Logo De Belofte

DOETINCHEM - Cameratoezicht in het centrum van Doetinchem gaat 115.000 euro kosten en daar komt jaarlijks 60.000 euro bij voor beheer en onderhoud. Dat blijkt uit een onderzoek over de invoering daarvan dat is verstuurd aan de gemeenteraad.

De discussie over cameratoezicht laaide vorig jaar op na een grote vechtpartij op het Simonsplein in Doetinchem, waarbij geweld werd gebruikt tegen hulpverleners. Politie en horeca gaven destijds al aan voorstander te zijn van cameratoezicht, waarna de gemeenteraad een oproep deed aan burgemeester Mark Boumans om de invoering daarvan te onderzoeken.

Voor- en nadelen

Volgens de burgemeester kan cameratoezicht zinvol zijn, mits toegepast in combinatie met andere middelen zoals extra politie-inzet. Zo kunnen verdachten door cameratoezicht sneller worden aangehouden en kunnen de beelden dienen als aanvullend bewijsmateriaal.

Toch kleven er volgens Boumans ook nadelen aan het gebruik van het cameratoezicht. Zo kan een verplaatsingseffect optreden, waarbij de overlast verplaatst naar buiten het centrum of binnen in de horecagelegenheden.

Ook kost het uitkijken van de beelden veel tijd en geld op de capaciteit van de politie, die op dat moment niet op straat kan worden ingezet. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de mogelijkheden moeten worden verkend rondom de inzet van meer mobiel cameratoezicht tijdens evenementen.

Meer incidenten bij evenementen

Het aantal incidenten bij evenementen ligt volgens de gemeente hoger dan in een regulier uitgaansweekend. Aan de andere kant wil de gemeente niet een onevenredige last op de organisator leggen om het evenement te organiseren en moet gezocht worden naar een juiste balans.

De gemeenteraad van Doetinchem praat binnenkort opnieuw over de invoering van cameratoezicht, waarna de burgemeester tot een besluit zal over gaan.

Zie ook:

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend