Logo De Belofte

APELDOORN - "Als er zich geen gekke dingen voordoen, verwacht ik geen grote verliezen of uitnamen uit de reserves." Dat zegt de Apeldoornse wethouder Detlev Cziesso. "Ik kijk met een gerust hart naar 2021." Maar in plaats van een paar miljoen in de plus, zal de rekening onder aan de streep toch negatief uitkomen voor de gemeente.

De gemeenteraad besprak de zogenoemde tussenrapportage over de begroting van dit jaar. Daar zei Cziesso dat hij, ondanks de corona, 'met vertrouwen kijkt naar dit jaar en komend jaar. Maar met garanties tot aan de deur'. "Want ook ik heb geen glazen bol", geeft hij toe. Voor 2020 verwacht de gemeente een tekort van 5 ton.

Corona slaat geen gat

Apeldoorn denkt dat het tekort op het budget voor uitkeringen (BUIG) dit jaar met 1,2 miljoen euro zal toenemen, door de coronamaatregelen. "Afhankelijk van de toename van het aantal uitkeringen en de hoogte van de compensatie door het Rijk, loopt dit tekort mogelijk verder op", is te lezen in een gemeentestuk.

Desondanks verwacht wethouder Cziesso 'iets dat behapbaar is voor de toekomst', mede omdat hij vertrouwen heeft in wat de Rijksoverheid financieel bijdraagt en nog gaat bijdragen. Daardoor zal corona geen te grote happen uit de begroting 2020 nemen.

Bijdragen Den Haag

Eind dit jaar hoopte Apeldoorn eigenlijk 3 miljoen euro in de plus te eindigen. Maar door de coronacrisis is de balans voorlopig geëindigd op -0,5 miljoen. Dat het tekort niet verder oploopt, is dus te danken aan die budgetten die Den Haag beschikbaar stelt, zegt Cziesso.

Zo maakt Apeldoorn zich op voor een nieuw steun- en herstelpakket vanuit het Rijk, dat tussen de 1,5 en 2,5 miljoen euro zal bedragen. Hoeveel dit definitief is, wordt snel duidelijk.

 

 

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend