Logo De Belofte

WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."

Het terras van Café Zus in Wijchen is afgelopen donderdag gesloten. Volgens de gemeente zaten mensen 'schouder aan schouder', maar de kroegbaas weet niet precies wat er fout is gegaan.

"Je tast een beetje in het duister. We hebben besloten om de deuren de komende tijd helemaal te sluiten, omdat we bang zijn dat ze iets nieuws vinden”, begint Alex Straver, eigenaar van Café Zus. “Het terras is nu verboden terrein, mensen mogen er niet eens een sigaretje roken."

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Twee boa's en twee fietsagenten waren ter plekke om de boel op slot te gooien. Later voegde een politiewagen zich aan de formatie toe om, zoals de gemeente aangeeft, een 'dreigende situatie' te voorkomen. "De aanwezigheid van die politiemacht vond ik echt een zware belediging voor ons personeel en alle gasten. De handhavers deden net alsof de situatie helemaal de klauwen uit was gelopen", klaagt de eigenaar.

'Afstand houden onmogelijk'

Op 22 juli ontving Straver al een eerste, officiële waarschuwing van Hubert Bruls, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. "Meerdere overtredingen werden geconstateerd bij controles door politie en boa’s. Ook na de schriftelijke waarschuwing. Daarop heeft de voorzitter besloten om het terras te sluiten", reageert de gemeente Wijchen. "Bezoekers hielden onvoldoende afstand en er waren gasten die geen zitplaats hadden, maar bij elkaar stonden op het terras."

De kroegbaas heeft vanwege de waarschuwing naar eigen zeggen een beveiliger ingehuurd, om de regels fatsoenlijk te handhaven. Toch ging het weer fout. "We waren die avond zelf ook verrast door het aantal gasten. Mensen konden geen afstand houden."

Die anderhalve meter blijft lastig, stelt hij. "Mensen lopen naar de wc, of maken even een praatje met elkaar in de wandelgangen. Dat is niet te voorkomen. Daar zeggen we uiteraard wel iets van, maar als er dan net een politiebusje voorbijrijdt, krijgen wij de volgende dag een berichtje van de lokale boa."

Coronaproof terras

Binnenkort mag de kroegbaas een plan voor een nieuw, coronaproof terras indienen bij de gemeente, waarin hij moet uitleggen hoe de regels voortaan wél worden nageleefd. Wanneer hij dat kan doen, weet Straver nog niet. "Ik hoop ergens deze week weer te openen, misschien met een hoog terras. Dat is wellicht een stuk veiliger."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Raadsleden in de clinch over fusie: ‘Dit is machtsmisbruik’

  22 september 2020
  DRUTEN - Alle kiesgerechtigden in Druten worden via een enquête om hun mening gevraagd over de fusie met Wijchen, zo besluit de gemeenteraad. Maar niet iedereen is het eens met de manier waarop die beslissing is genomen. “Dit is een voorstel van ons, dat nu wordt gekaapt door de grootste partij”, klaagt Welzijn Druten.
 • Eerder recyclede ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • Wijchen zet in op ondernemen en ontdekken

  16 september 2020
  WIJCHEN - De komende tijd gaat de Wijchense gemeente zich op economisch en toeristisch gebied focussen op het ‘ondernemen en ontdekken’. Dit is gebleken uit de collegevergadering van afgelopen dinsdag. Hier zijn visies vastgesteld die de ontwikkeling van Wijchen omschrijven tot 2030. Deze zijn nog niet zeker, dit wordt beslist tijdens de gemeenteraadsvergadering eind volgende maand.
 • Iedereen mag meepraten over fusie Wijchen-Druten

  16 september 2020
  WIJCHEN - Wat vindt de Wijchenaar van een fusie met Druten? Dat blijkt binnenkort uit een enquête die verstuurd wordt naar alle kiesgerechtigden van de gemeente. Dat voorstel werd dinsdag unaniem gesteund door de Wijchense raad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend