Logo De Belofte

ARNHEM - Slechts twee jaar geleden zou het opknappen van het Arnhemse Stadstheater nog 45 miljoen euro gaan kosten. In twee jaar tijd verdubbelde dat bijna naar 83 miljoen euro. Maar waarom? Daarover kreeg de gemeenteraad deze week tekst en uitleg.

Het theater, inclusief huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans, viel ten opzichte van de raming uit 2018 al ruim 15 miljoen euro duurder uit door gestegen bouwkosten en hogere lasten voor bewerking van de grond. Dat laatste komt omdat er vermoedelijk archeologische resten in zitten.

Nog eens 15 miljoen euro is er nodig voor de 'theatertechniek'. Daar was eerder nog helemaal geen rekening mee gehouden. Daarvan betalen de instellingen zelf een derde, de overige 10 miljoen euro komt er dus bij. 

Zie ook: Opknappen Arnhems theater kost 83 miljoen euro: 'Schandalig'

'Duurzaamheid flink opgeschroefd'

Waar destijds nog werd uitgegaan van de wettelijke norm op het gebied van duurzaamheid, is die doelstelling volgens de ambtenaar 'flink opgeschroefd'. Daarvoor is er 6 miljoen euro bijgeplust. "Maar wat we daarvoor gaan doen, moet nog worden ingevuld."

Compensatie van parkeren en groen kost nog eens 5 miljoen euro extra en er wordt 2 miljoen euro uitgetrokken omdat de instellingen anders hun gebruikerskosten de komende jaren niet rond zouden krijgen.

'Basis op orde'

Ab Zijlstra (ChristenUnie) wil weten wat een budgetvariant zou kosten, waarbij alleen de 'basis op orde' wordt gebracht. Dat kan de verantwoordelijk ambtenaar niet zeggen en de opdracht om dat te berekenen heeft hij ook niet van de wethouder gekregen, geeft hij aan.

De komende weken zal de gemeenteraad moeten bepalen met welke opdracht wethouder Hans de Vroome verder op pad wordt gestuurd. "Maar ja, je bent maar een eenvoudig raadslid", stelt fractievoorzitter Leendert Combee (VVD).

"Dus je kunt moeilijk bepalen of een toneeltoren nu wel of niet 15 miljoen euro moet kosten", schetst hij de ingewikkeldheid van de afweging.

Zie ook: Introdans, Oostpool en Stadstheater Arnhem misschien samen in één pand

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend