Logo De Belofte

ARNHEM - Bij de Arnhemse abortuskliniek aan de Sonsbeeksingel moet een 'bufferzone' tegen demonstranten komen, als het aan GroenLinks ligt. De zone moet voorkomen dat vrouwen persoonlijk door actievoerders worden aangesproken. "Baas in eigen buik, óók anno 2020", stelt raadslid Maud Dolsma.

Zij vindt dat vrouwen het abortusproces in alle rust moeten kunnen ondergaan. "Zonder gehinderd te worden." Aan het recht op demonstratie wil Dolsma niet tornen. "Dat mag, maar van een afstandje."

Geen demonstratierecht

Dolsma wijst op een uitspraak van de rechtbank, die onlangs oordeelde dat het aanspreken van deze vrouwen om ze op andere gedachten te brengen niet onder het demonstratierecht valt. Daar mogen gemeenten tegen optreden.

Ook bij de Arnhemse abortuskliniek zijn er vaste groepen die demonstreren, weet Dolsma. Vrouwen zouden daarbij regelmatig worden aangesproken. Het raadslid heeft het college gevraagd hoe het de situatie op wil pakken. Mochten die antwoorden niet naar tevredenheid zijn, zal ze zelf met een voorstel komen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Winkelaanbod Steenstraat moet diverser: 'Wel erg veel kappers en telefoonzaken'

  24 juni 2021
  ARNHEM - Wethouder Jan van Dellen is bezig om de invulling van het type winkels dat zich in de Arnhemse Steenstraat vestigt meer te reguleren. Dat liet hij woensdagavond weten na een voorstel van DENK Verenigd Arnhem.
 • Minder parkeerboetes voor maaltijdbezorgers, wethouder wil er niets van weten

  24 juni 2021
  ARNHEM - Wethouder Roeland van der Zee is niet van plan zijn handhavers opdracht te geven minder parkeerboetes uit te schrijven wanneer maaltijdbezorgers van Arnhemse horeca in overtreding zijn. Dat liet hij woensdagavond weten na een voorstel van DENK Verenigd Arnhem dat aandacht vraagt voor de ondernemers die soms wel twee keer binnen een dag bekeurd zouden worden.
 • Marcouch laat regenboogvlag wapperen na EK-rel

  23 juni 2021
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft woensdag de regenboogvlag laten hijsen bij het Arnhemse stadhuis. Hij doet dit als reactie op de rel die tijdens het EK voetbal is ontstaan.
 • 'We geven onze droom op', groot deel van woonboten uitgekocht

  23 juni 2021
  ARNHEM - Tien van de vijftien woonboten in de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk in Arnhem zijn daar inmiddels uitgekocht door de gemeente. Voor twee boten betekent dat een verplaatsing, de overige gaan een onderkomen aan wal zoeken. Wat dat tot nu toe heeft gekost, wil de gemeente niet zeggen. Met de resterende vier eigenaren van vijf woonboten zijn nog gesprekken over een oplossing.
 • Tientallen bekeuringen uitgedeeld op eerste dag afsluiting Rijnkade

  22 juni 2021
  ARNHEM - Het verbod voor auto's op de Rijnkade en een deel van de Boterdijk heeft op de eerste dag 37 bekeuringen opgeleverd. Verkeer dat zonder geldige reden de kade betrad werd geattendeerd op de nieuwe verkeersborden, kreeg een boete en kon vervolgens omkeren. De regels zijn bedoeld om straatraces en overlast door alcohol, drugs en lachgas tegen te gaan.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend