Logo De Belofte

ARNHEM - Vooralsnog kiest Arnhem ervoor om de twintigjarige stedenband met de Chinese stad Wuhan niet te verbreken. Een voorstel daartoe van DENK Verenigd Arnhem werd weggestemd. Veel partijen willen de evaluatie later dit jaar van wethouder Jan van Dellen afwachten.

Fractievoorzitter Yildirim Usta van DENK Verenigd Arnhem is verbolgen over de afwachtende houding van andere partijen. "Wat denken die fracties dat er uit die evaluatie gaat komen dan?", vraagt hij zich geërgerd af. Volgens Amnesty International worden de mensenrechten van Oeigoerse moslims 'heftig' geschonden in het Chinese gebied.

Grote delen van deze bevolkingsgroep met een moslimachtergrond zou vastzitten in heropvoedingskampen. De schattingen lopen uiteen van honderdduizenden tot meer dan een miljoen personen.

Zie ook: Situatie Oeigoeren blijft onbesproken tijdens Chinees bezoek aan Arnhem

'Krankzinnig regime'

"China is niet zomaar een land waar wij ons druk om maken", vervolgt Usta. "Er is sprake van systematische onderdrukking van minderheden en andersdenkenden." Volgens hem worden er 'roekeloos' misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. "Een humanitaire tragedie, dat is wat er aan de hand is." Er heerst een 'krankzinnig regime' dat meedogenloos te werk gaat, meent Usta. "Een beestachtige tirannie." Volgens de internationale gemeenschap is er inmiddels sprake van een demografische en culturele genocide, stelt hij.

"Tibet is gevallen. Hongkong raken we kwijt. Christenen worden vervolgd en de Oeigoerse identiteit wordt vernietigd." Verbreek de banden met China, is de oproep van Usta.

Een beetje 'kort door de bocht' vindt Guus van der Laak van Arnhem Centraal. Hij ziet liever een breder debat over het onderwerp. Leo de Groot van de Partij voor de Dieren vindt het juist op een mooi moment komen. "In een tijd waarin deglobalisering een belangrijk onderwerp is."

'Afwenden helpt niet'

Maar als je invloed wilt hebben op deze thema's helpt het niet om je af te wenden, meent CDA'er Klaartje van Dillen. Het verbreken van banden helpt volgens haar niet in het voeren van een goede dialoog.

GroenLinks twijfelt over de motie, maar wacht net als D66 en VVD op de 'grootschalige' evaluatie over de meerwaarde van internationale betrekkingen van wethouder Van Dellen. Daarin wordt de stedenband van Arnhem met Wuhan meegenomen. "Maar wij vinden mensenrechten een groot goed. En dat gaat daar niet goed", concludeert Van Dellen.

'Bedrijven hebben relaties'

Wel hebben veel Arnhemse bedrijven door de verbinding met Wuhan een relatie opgebouwd, geeft Van Dellen mee. "Het verbreken van die banden komt dan wel heel plotseling uit de lucht vallen." De overweging om de stedenband met Wuhan aan te gaan was dan ook vooral een economische, erkent de wethouder.

Wuhan maakte eerder dit jaar naam als de eerste stad ter wereld waar het coronavirus op grote schaal uitbrak. De stad in het oosten van China was daarom wekenlang afgegrendeld van de buitenwereld.

Zie ook: Geen Gelderse zakenreizen naar Wuhan om coronavirus

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Straatcoaches moeten jongeren op het rechte pad houden

  11 mei 2021
  ARNHEM - Door het inzetten van straatcoaches in de wijken Malburgen en Presikhaaf hoopt de gemeente criminaliteit en overlast onder de jongeren en jongvolwassenen weg te nemen. Daarmee wil Arnhem voorkomen dat de jeugd afglijd in ernstige criminaliteit.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Marcouch furieus over bedreiging van agent

  29 april 2021
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft geen goed woord over voor de filmpjes van een agent die viral gaan omdat hij geweld zou hebben gebruikt om bezoekers dinsdag het Sonsbeekpark uit te krijgen. Bij de rondgestuurde filmpjes staan teksten waarin de diender bedreigd wordt en zijn mensen openlijk op zoek naar zijn huisadres. "Kwaadaardig, onacceptabel en bovendien strafbaar", stelt Marcouch.
 • Burgemeester Arnhem tevreden over handhaving na koningsdagincidenten

  28 april 2021
  ARNHEM - Tijdens Koningsdag waren er in Arnhem meerdere incidenten op verschillende plekken. Een demonstratie op de Markt trok veel meer bezoekers dan afgesproken, voetbalhooligans wilden de stad bezoeken om te knokken met de harde kern van Vitesse en het Sonsbeekpark moest worden ontruimd omdat feestvierders lak hadden aan de coronaregels. Wel is burgemeester Ahmed Marcouch zeer tevreden over de handhaving.
 • Binnenstad klaar voor bezoekersstroom: 'Ik heb zin om weer op een terrasje te zitten'

  28 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse binnenstad is klaar voor de versoepelde winkelopeningen en terrasbezoeken, die vanaf vandaag weer mogelijk zijn. Wethouder Jan van Dellen denkt dat de stad de toestroom van bezoekers op een corona-verantwoorde manier aankan. "We stoffen het plan van vorig jaar af", vertelt hij. Toen ging de opening na de lockdown volgens hem ook 'best goed'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
 • Straatcoaches moeten jongeren op het rechte pad houden

  11 mei 2021
  ARNHEM - Door het inzetten van straatcoaches in de wijken Malburgen en Presikhaaf hoopt de gemeente criminaliteit en overlast onder de jongeren en jongvolwassenen weg te nemen. Daarmee wil Arnhem voorkomen dat de jeugd afglijd in ernstige criminaliteit.
 • Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek in de steigers

  11 mei 2021
  GROESBEEK - Deze maand wordt gestart met een grote restauratie van het dak van de Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek. Het betreft houtrotherstel, vervangen kilkepers, dakdekkerswerk, vervangen goten, verstevigen loopbruggen, extra hemelwaterafvoeren, stucwerk en schilderwerk.
 • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

  11 mei 2021
  ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend