Logo De Belofte

ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Sinds 1 juli moeten inwoners van Arnhem betalen per zak restafval. "Er zijn mensen die zich er netjes aan houden. Maar menigeen dumpt gewoon zijn zakken neer", zegt de bewoonster. 

Als zij een pasje bij zich heeft, gooit ze het zelf maar weg. "Maar het is niet de bedoeling dat ik het vuil van een ander betaal." Sinds de invoering van diftar is de vervuiling veel erger geworden, ziet zij.

'Viezigheid ligt rond je flat'

"Er staan soms wel zeven zakken", weet de bewoonster. "Je ziet dat het losgehaald wordt door kraaien, meeuwen of katten. Dan heb je de viezigheid rondom je flat liggen." Reken maar eens uit als je voor iedere zak 80 eurocent moet betalen, stelt zij. "Je hebt hier gezinnen met vier of vijf kinderen."

Zie ook: Betalen per afvalzak, het gaat er echt van komen

"Bovendien hebben ze de containers kleiner gemaakt, dus je kunt maar een half zakje kwijt: het slaat helemaal nergens op." De buurtbewoonster denkt dat de gemeente 'er nog wel achter zal komen'. "Die krijgen hier veel werk aan." Ook gooien mensen volgens haar hun restafval bij het oud papier of plastic, wat nog wel gratis weggegooid mag worden. "Niemand die het ziet."

'Het wordt een rommeltje'

In eerste instantie leek het een goed plan, stelt fractievoorzitter Guus van der Laak (Arnhem Centraal). De vervuiler betaalt. Maar er kwamen volgens hem steeds meer hobbels op de weg. "Daardoor dachten wij: dit gaat niet goed komen." Door al die bijplaatsingen zie je het gelijk van zijn partij ontstaan, meent Van der Laak. "Het wordt een rommeltje in Arnhem."

De tekst gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Dumpingen rondom een Arnhemse afvalcontainer. Foto: Omroep Gelderland

Volgens hem doen sommige mensen het puur 'uit protest' tegen het afvalbeleid van de gemeente. "En er zijn mensen die het gewoonweg niet kunnen betalen. Die zetten het er maar naast en denken: het wordt toch wel opgeruimd."

Ook hoe er precies gescheiden moet worden is niet helemaal duidelijk, vindt de voorman van de lokalen. "Met als gevolg dat afvalstromen die geld op moeten brengen worden afgekeurd, waardoor het geld kost."

'Vroeger was beter'

Vroeger was niet alles beter, maar dit toch wel, denkt Van der Laak terug. "Eerst hadden we de vuilnisemmer en later de vuilniszakken die je gewoon aan de straat kon zetten en werden opgehaald."

Ook herinnert hij zich de kraakwagen. "Daarmee werd grofvuil gratis opgehaald: waarom doen we dat niet meer?" Ook toen betaalden mensen voor afval, erkent Van der Laak. "Via de afvaltoeslag. Maar men dacht dat het gratis was."

'Goede hoop'

PvdA-raadslid Vincent Bouma heeft nog wel vertrouwen in het huidige systeem. "In alle steden waar diftar wordt ingevoerd, zie je dat het aantal afvaldumpingen de eerste drie tot zes maanden toeneemt", legt hij uit. "Daarna neemt het langzaam af, wordt het weer schoon en gaan mensen zelfs minder restafval produceren."

Bouma heeft dan ook 'goede hoop' dat het ook in Arnhem nog goed gaat komen. "Mensen moeten er even aan wennen en zich beseffen dat ze altijd al voor hun afval betaalden. Dat is niets nieuws."

Zelf woont de sociaal-democraat aan de rand van Arnhem. "Je ziet dat ook mensen uit andere gemeenten hier komen dumpen. Er komen 's nachts busjes voorrijden die de boel leegladen. Daar staan soms hele bankstellen of tuinrekken bij."

Dat hoort hier niet, benadrukt Bouma. "Mensen kunnen dat wegbrengen of laten ophalen. Dat kan voor minima zelfs drie keer per jaar gratis."

'Kijken of we door moeten gaan'

Volgens Bouma is alles wel goed geregeld, alleen had de communicatie 'anders gemoeten'. Hij meent dat mensen door goed te scheiden echt geld kunnen besparen. Er zit voor hem wel een grens aan hoe lang de problemen kunnen aanhouden. "Die is nu nog niet bereikt. Maar zitten we over een jaar of anderhalf nog in dezelfde troep, dan moeten we nog eens heel goed kijken of we hier wel mee door moeten gaan."

"Ook een goed systeem kan in sommige steden niet werken", besluit Bouma. "Maar laten we hopen dat het in Arnhem wel lukt."

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth, Petra Kuzee

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Het afvalreferendum komt er, nog maar handjevol handtekeningen nodig

  19 oktober 2020
  ARNHEM - Slechts 83 steunbetuigingen zijn er nog nodig en dan is een referendum over het Arnhemse afvalbeleid een feit. Maandagmiddag waren er 2917 inwoners die zich uit hebben gesproken voor de volksraadpleging, waar er 3000 nodig zijn. Daarvoor resteren nog vijf weken.
 • Oppositie Arnhem: geld naar grote projecten, terwijl horeca bloedt

  15 oktober 2020
  ARNHEM - Het stadsbestuur wil extra geld uitgeven om de stad door de crisis te helpen. Maar daar kwam woensdagavond in de gemeenteraad de nodige kritiek op uit de oppositie. De oplopende schulden en verslechterende financiële positie zijn veel oppositiepartijen een doorn in het oog. Maar de coalitie houdt vast aan het voornemen om de stad 'uit de crisis te investeren'.
 • Blindengeleidepaden vaak vol obstakels

  15 oktober 2020
  ARNHEM - De bekende ribbelige stoeptegels die blinden en slechtzienden helpen om de weg te vinden. We kennen ze allemaal wel, maar kennelijk houdt niet iedereen er goed rekening mee. Omdat er met regelmaat obstakels op worden gezet, plaatst de gemeente Arnhem tegels om 'de lijn vrij te houden'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
 • Gratis mondkapjes voor minima Montferland

  20 oktober 2020
  DIDAM - Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend