Logo De Belofte

TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

"Dat het gerechtsgebouw een woonbestemming heeft gekregen is natuurlijk een unicum", zegt Cees van Stiphout, hoofd Zorg van Thedinghsweert. "Zeker met de prachtige zittingszaal als toekomstige woonkamer. Het mogen verblijven in zo'n historisch pand is iets waar je heel blij van kunt worden."

Vorm van sociale woningbouw

De organisatie begon enige jaren geleden met het aanbieden van woonbegeleiding in een pand in de Ambtmanstraat. Ook dit pand was gekocht en gerenoveerd door Van Herwijnen Vastgoed. "We wilden eigenlijk wat meer appartementen, maar dat lukt niet vanwege restricties van de gemeente", vertelt Van Stiphout. "Toen zeiden we tegen Van Herwijnen dat we eigenlijk wilden doorgroeien naar een tweede locatie. Hij zei dat hij wat verder ging kijken en dat is uiteindelijk dit geworden."

Het bouwbedrijf maakte er 25 unieke appartementen in, passend in de ruimte die het monumentale gebouw hiervoor bood. Thedinghsweert biedt zorg aan in zestien appartementen, waarvan er nu dertien vergeven zijn. "Onze eerste gedachte was dat het zeker wel erg duur zou zijn", zegt de zorgverlener. "Maar alle appartementen vallen binnen grens voor huurtoeslag en zijn zo toegankelijk voor onze mensen die in de regel geen dikke portemonnee hebben. Het is een vorm van sociale woningbouw. En dan in zo'n karakteristiek pand, het is een beetje een droom."

'Het is net of ze je al jaren kennen'

Bart Agerbeek (63) verhuist deze week van zijn ouderlijk huis in de Begoniastraat in Tiel naar het gerechtsgebouw. "Ik ben nierpatiënt", vertelt hij. "En het huis en de tuin worden te groot. Ik hou het wel bij, maar op mijn eigen manier. Je wordt ouder en het gaat niet meer zoals het eigenlijk moet."

Aanvankelijk twijfelde hij toen zijn broer en schoonzus met het voorstel kwamen, maar nu is Agerbeek helemaal om. "Ik vind het heel fijn", zegt hij. "Ik ben een echte Tielenaar en waar kun je dan zo mooi plekje krijgen als in het oudste gebouw van Tiel? Nu ben ik er een paar keer geweest en het is net of ze je al jaren kennen. Je wordt er goed ontvangen. Ja, wat wil ik nog meer."

Voor Stiphout is die reactie precies waar de organisatie op mikt. "Ons uitgangspunt als je hier komt is: het is jouw woning en jij moet hier gelukkig zijn. Zijn wij voor jou de juiste partij om daar waar nodig de ondersteuning te geven. De bewoners zijn mensen die vol in het leven staan, met werk en dagbesteding. Dat maakt het ook zo rijk want iedereen komt na een dag werken thuis met zijn of haar verhaal en dat geeft de gemeenschap een enorme boost, elke dag opnieuw."

Luister hier naar een radioreportage.

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Begroting Tiel aangenomen, gemeenteraad verdeeld

  13 november 2020
  TIEL - De begroting van Tiel is aangenomen door een meerderheid in de gemeenteraad, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Door de bezuinigingen die moeten plaatsvinden om de begroting sluitend te houden, viel er weinig te kiezen. In de huidige begroting is er wel ruimte om te blijven investeren in de stad.
 • Coalitieakkoord Tiel op koers ondanks bezuinigingen

  05 november 2020
  TIEL - Het college van Tiel heeft onlangs een tussenbalans opgemaakt van hetgeen zij in de afgelopen periode hebben kunnen realiseren en dat is toch zeer behoorlijk. Het is geen geheim dat Tiel het zwaar heeft als het gaat om het sluitend krijgen van het huishoudboekje. Zo moet er flink worden bezuinigd en gaan tal van tarieven omhoog, waaronder de ozb.
 • Duurzaamheidscentrum moet zorgen voor opleving techniekonderwijs in Rivierenland

  28 juli 2020
  TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.
 • Wonen in het mooiste gebouw van de stad: 'Het is een beetje een droom'

  16 juli 2020
  TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend