Logo De Belofte

ARNHEM - In Arnhem zijn er 282 slachtoffers van de toeslagenaffaire, maakte wethouder Martien Louwers woensdagavond bekend na vragen van de SP. Maar die heeft de gemeente nauwelijks in beeld en daarom kan hen ook geen hulp worden geboden. "Bijzonder frustrerend", vindt Louwers.

Bij deze mensen zouden onterecht toeslagen voor kinderopvang teruggevorderd zijn door de Belastingdienst. Door die situatie zijn gezinnen mogelijk verder in de financiële problemen geraakt, doordat ze andere rekeningen ook niet meer konden betalen. In dat geval kan de gemeente helpen met bijvoorbeeld een schuldhulpverleningstraject. Maar de Belastingdienst mag niet vertellen wie het zijn, licht Louwers toe.

Zie ook: Slachtoffers toeslagenaffaire krijgen hulp van gemeente

'Hulp kan zelfde dag nog'

Dat heeft volgens haar te maken met de privacywet. Wat er nu wel gaat gebeuren, is dat de Belastingdienst alle gedupeerden gaat bellen met de vraag of er andere problemen zijn ontstaan waar de gemeente hen voor mag benaderen, vertelt Louwers. "Als die vraag met 'ja' wordt beantwoord, geven ze dat door en kunnen we die inwoner benaderen."

Louwers heeft al een team in de startblokken staan. "Dus als een Arnhemmer hulp wil, kan dat dezelfde dag nog."

'Meld je bij gemeente'

Hoe lang de Belastingdienst bezig is met die landelijke belronde, weet Louwers niet. Liever heeft ze dan ook dat mensen zichzelf melden bij de gemeente. "Wij willen en kunnen helpen." Louwers noemt het 'vreselijk' wat deze mensen is overkomen, door toedoen van de overheid.

Ook wil de wethouder het gesprek aangaan of niet de Belastingdienst verantwoordelijk is voor alle extra kosten die voor deze mensen moeten worden gemaakt.

'Gezinnen kapotgemaakt'

Volgens SP'er Gerrie Elfrink is het college in deze kwestie veel te lijdzaam geweest. "Het gaat om ongelooflijk veel gezinnen in deze stad, die gewoon kapot zijn gemaakt door de Belastingdienst." Louwers laat weten de frustratie van de socialist te delen. "Maar zolang wij de informatie niet krijgen wie deze mensen zijn, is het zoeken naar een speld in een hooiberg."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend