Logo De Belofte

WIJCHEN - Tussen de Maas en de Waal een giga-gemeente vormen door vijf gemeenten samen te voegen. Bijna 300 vierkante kilometer en meer dan 120.000 inwoners groot. Een bizar plan? De grootste partij in de gemeenteraad van Wijchen ziet het als een serieuze optie.

In het Land van Maas en Waal zijn vergevorderde plannen voor een fusie van de gemeente Wijchen en de gemeente Druten. Een fusie zoals er al veel aan vooraf gingen in Gelderland.

Zie ook: Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los

En dat is hard nodig vinden ze bij Kernachtig Wijchen, een politieke partij die voorstander is van de fusie. "Kleine gemeentes redden het niet meer in Nederland op dit moment", zegt fractievoorzitter Twan van Bronkhorst.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De Wijchense partij volgt daarmee een trend die zich al lang laat zien. "200 jaar geleden waren er nog 2000 gemeentes in Nederland", schetst bestuurskundige Michiel de Vries van de Radboud Universiteit in Nijmegen. "En nu zijn er nog minder dan 350. En op een gegeven moment krijg je een provincie Gelderland met misschien zes, zeven gemeentes."

Druten is de eerste stap

Bij de grootste partij in Wijchen smaakt de fusie met Druten naar meer. Beuningen, Heumen en West Maas en Waal moeten in de toekomst ook maar opgaan in een giga-gemeente tussen Maas en Waal. Fractievoorzitter Van Bronkhorst (Kernachtig Wijchen): "We moeten één grote dorpengemeente maken waar we straks de toekomst mee in kunnen. En daar is Druten de eerste stap van."

De grootste partij in de kleine buurgemeente Beuningen - Beuningen Nu & Morgen - ziet helemaal niets in zo’n monstergemeente. "Zomaar heel Maas en Waal bij elkaar gooien, wat lost het op? Wat schieten we er met zijn allen mee op?", vraagt fractievoorzitter Eric van Ewijk van die partij zich hardop af. "Groot Maas en Waal, nee daar ben ik niet van. Nee, werk maar samen met elkaar in de regio. En dan kom het wel goed."

Er zijn nog grotere gemeenten

Maar een gemeente vanaf de grens met Limburg tot aan vlak voor Zaltbommel vinden ze bij de grootste partij van Wijchen een serieuze optie en totaal geen luchtfietserij. "Er zijn voorbeelden in de provincie die hebben laten zien dat het kan op deze schaal", beargumenteert Van Bronkhorst.

De gemeenten Barneveld, Bronckhorst en Ede zijn bijvoorbeeld nog groter. Bij iedere fusie komen dezelfde argumenten om te fuseren voorbij, al ontbreekt elke wetenschappelijke basis ervoor, stelt bestuurskundige Michiel de Vries: "Efficiëntie, effectiviteit, bestuurskracht, goedkoper. Er is geen bewijs voor, maar het zijn fantastische argumenten om het door te voeren."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Björn Derksen opnieuw lijsttrekker van CDA Wijchen

  27 september 2021
  WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
 • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

  01 september 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
 • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

  17 augustus 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
 • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

  09 juli 2021
  WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend