Logo De Belofte

TIEL - Van 1882 tot 2013 stond het gerechtsgebouw in Tiel in dienst van justitie. Na een ingrijpende verbouwing hebben nu de eerste bewoners hun intrek genomen in het imposante monument. Zorgorganisatie Thedinghsweert biedt er zestien appartementen met woonbegeleiding aan.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

"Dat het gerechtsgebouw een woonbestemming heeft gekregen is natuurlijk een unicum", zegt Cees van Stiphout, hoofd Zorg van Thedinghsweert. "Zeker met de prachtige zittingszaal als toekomstige woonkamer. Het mogen verblijven in zo'n historisch pand is iets waar je heel blij van kunt worden."

Vorm van sociale woningbouw

De organisatie begon enige jaren geleden met het aanbieden van woonbegeleiding in een pand in de Ambtmanstraat. Ook dit pand was gekocht en gerenoveerd door Van Herwijnen Vastgoed. "We wilden eigenlijk wat meer appartementen, maar dat lukt niet vanwege restricties van de gemeente", vertelt Van Stiphout. "Toen zeiden we tegen Van Herwijnen dat we eigenlijk wilden doorgroeien naar een tweede locatie. Hij zei dat hij wat verder ging kijken en dat is uiteindelijk dit geworden."

Het bouwbedrijf maakte er 25 unieke appartementen in, passend in de ruimte die het monumentale gebouw hiervoor bood. Thedinghsweert biedt zorg aan in zestien appartementen, waarvan er nu dertien vergeven zijn. "Onze eerste gedachte was dat het zeker wel erg duur zou zijn", zegt de zorgverlener. "Maar alle appartementen vallen binnen grens voor huurtoeslag en zijn zo toegankelijk voor onze mensen die in de regel geen dikke portemonnee hebben. Het is een vorm van sociale woningbouw. En dan in zo'n karakteristiek pand, het is een beetje een droom."

'Het is net of ze je al jaren kennen'

Bart Agerbeek (63) verhuist deze week van zijn ouderlijk huis in de Begoniastraat in Tiel naar het gerechtsgebouw. "Ik ben nierpatiënt", vertelt hij. "En het huis en de tuin worden te groot. Ik hou het wel bij, maar op mijn eigen manier. Je wordt ouder en het gaat niet meer zoals het eigenlijk moet."

Aanvankelijk twijfelde hij toen zijn broer en schoonzus met het voorstel kwamen, maar nu is Agerbeek helemaal om. "Ik vind het heel fijn", zegt hij. "Ik ben een echte Tielenaar en waar kun je dan zo mooi plekje krijgen als in het oudste gebouw van Tiel? Nu ben ik er een paar keer geweest en het is net of ze je al jaren kennen. Je wordt er goed ontvangen. Ja, wat wil ik nog meer."

Voor Stiphout is die reactie precies waar de organisatie op mikt. "Ons uitgangspunt als je hier komt is: het is jouw woning en jij moet hier gelukkig zijn. Zijn wij voor jou de juiste partij om daar waar nodig de ondersteuning te geven. De bewoners zijn mensen die vol in het leven staan, met werk en dagbesteding. Dat maakt het ook zo rijk want iedereen komt na een dag werken thuis met zijn of haar verhaal en dat geeft de gemeenschap een enorme boost, elke dag opnieuw."

Luister hier naar een radioreportage.

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

    05 mei 2021
    TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
  • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

    19 april 2021
    TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
  • Raadslid Buren stapt op

    19 april 2021
    LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
  • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

    07 april 2021
    TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend