Logo De Belofte

APELDOORN - De Apeldoornse kledingbank Sant'Egidio krijgt een eigen pand. De aanschaf wordt grotendeels bekostigd door de gemeente, die nu eigenaar is. Apeldoorn is al tijden bezig zijn eigen vastgoed af te stoten: 90 panden werden in de laatste jaren verkocht.

Vrijwel alle politieke partijen in de gemeenteraad vinden het prima als de kledingbank zijn pand aan de Oude Beekbergerweg overneemt. Dat kan via een speciale regeling voor maatschappelijke organisaties om vastgoed over te kopen.

Niet genoeg gebruikt

Maar, het college wil stoppen met die regeling, omdat hij niet genoeg gebruikt wordt. Grootste reden daarvoor is dat die maatschappelijke organisaties liever geen vastgoed in eigen beheer hebben.

De enige partij die nog vastgoed van Apeldoorn in gebruik heeft, wil niet overkopen. En dus is de regeling overbodig geworden. Daarmee is de raad het bijna unaniem eens. Binnenkort wordt zowel over de kledingbank als over de regeling zelf een definitief besluit genomen.

500.000 euro

In totaal deelde Apeldoorn sinds 2016 luttele tonnen aan compensatie uit: zorgboerderij Old School (bijna 2 ton), Evangelische kerk Menorah (bijna 50.000 euro) en kunstlokaal De Pretentielozen (ruim 145.000 euro) werden aan een eigen gebouw geholpen.

Met de kledingbank komt daar nog eens een verwachte 110.000 euro bovenop. Zo geeft Apeldoorn in vier jaar tijd ruim een half miljoen euro uit aan compensatie voor maatschappelijke organisaties, zodat zij een eigen pand kunnen bekostigen.

2 miljoen in kas

Voor de speciale regeling was 2 miljoen euro gereserveerd. Daarvan is dus maar een klein deel gebruikt. De regeling werd opgetuigd, omdat Apeldoorn al sinds 2012 bezig is vastgoed van de hand te doen. Ze investeert sinds de crisis liever niet meer in stenen.

Tot nog toe werden 90 panden verkocht. Hoeveel miljoenen dit de gemeente opleverde, is onbekend.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend