Logo De Belofte

TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

"Dat het gerechtsgebouw een woonbestemming heeft gekregen is natuurlijk een unicum", zegt Cees van Stiphout, hoofd Zorg van Thedinghsweert. "Zeker met de prachtige zittingszaal als toekomstige woonkamer. Het mogen verblijven in zo'n historisch pand is iets waar je heel blij van kunt worden."

Vorm van sociale woningbouw

De organisatie begon enige jaren geleden met het aanbieden van woonbegeleiding in een pand in de Ambtmanstraat. Ook dit pand was gekocht en gerenoveerd door Van Herwijnen Vastgoed. "We wilden eigenlijk wat meer appartementen, maar dat lukt niet vanwege restricties van de gemeente", vertelt Van Stiphout. "Toen zeiden we tegen Van Herwijnen dat we eigenlijk wilden doorgroeien naar een tweede locatie. Hij zei dat hij wat verder ging kijken en dat is uiteindelijk dit geworden."

Het bouwbedrijf maakte er 25 unieke appartementen in, passend in de ruimte die het monumentale gebouw hiervoor bood. Thedinghsweert biedt zorg aan in zestien appartementen, waarvan er nu dertien vergeven zijn. "Onze eerste gedachte was dat het zeker wel erg duur zou zijn", zegt de zorgverlener. "Maar alle appartementen vallen binnen grens voor huurtoeslag en zijn zo toegankelijk voor onze mensen die in de regel geen dikke portemonnee hebben. Het is een vorm van sociale woningbouw. En dan in zo'n karakteristiek pand, het is een beetje een droom."

'Het is net of ze je al jaren kennen'

Bart Agerbeek (63) verhuist deze week van zijn ouderlijk huis in de Begoniastraat in Tiel naar het gerechtsgebouw. "Ik ben nierpatiënt", vertelt hij. "En het huis en de tuin worden te groot. Ik hou het wel bij, maar op mijn eigen manier. Je wordt ouder en het gaat niet meer zoals het eigenlijk moet."

Aanvankelijk twijfelde hij toen zijn broer en schoonzus met het voorstel kwamen, maar nu is Agerbeek helemaal om. "Ik vind het heel fijn", zegt hij. "Ik ben een echte Tielenaar en waar kun je dan zo mooi plekje krijgen als in het oudste gebouw van Tiel? Nu ben ik er een paar keer geweest en het is net of ze je al jaren kennen. Je wordt er goed ontvangen. Ja, wat wil ik nog meer."

Voor Stiphout is die reactie precies waar de organisatie op mikt. "Ons uitgangspunt als je hier komt is: het is jouw woning en jij moet hier gelukkig zijn. Zijn wij voor jou de juiste partij om daar waar nodig de ondersteuning te geven. De bewoners zijn mensen die vol in het leven staan, met werk en dagbesteding. Dat maakt het ook zo rijk want iedereen komt na een dag werken thuis met zijn of haar verhaal en dat geeft de gemeenschap een enorme boost, elke dag opnieuw."

Luister hier naar een radioreportage.

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Duurzaamheidscentrum moet zorgen voor opleving techniekonderwijs in Rivierenland

  28 juli 2020
  TIEL - De voormalige school voor installatietechniek in Tiel moet een centrum voor duurzaamheid worden. Verschillende organisaties gaan hierin samenwerken onder de naam: Smart Technology Experience Centre (S-TEC). Daarmee moet ook het techniekonderwijs weer opleven.
 • Wonen in het mooiste gebouw van de stad: 'Het is een beetje een droom'

  16 juli 2020
  TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend