Logo De Belofte

ROZENDAAL - Rozendaal gaat camera's en handhavers inzetten om te checken of er na 19.00 uur nog kinderen spelen op het schoolplein van de Dorpsschool. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond. Aanleiding zijn aanhoudende klachten van een groep omwonenden.

"Die kunnen maar niet verdragen dat er kinderen bij hen in de straat spelen", zegt fractievoorzitter Corine ter Brugge (Rosendael '74).

Na de jarenlange juridische strijd rondom de bouw van de nieuwe Dorpsschool, blijft het onderwerp de doorgaans kalme Rozendaalse gemoederen bezighouden. Met weemoed denkt Ter Brugge dan ook terug aan de oude locatie aan de Steenhoek. "Die stond er veertig jaar, zonder noemenswaardige problemen."

Oude buurt mist de kinderen

De ouderen in die buurt missen de kinderen zelfs nog wel eens die altijd één of twee keer per dag langs kwamen lopen, weet burgemeester Ester Weststeijn. Toch ziet zij zich in de huidige situatie genoodzaakt te handhaven. Ze bereidt plannen voor die het mogelijk maken om tot 19.00 uur het schoolplein te gebruiken als openbare speelvoorziening. En dat moet worden gecontroleerd.

Via onder meer borden, brieven en posters zullen de geldende regels worden gecommuniceerd. Gedurende zeker zes weken zullen er minimaal tweemaal in de week handhavers langskomen. En er wordt tijdelijk cameratoezicht ingesteld. Dat voldoet aan alle wetgeving, volgens Weststeijn. Zo worden de beelden alleen achteraf bekeken om te bepalen hoeveel mensen er waren en of zij overlast veroorzaken. Dat zou niet herleidbaar zijn naar personen.

'Schieten met kanon op mug'

"We gaan schieten met een kanon op een mug", stelt fractievoorzitter Wilfred Jansen (PAK), die uiteindelijk wel voor het plan stemde. De overlast valt volgens hem wel mee. "Er zal best wat jeugd rondlopen. Maar de keren dat ik daar met de hond wandel, is het rustig." Veel van de informatie komt alleen van dat soort individuele waarnemingen, pareert de burgemeester. De camera's moeten volgens haar meer objectiviteit brengen.

Teatske Tuit is moeder van Mads, die op de Dorpsschool zit. Samen met zijn vriend Pepijn sprak hij eerder de gemeenteraad toe over het 'intimiderende gedrag' van omwonenden. "Waanzin", noemt Teatske de nieuwe plannen. Enkele omwonenden met geld en macht drukken volgens haar zo'n grote stempel. "Die gaan treiteren en doen dat tot het bittere einde." Waar zijn we mee bezig om buitenspelende kinderen te gaan filmen, vraagt zij zich hardop af.

'Kinderen op harde schijf'

Advocaat Till Kressin vertegenwoordigt een aantal omwonenden die overlast ervaren. Volgens hem mag de gemeente daar helemaal geen camera's plaatsen. Onder meer omdat het geen openbaar terrein is. Deze 'illegale poging' om het probleem in kaart te brengen heeft hij dan ook 'met verbazing' bekeken. Bovendien is het volgens hem niet nodig. "Als je gewoon met de burgers in gesprek gaat en ze serieus neemt, was je al veel wijzer geworden."

Uiteraard moet er na 19.00 uur worden gehandhaafd, stelt Kressin. "Maar dit zit juridisch ondoordacht in elkaar. Er worden allemaal kinderen op de harde schijf gezet."

'Jongeren gooien eieren'

De raadsman wijst erop dat het geluidsniveau dat de school veroorzaakt, veel hoger is dan in rapporten wordt aangenomen. De omwonenden die hij vertegenwoordigt willen volgens hem 'adequate en functionerende' geluidsbescherming overdag en 's avonds en in het weekend rust. Ook kondigt hij juridische procedures aan tegen de voorgenomen planwijzigingen. "Dat zal wel voor de Raad van State komen."

Ondertussen wordt de sfeer in de wijk 'steeds grimmiger', ziet Kressin. "Dat leidt tot jongeren die met eieren naar huizen gooien, maar daar wordt ook niet tegen opgetreden. Dat heeft geen prioriteit bij de politie." Hoe ver moet dat gaan, vraagt hij zich af. De gemeente doet niets, constateert Kressin.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Rozendaal

  • Rijk Rozendaal merkt bijna niets van de crisis

    11 november 2020
    ROZENDAAL - De coronacrisis raakt het rijke Rozendaal in financiële zin vooralsnog nauwelijks. De miljoenen in de gemeentekluis blijven daar veilig opgeborgen, blijkt uit de dinsdagavond vastgestelde begroting.
  • Rozendaal zet camera's en handhavers in tegen spelende kinderen

    09 september 2020
    ROZENDAAL - Rozendaal gaat camera's en handhavers inzetten om te checken of er na 19.00 uur nog kinderen spelen op het schoolplein van de Dorpsschool. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond. Aanleiding zijn aanhoudende klachten van een groep omwonenden.
  • Oplossing onrust Rozendaalse school: geen pannacourt, wel een speelveld

    12 februari 2020
    ROZENDAAL - Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.
  • Burgemeester Rozendaal kijkt terug op 'stabiel jaar'

    06 januari 2020
    ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.
  • Rijk Rozendaal maakt zich vooral zorgen om problemen bij de buren

    05 november 2019
    ROZENDAAL - De grootste zorgen van de gemeente Rozendaal gingen dinsdagavond uit naar de financiële tekorten bij buurgemeentes. De eigen begroting werd unaniem vastgesteld. De toch al goed gevulde spaarpot, wordt opnieuw aangevuld.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend