Logo De Belofte

NIJMEGEN - Is het een bedreiging voor je gezondheid om er te wonen? Inwoners van wijken in Nijmegen-West zijn er niet gerust op. Heel veel verkeer, scheepvaart en zware industrie op steenworp afstand van je huis. De nieuwste zorg: toestemming die de asfaltcentrale in hun buurt kreeg om 500% meer van het kankerverwekkende benzeen uit te mogen stoten.

Benzeen. Het is link spul, zegt Roel van Tiel van de vereniging Dorpsbelang Hees in Nijmegen. "Benzeen valt onder de categorie zeer zorgwekkende stoffen. Het is één van de meest vervuilende, kankerverwekkende categorie stoffen."

En dat benzeen komt onder meer vrij bij de productie van asfalt. Zo’n asfaltcentrale (APN) staat in Nijmegen dicht tegen woonwijken aan waar mensen wonen die zich ernstig zorgen maken over die uitstoot. "Het zijn ruim 20.000 mensen die hier wonen", licht Van Tiel de grote zorgen toe. "En dit is het zwaarste industriegebied dat eigenlijk direct tegen een woonwijk aan ligt van heel Nederland."

Bekijk de video. Tekst gaat eronder verder.

Al een zware druk

En dan is er ook nog veel verkeer in de omgeving, over de weg en over het water. "Dus dat telt allemaal op." De asfaltcentrale mag nu van de gemeente - tot grote schrik van de omwonenden - sinds dit jaar 500% meer benzeen uitstoten dan voorheen. Van Tiel: "Het verkeer en de industrie leggen al een zware druk. Dan moet je niet een norm gaan ophogen, laat staan met 500%."

Deze woensdagavond word er in de gemeenteraad gesproken over luchtkwaliteit, maar de uitstoot van de asfaltcentrale staat niet op de agenda. "Dit staat niet op de agenda, nee", bevestigt raadslid Paul Eijgenhuisen van de lokale partij VoorNijmegen.Nu. "Het is voor mij nieuw, ik heb er als raadslid nog niet van gehoord. Ik werd er door overvallen."

Eijgenhuisen vindt dat het wel op de politieke agenda moet. "Het is natuurlijk van de zotten dat we gaan praten over het afschaffen van scootertjes en emissievrije zones als we de APN 500% meer benzeen laten uitstoten. Dat is écht van de zotten. Het lijkt me dat we daar als raad iets van moeten vinden."

Voldoet aan de normen

De gemeente laat weten dat het om een tijdelijke verruiming van de uitstoot gaat tot 1 januari 2022. Dat is nodig om de centrale mee te kunnen laten doen aan een landelijke proef om duurzamer asfalt te produceren. De verruiming valt nog steeds binnen de wettelijke normen en volgens de gemeente kom de gezondheid van bewoners niet in gevaar. Tussentijds wordt gemeten hoe dat uitpakt in de praktijk.

Hans Voerknecht, specialist op het gebied van duurzame mobiliteit in steden, stelt dat de Wereldgezondheidsraad al heel lang aandringt op het aanscherpen van uitstootnormen. De normen die nu gehanteerd worden, zijn niet streng genoeg. "De vuile lucht in Nijmegen is absoluut schadelijk en zorgt voor een verkorting van de levensverwachting."

Afbeelding: GGD rapport luchtkwaliteit Gelderland

Meer maatregelen

Nijmegen is de grootste stad van de provincie waar flink wat vervuiling samenkomt. Het is niet alleen de enige stad met een grote universiteitscampus. De stad heeft vanuit het verleden industriegebieden vlakbij woonwijken, het is een verkeersknooppunt en de drukst bevaren rivier van Europa stroomt dwars door de stad. De gemeente hecht eraan te melden dat de stad toch voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit en dat ook nog eens voor de hele stad (in tegenstelling tot veel andere steden). Er wordt gewerkt aan een nog betere luchtkwaliteit, aldus het Nijmeegse stadsbestuur. 

Woensdagavond wordt er in de raad gesproken over een pakket van in totaal zo’n 30 maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad in de komende 10 jaar verder te verbeteren en de gezondheid van inwoners te verbeteren. Bijvoorbeeld een verbod op oude brommers en scooters in delen van de stad en strengere regels voor vervuilende schepen, door bijvoorbeeld de toegang van die schepen in de havens te beperken.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Uitspraken Bruls over horecasluitingen creëerden onrust'

  11 september 2020
  NIJMEGEN - Zijn achterban is angstig, vertelt Dennis Dekkers, voorzitter van Nijmeegse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Burgemeester Hubert Bruls sloot inmiddels meerdere Nijmeegse café's na het overtreden van de coronaregels en gaf aan dat er mogelijk meer volgen. De uitspraken van de burgemeester creëerden onrust, ziet Dekkers.
 • Zorgen in Nijmegen om verhoging uitstoot kankerverwekkend benzeen met 500%

  09 september 2020
  NIJMEGEN - Is het een bedreiging voor je gezondheid om er te wonen? Inwoners van wijken in Nijmegen-West zijn er niet gerust op. Heel veel verkeer, scheepvaart en zware industrie op steenworp afstand van je huis. De nieuwste zorg: toestemming die de asfaltcentrale in hun buurt kreeg om 500% meer van het kankerverwekkende benzeen uit te mogen stoten.
 • Stadspartij DNF doopt zichzelf om tot Stadspartij Nijmegen

  27 augustus 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse lokale politieke partij Stadspartij DNF heeft zichzelf omgedoopt tot Stadspartij Nijmegen. Dat laat de partij weten op haar website. Met de naamsverandering wil de partij haar exclusieve focus op Nijmegen extra benadrukken.
 • Gemeente Nijmegen gaat proberen ‘genderongelijkheid’ bij Basisregistratie Personen op te lossen

  25 augustus 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college is bereid om actie te ondernemen tegen genderongelijkheid bij inschrijving in de gemeentelijke Basisregistratie. Daar is volgens de fractie van GroenLinks sprake van ouderwetse standaarden die emancipatie niet ten goede komt. Zij stelden hier vragen over aan het college.
 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend