Logo De Belofte

WIJCHEN - Tussen de Maas en de Waal een giga-gemeente vormen door vijf gemeenten samen te voegen. Bijna 300 vierkante kilometer en meer dan 120.000 inwoners groot. Een bizar plan? De grootste partij in de gemeenteraad van Wijchen ziet het als een serieuze optie.

In het Land van Maas en Waal zijn vergevorderde plannen voor een fusie van de gemeente Wijchen en de gemeente Druten. Een fusie zoals er al veel aan vooraf gingen in Gelderland.

Zie ook: Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los

En dat is hard nodig vinden ze bij Kernachtig Wijchen, een politieke partij die voorstander is van de fusie. "Kleine gemeentes redden het niet meer in Nederland op dit moment", zegt fractievoorzitter Twan van Bronkhorst.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De Wijchense partij volgt daarmee een trend die zich al lang laat zien. "200 jaar geleden waren er nog 2000 gemeentes in Nederland", schetst bestuurskundige Michiel de Vries van de Radboud Universiteit in Nijmegen. "En nu zijn er nog minder dan 350. En op een gegeven moment krijg je een provincie Gelderland met misschien zes, zeven gemeentes."

Druten is de eerste stap

Bij de grootste partij in Wijchen smaakt de fusie met Druten naar meer. Beuningen, Heumen en West Maas en Waal moeten in de toekomst ook maar opgaan in een giga-gemeente tussen Maas en Waal. Fractievoorzitter Van Bronkhorst (Kernachtig Wijchen): "We moeten één grote dorpengemeente maken waar we straks de toekomst mee in kunnen. En daar is Druten de eerste stap van."

De grootste partij in de kleine buurgemeente Beuningen - Beuningen Nu & Morgen - ziet helemaal niets in zo’n monstergemeente. "Zomaar heel Maas en Waal bij elkaar gooien, wat lost het op? Wat schieten we er met zijn allen mee op?", vraagt fractievoorzitter Eric van Ewijk van die partij zich hardop af. "Groot Maas en Waal, nee daar ben ik niet van. Nee, werk maar samen met elkaar in de regio. En dan kom het wel goed."

Er zijn nog grotere gemeenten

Maar een gemeente vanaf de grens met Limburg tot aan vlak voor Zaltbommel vinden ze bij de grootste partij van Wijchen een serieuze optie en totaal geen luchtfietserij. "Er zijn voorbeelden in de provincie die hebben laten zien dat het kan op deze schaal", beargumenteert Van Bronkhorst.

De gemeenten Barneveld, Bronckhorst en Ede zijn bijvoorbeeld nog groter. Bij iedere fusie komen dezelfde argumenten om te fuseren voorbij, al ontbreekt elke wetenschappelijke basis ervoor, stelt bestuurskundige Michiel de Vries: "Efficiëntie, effectiviteit, bestuurskracht, goedkoper. Er is geen bewijs voor, maar het zijn fantastische argumenten om het door te voeren."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend