Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem wil haar welzijnswerk anders organiseren. Dat moet structureel ruim een half miljoen euro per jaar besparen, stelt het college voor. Functies moeten worden gecombineerd en er wordt meer gekeken naar de daadwerkelijke behoefte.

Welzijnswerk betekent in dit geval alle voorzieningen die bijdragen aan een 'sterke sociale basis' en door de gemeente worden bekostigd. Dat is een breed begrip waar onder meer de sociale wijkteams, sportverenigingen, zorgaanbieders, huisartsen, scholen en culturele instellingen onder vallen. Alles met als doel dat mensen goed samen kunnen leven en meedoen in de maatschappij. Daarbij kun je denken aan ontmoetingsplekken of preventief jongerenwerk.

Functies combineren

Het voorstel spreekt van slimme combinaties van functies en voorzieningen om de besparing mogelijk te maken. Het werk zou meer dan nu vanuit de 'behoeften in de wijken' moeten komen. Er moet meer ingezet worden op preventie, waar de komende drie jaar eenmalig 200.000 euro per jaar voor wordt uitgetrokken. Daarmee moet gebruik van zwaardere zorgvormen worden voorkomen.

"Niet heel concreet", vindt CDA-fractievoorzitter Klaartje van Dillen de plannen. "Zo kun je geen afspraken maken met het werkveld."

'Genoeg andere uitdagingen'

Goed welzijnswerk moet wat Mattijs Loor (D66) betreft voorop staan. "Een eventuele besparing komt op de tweede plaats." Dat kan volgens hem alleen als het aansluit bij zorg, onderwijs, vrijwilligersinitiatieven en het veiligheidsbeleid. "Als we daarmee op termijn kosten besparen is dat mooi meegenomen, want er zijn genoeg andere uitdagingen waar we het geld voor kunnen gebruiken."

'Rechtse hakblok'

"Precies wat je van dit knetterrechtse college mag verwachten", meent SP-voorman Gerrie Elfrink. "Hier wordt gewoon wéér een bezuiniging op mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben voorgesteld." Volgens hem zien Arnhemmers na 'ongekende bezuinigingen' op zorg voor ouderen en kinderen nu ook welzijn op het 'rechtse hakblok' liggen. "Het verhullende taalgebruik vol mooie en vage woorden verandert daar niets aan."

Het college wil na de zomer in gesprek met de gemeenteraad over de plannen. Die moeten vanaf volgend jaar 200.000 euro opleveren, oplopend tot ruim een half miljoen euro. Het totale budget bedraagt rond de 13 miljoen euro per jaar, becijfert de gemeente.

Zie ook: Deel jeugdzorgmaatregelen van tafel; Arnhem moet eerst met visie komen

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Marcouch furieus over bedreiging van agent

  29 april 2021
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft geen goed woord over voor de filmpjes van een agent die viral gaan omdat hij geweld zou hebben gebruikt om bezoekers dinsdag het Sonsbeekpark uit te krijgen. Bij de rondgestuurde filmpjes staan teksten waarin de diender bedreigd wordt en zijn mensen openlijk op zoek naar zijn huisadres. "Kwaadaardig, onacceptabel en bovendien strafbaar", stelt Marcouch.
 • Burgemeester Arnhem tevreden over handhaving na koningsdagincidenten

  28 april 2021
  ARNHEM - Tijdens Koningsdag waren er in Arnhem meerdere incidenten op verschillende plekken. Een demonstratie op de Markt trok veel meer bezoekers dan afgesproken, voetbalhooligans wilden de stad bezoeken om te knokken met de harde kern van Vitesse en het Sonsbeekpark moest worden ontruimd omdat feestvierders lak hadden aan de coronaregels. Wel is burgemeester Ahmed Marcouch zeer tevreden over de handhaving.
 • Binnenstad klaar voor bezoekersstroom: 'Ik heb zin om weer op een terrasje te zitten'

  28 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse binnenstad is klaar voor de versoepelde winkelopeningen en terrasbezoeken, die vanaf vandaag weer mogelijk zijn. Wethouder Jan van Dellen denkt dat de stad de toestroom van bezoekers op een corona-verantwoorde manier aankan. "We stoffen het plan van vorig jaar af", vertelt hij. Toen ging de opening na de lockdown volgens hem ook 'best goed'.
 • Miljoenentekort op afval door diftar en corona

  27 april 2021
  ARNHEM - De gemeente Arnhem kwam afgelopen jaar miljoenen tekort op de rekening voor afvalverwerking. Of dat toe te schrijven is aan corona of het nieuwe systeem waarbij moest worden betaald per afvalzak, diftar, is moeilijk te zeggen. De gemeente houdt het alles bij elkaar ongeveer op fifty-fifty.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend