Logo De Belofte

WIJCHEN - Eerder dit jaar wist Wijchen de beruchte 'witte boerderij' te verkopen voor 320.000 euro, ruim 840.000 minder dan de koopprijs. Hoewel de wethouder blij is dat het pand na jaren van leegstand eindelijk verkocht is, steekt het wel dat de belastingbetaler op moet draaien voor het verlies.

De gemeente kocht de witte boerderij in 2011 om een rotonde bij de Schoenaker/Bijsterhuizen te kunnen bouwen. Dat kostte Wijchen zo'n 1,16 miljoen euro, bijna vier ton meer dan de taxatiewaarde van het pand. Omdat oud-wethouder Piet de Bruijn de transactie destijds afhandelde met een oud-fractielid, stelde de Rekenkamercommissie dat de schijn van een belangenverstrengeling werd gewekt. Reden voor de politicus om op te stappen.

Sindsdien stond het pand leeg, tot de gemeente het eerder dit jaar voor 320.000 euro wist te verkopen aan Dierenartspraktijk Wijchen. Dat is voor zowel het college als raadsleden een flinke opluchting, maar het verlies van ruim 840.000 euro is toch pijnlijk. "De woonbestemming is van het gebouw afgehaald. Dat drukt de waarde naar beneden", reageert wethouder Nick Derks. "Maar het gaat natuurlijk wel om belastinggeld, dat is schrijnend. Ik ben in ieder geval blij dat we dit hoofdstuk nu eindelijk kunnen sluiten. Het gebouw is in goede handen: de dierenarts heeft het mooi opgekapt."

'Vervelend voor de inwoner'

Het prijsverschil van 840.000 komt uiteindelijk neer op 21 euro verlies per inwoner. Dat vinden raadsleden zuur, maar ook als het aan hen ligt is het dossier nu afgehandeld. "De kosten waren natuurlijk al gemaakt met de aankoop van de boerderij", stelt Twan van Bronckhorst, fractievoorzitter van Kernachtig Wijchen. "Met dat geld hadden we ook andere leuke dingen kunnen doen. Dat is vervelend voor de inwoner, maar we begrijpen de keuze. Onze partij zal hier verder geen groot punt van maken."

"Er is van iets ontzettend lelijks, iets heel moois gemaakt. De nieuwe boerderij ziet er fantastisch uit. Het is jammer van de lagere verkoopprijs, maar de aankoop van het pand was wel echt nodig om de verkeerssituatie daar te verbeteren", voegt Peter Gatzen toe, fractievoorzitter van de PvdA.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Björn Derksen opnieuw lijsttrekker van CDA Wijchen

  27 september 2021
  WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
 • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

  01 september 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
 • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

  17 augustus 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
 • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

  09 juli 2021
  WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend