Logo De Belofte

RENKUM - D66 heeft maandagmiddag de samenwerking opgezegd met coalitiepartners VVD, GroenLinks en PvdA. Hun wethouder Jasper Verstand liet onlangs weten zijn functie neer te leggen en D66 wilde hem vervangen. Dat zouden de andere partijen niet gewild hebben. En dus trekken de sociaal-liberalen de stekker eruit. Maar de overige fracties hebben een hele andere lezing van de gang van zaken.

Het aanstellen van een sterke, nieuwe wethouder was voor D66 van groot belang. Renkum staat volgens hen namelijk voor grote uitdagingen op het gebied van onder meer financiën, zorg, lokale voorzieningen en de toekomst als Airborne-gemeente. Ook burgemeester en wethouders zouden zich achter dat standpunt hebben geschaard, beweren zij. Maar daar dachten de fracties van VVD, GroenLinks en PvdA anders over, stelt D66.

Zie ook: Wethouder Renkum vertrekt na zes jaar

Daarmee houden die partijen zich volgens hen niet aan de coalitieafspraken en belemmeren zij een sterk bestuur. Een 'onwerkbare situatie'.

'Onverantwoordelijk en ongelukkig'

Maar dat zien de andere fracties anders. Op uitnodiging van GroenLinks zou er volgende week een eerste gesprek gepland staan tussen alle fractievoorzitters. Aanleiding was onder meer een brief van de oppositiepartijen die stelden een nieuwe wethouder te duur te vinden. "Eerst zouden we daarbij informatie vergaren", legt Eveline Vink (GroenLinks) uit. "Vervolgens standpunten delen en uiteindelijk samen proberen tot een gedragen besluit te komen." Wij weten niet beter dan dat die afspraak nog gepland staat, vult Tom Erkens (PvdA) aan.

"Een hele slechte timing", vindt VVD-fractievoorzitter Wouter Hoge. "Onverantwoordelijk en hoogst ongelukkig." Wat hem betreft zouden ze de geplande gesprekken 'open ingaan'. Bovendien ontkent hij ooit te hebben gezegd geen vierde wethouder meer te willen. "Dus ik sta hiervan te kijken."

'Totale chaos'

Ook de oppositie zou bij de gesprekken aansluiten. "Jeetje, totale chaos", reageert Marcel Bekkers (CDA) op het vallen van de coalitie. Hij is bang dat de gemeente nu onbestuurbaar wordt. "Jammer dat ik het via Twitter moet vernemen", zegt Danielle van Bentem (GemeenteBelangen). Ook zij is in de veronderstelling nog met elkaar in gesprek te zijn.

Toch blijft D66-fractievoorzitter Daniëlle Bondt bij het standpunt dat er al zorgvuldig overleg is gevoerd met alle betrokkenen. In het gesprek dat nog gepland staat, was volgens haar het uitgangspunt dat er met drie wethouders verder zou worden gegaan. De voormalig coalitiepartners hebben zich volgens Bondt niet uit willen spreken voor een vierde wethouder. "Dus laat ze die gesprekken maar naar eigen goeddunken voeren en kijken bij wie ze aankloppen voor een samenwerking."

Alles ligt open

Wat er nu gaat gebeuren in de Renkumse politiek? Alle partijen laten weten dat nu eigenlijk alle opties openliggen. Of er ook met D66 doorgegaan kan worden? "Wie weet, maar dit helpt niet mee", meent VVD'er Hoge.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Renkum

 • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

  24 september 2020
  RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
 • Coalitie in Renkum valt, D66 trekt de stekker eruit

  07 september 2020
  RENKUM - D66 heeft maandagmiddag de samenwerking opgezegd met coalitiepartners VVD, GroenLinks en PvdA. Hun wethouder Jasper Verstand liet onlangs weten zijn functie neer te leggen en D66 wilde hem vervangen. Dat zouden de andere partijen niet gewild hebben. En dus trekken de sociaal-liberalen de stekker eruit. Maar de overige fracties hebben een hele andere lezing van de gang van zaken.
 • Vervangen wethouder is te duur, vindt Renkumse oppositie

  22 juli 2020
  RENKUM - De opgestapte Renkumse wethouder Jasper Verstand moet niet worden vervangen, vinden oppositiepartijen GemeenteBelangen, CDA en PRD. Dat kost te veel geld, menen zij. Ook zegt de oppositie dat het gemeentebestuur, gezien haar moeilijke financiële positie, financiële verantwoordelijkheid zou moeten nemen. Dat stellen de partijen in een brief aan D66, de partij van Verstand.
 • Warmtebedrijf Ede: '5000 huishoudens gaan over op aardwarmte'

  21 april 2020
  RENKUM - De aardwarmtecentrale die in Renkum moet komen, gaat ook warmte leveren aan het warmtenet in Ede. Dat hebben Warmtebedrijf Ede en Aardwarmte in de Vallei afgesproken. 5000 woningen kunnen zo aardgasvrij gemaakt worden.
 • Minister komt niet met geld voor jeugdzorg over de brug, Gelderse wethouders teleurgesteld

  18 november 2019
  RENKUM - 'Doodzonde', zegt wethouder Marinka Mulder van Renkum. 'Het is wachten op een nieuw kabinet tot we echt verder kunnen werken aan de jeugdzorg.' De belangrijkste vraag van de gemeenten aan minister Hugo de Jonge was extra geld. Maar die toezegging kwam er maandag tijdens het debat over de jeugdzorgtekorten in de Tweede Kamer niet.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

  23 oktober 2020
  ARNHEM - Alle Arnhemmers vanaf 13 jaar met een laag inkomen, krijgen de komende weken twee gratis mondkapjes thuisgestuurd. Het Arnhemse modelabel Fraenck gaat ze maken, cliënten van zorgverlener Siza pakken ze in en medewerkers van Scalabor verzenden de mondmaskers.
 • Centrum Borculo krijgt flinke opfrisser

  22 oktober 2020
  BORCULO - Het centrum van Borculo krijgt de komende jaren een flinke opfrisser. Ondernemers en inwoners uit Borculo hebben de afgelopen maanden zelf een manifest geschreven met de titel Leef! in Borculo. Hierin staan plannen om hun centrum aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur van Berkelland is enthousiast en wil 2,5 miljoen euro bijdragen.
 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend