Logo De Belofte

WIJCHEN - Tussen de Maas en de Waal een giga-gemeente vormen door vijf gemeenten samen te voegen. Bijna 300 vierkante kilometer en meer dan 120.000 inwoners groot. Een bizar plan? De grootste partij in de gemeenteraad van Wijchen ziet het als een serieuze optie.

In het Land van Maas en Waal zijn vergevorderde plannen voor een fusie van de gemeente Wijchen en de gemeente Druten. Een fusie zoals er al veel aan vooraf gingen in Gelderland.

Zie ook: Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los

En dat is hard nodig vinden ze bij Kernachtig Wijchen, een politieke partij die voorstander is van de fusie. "Kleine gemeentes redden het niet meer in Nederland op dit moment", zegt fractievoorzitter Twan van Bronkhorst.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De Wijchense partij volgt daarmee een trend die zich al lang laat zien. "200 jaar geleden waren er nog 2000 gemeentes in Nederland", schetst bestuurskundige Michiel de Vries van de Radboud Universiteit in Nijmegen. "En nu zijn er nog minder dan 350. En op een gegeven moment krijg je een provincie Gelderland met misschien zes, zeven gemeentes."

Druten is de eerste stap

Bij de grootste partij in Wijchen smaakt de fusie met Druten naar meer. Beuningen, Heumen en West Maas en Waal moeten in de toekomst ook maar opgaan in een giga-gemeente tussen Maas en Waal. Fractievoorzitter Van Bronkhorst (Kernachtig Wijchen): "We moeten één grote dorpengemeente maken waar we straks de toekomst mee in kunnen. En daar is Druten de eerste stap van."

De grootste partij in de kleine buurgemeente Beuningen - Beuningen Nu & Morgen - ziet helemaal niets in zo’n monstergemeente. "Zomaar heel Maas en Waal bij elkaar gooien, wat lost het op? Wat schieten we er met zijn allen mee op?", vraagt fractievoorzitter Eric van Ewijk van die partij zich hardop af. "Groot Maas en Waal, nee daar ben ik niet van. Nee, werk maar samen met elkaar in de regio. En dan kom het wel goed."

Er zijn nog grotere gemeenten

Maar een gemeente vanaf de grens met Limburg tot aan vlak voor Zaltbommel vinden ze bij de grootste partij van Wijchen een serieuze optie en totaal geen luchtfietserij. "Er zijn voorbeelden in de provincie die hebben laten zien dat het kan op deze schaal", beargumenteert Van Bronkhorst.

De gemeenten Barneveld, Bronckhorst en Ede zijn bijvoorbeeld nog groter. Bij iedere fusie komen dezelfde argumenten om te fuseren voorbij, al ontbreekt elke wetenschappelijke basis ervoor, stelt bestuurskundige Michiel de Vries: "Efficiëntie, effectiviteit, bestuurskracht, goedkoper. Er is geen bewijs voor, maar het zijn fantastische argumenten om het door te voeren."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Raadsleden in de clinch over fusie: ‘Dit is machtsmisbruik’

  22 september 2020
  DRUTEN - Alle kiesgerechtigden in Druten worden via een enquête om hun mening gevraagd over de fusie met Wijchen, zo besluit de gemeenteraad. Maar niet iedereen is het eens met de manier waarop die beslissing is genomen. “Dit is een voorstel van ons, dat nu wordt gekaapt door de grootste partij”, klaagt Welzijn Druten.
 • Eerder recyclede ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • Wijchen zet in op ondernemen en ontdekken

  16 september 2020
  WIJCHEN - De komende tijd gaat de Wijchense gemeente zich op economisch en toeristisch gebied focussen op het ‘ondernemen en ontdekken’. Dit is gebleken uit de collegevergadering van afgelopen dinsdag. Hier zijn visies vastgesteld die de ontwikkeling van Wijchen omschrijven tot 2030. Deze zijn nog niet zeker, dit wordt beslist tijdens de gemeenteraadsvergadering eind volgende maand.
 • Iedereen mag meepraten over fusie Wijchen-Druten

  16 september 2020
  WIJCHEN - Wat vindt de Wijchenaar van een fusie met Druten? Dat blijkt binnenkort uit een enquête die verstuurd wordt naar alle kiesgerechtigden van de gemeente. Dat voorstel werd dinsdag unaniem gesteund door de Wijchense raad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend