Logo De Belofte

DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.

“Het is dikke stroop waar we doorheen moeten zwemmen”, zegt Boumans. “Het lijkt er nu op dat we een technisch haalbare oplossing hebben, die ook tegen overzichtelijke kosten realiseerbaar is. We moeten nog een aantal juridische aspecten uitzoeken en er moet nog een check komen of de techniek elders zo beproefd is als wij denken. Dit zou betekenen dat we binnen afzienbare tijd kunnen beginnen met het oplossen van dit probleem.”

Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder. 



Tijdens een raadsvergadering in oktober 2019 gaf de burgemeester al aan om de vaten zo snel mogelijk veilig te stellen. Daarbij noemde Boumans een container waarin de vaten geplaatst kunnen worden, zodat er geen vloeistof doorheen kan, om het daarna te verbranden.

Nu noemt de burgemeester begin september als streeftermijn. “Dat hangt ook samen met de aansprakelijkheid en of de rekening betaald kan worden”, zegt Boumans. “Dat zijn de vragen die we de komende weken beantwoord willen hebben en gesprekken over hebben met betrokken partijen. We zitten er bovenop.” 

PFOS stoffen met water scheiden

Door het water te scheiden met de giftige PFOS-stoffen zegt de gemeente de kosten te kunnen drukken. “Deze oplossing is naar onze verwachting goedkoper dan een miljoen”, zegt Boumans. “Het gaat nog steeds om heel veel geld en dat is ook de reden waarom we nu eerst kijken waar we de rekening naar toe kunnen brengen.”

Boumans denkt hierbij aan om de eigenaar van Rutgers Milieu BV aansprakelijk te stellen. “Maar we kijken ook naar anderen, omdat het een groot vraagstuk is. Het zijn kosten die anders bij de samenleving terecht komen en dat is eigenlijk het laatste wat we willen.”

Verhuurder trok meerdere malen aan bel

Reinoud Arts, eigenaar van het terrein, verhuurde het stuk grond aan Rutgers Milieu. Naar eigen zeggen heeft hij meerdere malen aan de bel getrokken bij Rutgers Milieu, de gemeente en de omgevingsdienst om het opruimen van de vaten te versnellen. “Ik heb zelf milieurapporten laten maken en het juridisch traject ingezet, maar vanuit de gemeente komt geen enkel initiatief”, zegt Arts.

Hij vindt dat er veel te laat wordt ingegrepen nu de bodem al compleet verontreinigd is. “De gemeente heeft zelf een bodemonderzoek laten doen tussen de bomen aan de achterkant van terrein. Daarbij hebben ze geconstateerd dat de toegestane waardes ruim zijn overschreden. We zijn inmiddels een jaar verder en er is nog steeds niets gebeurd”, aldus Arts.

'Geen indicatie dat we ons zorgen hoeven te maken'

De gemeente heeft de GGD gevraagd om nogmaals een advies uit te brengen over de schade voor de volksgezondheid. “Op dit moment is er geen indicatie dat we ons zorgen hoeven te maken”, zegt Boumans. “De betrokken deskundigen geven aan dat de lekkage niet dusdanig is dat we ons op dat punt zorgen hoeven te maken. De hoeveelheden zijn zo minimaal dat het niet de verwachting is dat het een gevaar oplevert.”

Ook een woordvoerder van het waterschap Rijn en IJssel geeft aan dat er geen gevaar bestaat voor de Oude IJssel die vlak langs het terrein loopt. “We hebben uit voorzorg een straatkolk op het terrein afgesloten.”

'Waarom is er niet meteen opgetreden'?

De fractie van GroenLinks Doetinchem, die onlangs vragen heeft gesteld over de kwestie, vindt dat de urgentie van het opruimen van de vaten omhoog moet. “In november 2011 is al de eerste overtreding geconstateerd door de provincie”, zegt fractievoorzitter Karen Kamps. “Waarom er is toen niet meteen opgetreden? Als er vanaf het begin handhavend was opgetreden had het financieel veel gescheeld, maar ook voor het milieu en de risico’s van de volksgezondheid.”

Zowel Kamps als Arts vinden dat de omgevingsdienst, die overtredingen en ook lekkende vaten heeft vastgesteld, in een veel eerder stadium had moeten optreden. Zo werd tijdens een bodemonderzoek van de Rouwmaatgroep in opdracht van de omgevingsdienst in september 2019 geconstateerd dat schuimend vloeistof het perceel afstroomt het bosperceel van de Wehlse Broeklanden in.

Resultaat van het onderzoek is dat er sprake is van sterk verhoogde PFAS-verbindingen in de grond en afvalwater die waarschijnlijk afkomstig zijn van de lekkende vaten. “Als je dit soort overtredingen constateert, moet je er iets aan doen. Je kijkt eerst naar de milieuschade en daarna pas naar een structurele oplossing en wie de rekening gaat betalen”, zegt Kamps.

Kritisch kijken naar rol van verschillende partijen

Ook Boumans wil kritisch kijken naar de rol van diverse partijen bij het controleren en handhaven van de verschillende milieuovertredingen. “Onze focus ligt nu op het veilig stellen van de spullen die nog op het terrein staan. De vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren en wie welke rol daarin heeft gespeeld komt daarna ongetwijfeld aan de orde.”

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

  • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

    08 augustus 2021
    DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
  • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

    15 juni 2021
    DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
  • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

    27 mei 2021
    DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
  • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

    04 mei 2021
    DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
  • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

    07 april 2021
    DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend