Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem wil haar welzijnswerk anders organiseren. Dat moet structureel ruim een half miljoen euro per jaar besparen, stelt het college voor. Functies moeten worden gecombineerd en er wordt meer gekeken naar de daadwerkelijke behoefte.

Welzijnswerk betekent in dit geval alle voorzieningen die bijdragen aan een 'sterke sociale basis' en door de gemeente worden bekostigd. Dat is een breed begrip waar onder meer de sociale wijkteams, sportverenigingen, zorgaanbieders, huisartsen, scholen en culturele instellingen onder vallen. Alles met als doel dat mensen goed samen kunnen leven en meedoen in de maatschappij. Daarbij kun je denken aan ontmoetingsplekken of preventief jongerenwerk.

Functies combineren

Het voorstel spreekt van slimme combinaties van functies en voorzieningen om de besparing mogelijk te maken. Het werk zou meer dan nu vanuit de 'behoeften in de wijken' moeten komen. Er moet meer ingezet worden op preventie, waar de komende drie jaar eenmalig 200.000 euro per jaar voor wordt uitgetrokken. Daarmee moet gebruik van zwaardere zorgvormen worden voorkomen.

"Niet heel concreet", vindt CDA-fractievoorzitter Klaartje van Dillen de plannen. "Zo kun je geen afspraken maken met het werkveld."

'Genoeg andere uitdagingen'

Goed welzijnswerk moet wat Mattijs Loor (D66) betreft voorop staan. "Een eventuele besparing komt op de tweede plaats." Dat kan volgens hem alleen als het aansluit bij zorg, onderwijs, vrijwilligersinitiatieven en het veiligheidsbeleid. "Als we daarmee op termijn kosten besparen is dat mooi meegenomen, want er zijn genoeg andere uitdagingen waar we het geld voor kunnen gebruiken."

'Rechtse hakblok'

"Precies wat je van dit knetterrechtse college mag verwachten", meent SP-voorman Gerrie Elfrink. "Hier wordt gewoon wéér een bezuiniging op mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben voorgesteld." Volgens hem zien Arnhemmers na 'ongekende bezuinigingen' op zorg voor ouderen en kinderen nu ook welzijn op het 'rechtse hakblok' liggen. "Het verhullende taalgebruik vol mooie en vage woorden verandert daar niets aan."

Het college wil na de zomer in gesprek met de gemeenteraad over de plannen. Die moeten vanaf volgend jaar 200.000 euro opleveren, oplopend tot ruim een half miljoen euro. Het totale budget bedraagt rond de 13 miljoen euro per jaar, becijfert de gemeente.

Zie ook: Deel jeugdzorgmaatregelen van tafel; Arnhem moet eerst met visie komen

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend