Logo De Belofte

RENKUM - D66 heeft maandagmiddag de samenwerking opgezegd met coalitiepartners VVD, GroenLinks en PvdA. Hun wethouder Jasper Verstand liet onlangs weten zijn functie neer te leggen en D66 wilde hem vervangen. Dat zouden de andere partijen niet gewild hebben. En dus trekken de sociaal-liberalen de stekker eruit. Maar de overige fracties hebben een hele andere lezing van de gang van zaken.

Het aanstellen van een sterke, nieuwe wethouder was voor D66 van groot belang. Renkum staat volgens hen namelijk voor grote uitdagingen op het gebied van onder meer financiën, zorg, lokale voorzieningen en de toekomst als Airborne-gemeente. Ook burgemeester en wethouders zouden zich achter dat standpunt hebben geschaard, beweren zij. Maar daar dachten de fracties van VVD, GroenLinks en PvdA anders over, stelt D66.

Zie ook: Wethouder Renkum vertrekt na zes jaar

Daarmee houden die partijen zich volgens hen niet aan de coalitieafspraken en belemmeren zij een sterk bestuur. Een 'onwerkbare situatie'.

'Onverantwoordelijk en ongelukkig'

Maar dat zien de andere fracties anders. Op uitnodiging van GroenLinks zou er volgende week een eerste gesprek gepland staan tussen alle fractievoorzitters. Aanleiding was onder meer een brief van de oppositiepartijen die stelden een nieuwe wethouder te duur te vinden. "Eerst zouden we daarbij informatie vergaren", legt Eveline Vink (GroenLinks) uit. "Vervolgens standpunten delen en uiteindelijk samen proberen tot een gedragen besluit te komen." Wij weten niet beter dan dat die afspraak nog gepland staat, vult Tom Erkens (PvdA) aan.

"Een hele slechte timing", vindt VVD-fractievoorzitter Wouter Hoge. "Onverantwoordelijk en hoogst ongelukkig." Wat hem betreft zouden ze de geplande gesprekken 'open ingaan'. Bovendien ontkent hij ooit te hebben gezegd geen vierde wethouder meer te willen. "Dus ik sta hiervan te kijken."

'Totale chaos'

Ook de oppositie zou bij de gesprekken aansluiten. "Jeetje, totale chaos", reageert Marcel Bekkers (CDA) op het vallen van de coalitie. Hij is bang dat de gemeente nu onbestuurbaar wordt. "Jammer dat ik het via Twitter moet vernemen", zegt Danielle van Bentem (GemeenteBelangen). Ook zij is in de veronderstelling nog met elkaar in gesprek te zijn.

Toch blijft D66-fractievoorzitter Daniëlle Bondt bij het standpunt dat er al zorgvuldig overleg is gevoerd met alle betrokkenen. In het gesprek dat nog gepland staat, was volgens haar het uitgangspunt dat er met drie wethouders verder zou worden gegaan. De voormalig coalitiepartners hebben zich volgens Bondt niet uit willen spreken voor een vierde wethouder. "Dus laat ze die gesprekken maar naar eigen goeddunken voeren en kijken bij wie ze aankloppen voor een samenwerking."

Alles ligt open

Wat er nu gaat gebeuren in de Renkumse politiek? Alle partijen laten weten dat nu eigenlijk alle opties openliggen. Of er ook met D66 doorgegaan kan worden? "Wie weet, maar dit helpt niet mee", meent VVD'er Hoge.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Renkum

 • Inwoners van Renkum gaan veel meer belasting betalen

  09 november 2020
  RENKUM - De Renkumse inwoner gaat volgend jaar fors meer belasting betaling. Met een totale verhoging van ruim 21 procent op de onroerende zaakbelasting (ozb) voor huizenbezitters wil de gemeente 1,5 miljoen euro ophalen. Dat kost een burger met een woning van rond de 300.000 euro jaarlijks zo'n 68 euro extra.
 • Buurtbewoners zijn 'rottende, chemische stank' van fabriek helemaal beu

  27 oktober 2020
  RENKUM - Het raam van de werkkamer zet Marion Blees niet open in haar Renkumse woning. Dat komt door de vieze geur die papierfabriek Parenco verspreidt. Hoe erg die is? Daar moet onderzoek snel duidelijkheid over geven.
 • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

  24 september 2020
  RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
 • Coalitie in Renkum valt, D66 trekt de stekker eruit

  07 september 2020
  RENKUM - D66 heeft maandagmiddag de samenwerking opgezegd met coalitiepartners VVD, GroenLinks en PvdA. Hun wethouder Jasper Verstand liet onlangs weten zijn functie neer te leggen en D66 wilde hem vervangen. Dat zouden de andere partijen niet gewild hebben. En dus trekken de sociaal-liberalen de stekker eruit. Maar de overige fracties hebben een hele andere lezing van de gang van zaken.
 • Vervangen wethouder is te duur, vindt Renkumse oppositie

  22 juli 2020
  RENKUM - De opgestapte Renkumse wethouder Jasper Verstand moet niet worden vervangen, vinden oppositiepartijen GemeenteBelangen, CDA en PRD. Dat kost te veel geld, menen zij. Ook zegt de oppositie dat het gemeentebestuur, gezien haar moeilijke financiële positie, financiële verantwoordelijkheid zou moeten nemen. Dat stellen de partijen in een brief aan D66, de partij van Verstand.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend