee", klinkt Berserik strijdvaardig.

'Hoort niet in Nederland'

Want zo hoort het niet te gaan in Nederland, vindt zij. "Het kan niet zo zijn dat je weet van een overtreding, maar niet vooraf optreedt." Daarom zal zij ook mondelinge vragen aan gedeputeerde Peter Drenth stellen, of hij nog steeds achter zijn antwoorden staat om nu niet te handhaven voor de vermeende beverburcht. "Ik hoop hem te overtuigen."

Ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) liet eerder aan Omroep Gelderland weten alle noodzakelijke wettelijke procedures te volgen. "Voordat er een vergunning of ontheffing is, voeren we geen verdere werkzaamheden uit rondom de plek waar de bever nu is geconstateerd." Die werd eerder aangevraagd voor de huismus, gewone dwergvleermuis, meervleermuis, ruige dwergvleermuis, rugstreeppad, steenmarter en kerkuil.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend