Logo De Belofte

NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.

In 2019 werd voor het Openbaar Ministerie (OM) de zogeheten 'output-financiering' geïntroduceerd, schrijft regioburgemeester Bruls mede namens justitie, politie en de rechtbankpresidenten van Oost-Nederland aan minister Ferd Grapperhaus. Deze 'prestatiebekostiging' zou niet resulteren in optimale keuzes in de aanpak van veiligheidsvraagstukken. "Integendeel zelf", menen de briefschrijvers.

Bekijk het interview met burgemeester Hubert Bruls. De tekst gaat daaronder verder.

"Het grootste probleem is dat rechtbanken, het OM en de politie andere beloningen en afspraken hebben", verduidelijkt Bruls tegenover Omroep Gelderland. "Daardoor zijn er in die samenwerking verschillende prikkels." Dat is jammer, meent Bruls. "Want je moet juist goed samenwerken en doen wat het meest effectief is om die boef te pakken, slachtoffers te helpen en mensen te beschermen."

'Heeft samenleving meer aan'

Zo ziet Bruls dat het financieel meer loont om een heleboel kleine dieven aan te pakken en te beboeten. "Ook al hebben ze maar een diefstal van 20 of 30 euro gepleegd." Hoewel die mensen volgens de burgervader wel voor hun daden moeten opdraaien, kun je die soms beter op het goede pad brengen door duidelijk te maken wat hun daad betekent voor een winkelier. Daar heeft de samenleving meer aan, ziet Bruls.

"Maar als justitie afgerekend wordt op het aantal rechtszaken dat zij aanbrengt, dan is het dus lonender om ook in dat soort kleine misdaden heel veel tijd te stoppen en deze naar de rechter te brengen", constateert de regioburgemeester. "Dat is niet wat we moeten willen."

'Forse verandering'

De nieuwe kabinetsformatie van volgend jaar is volgens Bruls het juiste moment om daar verandering in te brengen. "Dat is wel een forse verandering, die vraagt om een andere manier van werken van alle partijen."

Ook stipt Bruls aan dat het geld dat nu van criminelen wordt afgepakt, rechtstreeks naar de schatkist van de minister gaat. "Daar zien wij als gemeente geen stuiver van." Mensen denken volgens Bruls dat gemeenten er belang bij hebben om hennepplantages te ontmantelen of boetes uit te delen. "Forget it", benadrukt hij. Het geld dat je ophaalt, moet je volgens Bruls ook verdelen over de verschillende partners. "Zodat iedereen gestimuleerd wordt om de kosten te maken. Want criminaliteit bestrijden kost natuurlijk geld."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth, Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Uitspraken Bruls over horecasluitingen creëerden onrust'

  11 september 2020
  NIJMEGEN - Zijn achterban is angstig, vertelt Dennis Dekkers, voorzitter van Nijmeegse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Burgemeester Hubert Bruls sloot inmiddels meerdere Nijmeegse café's na het overtreden van de coronaregels en gaf aan dat er mogelijk meer volgen. De uitspraken van de burgemeester creëerden onrust, ziet Dekkers.
 • Zorgen in Nijmegen om verhoging uitstoot kankerverwekkend benzeen met 500%

  09 september 2020
  NIJMEGEN - Is het een bedreiging voor je gezondheid om er te wonen? Inwoners van wijken in Nijmegen-West zijn er niet gerust op. Heel veel verkeer, scheepvaart en zware industrie op steenworp afstand van je huis. De nieuwste zorg: toestemming die de asfaltcentrale in hun buurt kreeg om 500% meer van het kankerverwekkende benzeen uit te mogen stoten.
 • Stadspartij DNF doopt zichzelf om tot Stadspartij Nijmegen

  27 augustus 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse lokale politieke partij Stadspartij DNF heeft zichzelf omgedoopt tot Stadspartij Nijmegen. Dat laat de partij weten op haar website. Met de naamsverandering wil de partij haar exclusieve focus op Nijmegen extra benadrukken.
 • Gemeente Nijmegen gaat proberen ‘genderongelijkheid’ bij Basisregistratie Personen op te lossen

  25 augustus 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college is bereid om actie te ondernemen tegen genderongelijkheid bij inschrijving in de gemeentelijke Basisregistratie. Daar is volgens de fractie van GroenLinks sprake van ouderwetse standaarden die emancipatie niet ten goede komt. Zij stelden hier vragen over aan het college.
 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend