Logo De Belofte

DOETINCHEM - Doetinchem wil alleenstaande vluchtelingenkinderen opvangen die momenteel in Griekse opvangkampen verblijven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met een motie om daarmee een signaal aan de landelijke overheid af te geven.

“Het is onze opdracht om deze kwetsbare kinderen te helpen”, zegt Ewout de Jong van de ChristenUnie-SGP. Dat vinden ook de SP, PvdA, GroenLinks, D66, Gemeentebelangen, Lokaal Belang Doetinchem, PvLM en de fractie Hubers.

'Kinderen hebben veilige plek nodig'

“Het gaat om beschaving”, vindt Ans Putman van de PvLM. Volgens de SP is het opvangen van vluchtelingenkinderen door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden. “Kinderen uit Afghanistan en Syrië hebben een veilige plek nodig.”

Het CDA en VVD stemden als enige tegen de motie. Zij vinden dat de landelijke politiek zich over dit vraagstuk moet buigen. “We staan in Doetinchem klaar als het nodig is en de oproep vanuit de landelijke overheid er komt”, zegt Paul Hilverink van het CDA.

Meerdere gemeenten delen oproep

Griekenland vroeg eerder dit jaar aan andere Europese landen om alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen. Meerdere Europese landen en meer dan veertig gemeenten waaronder Arnhem, Nijmegen, Overbetuwe, Druten en Hattem hebben aangegeven dit te willen doen.

 

 

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend